Chateau Carsin Rouge de Carsin 2017

Suomalaisen ruoan päivää vietettiin sunnuntaina 4.9.2022. Päätimme laittaa ruoaksi kaikenlaista naposteltavaa pintxo-hengessä, ruokajuomaksi taas päätyi suomalaisten omistaman viinitilan viini. (On varmaankin helppo arvata, mitä ruokia kumpikin meistä ideoi.)

Chateau Carsin sijaitsee Ranskassa, Cadillac Côtes de Bordeaux'n alueella. Viinilehden ja Decanterin perustanut Juha Berglund osti tilan vuonna 1990, ja vuodesta 2015 lähtien tilan viinintekijänä on toiminut hänen tyttärensä Nea Berglund.

Rouge de Carsin on tilan nimikkopunaviini ja se on valmistettu pääosin Merlot-lajikkeesta. Mukana on myös hieman Cabernet Francia ja Cabernet Sauvignonia. Puolet viinistä on kypsynyt tammitynnyreissä ja puolet terästankeissa.

Chateau Carsin Rouge de Carsin 2017
Bordeaux, Ranska; Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Merlot; 13,79 € (vuosikerta 2018)

Tuottaja Chateau Carsin

Etiketin mukaan kypsiä marjoja, mausteisuutta ja pehmeää tanniinisuutta

Rypäleen mukaan
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä
Cabernet Franc: pippuria, tupakkaa, vadelmaa, viinimarjaa, orvokkia, lyijykynää, kepeät tanniinit; viileillä alueilla myös yrttejä, nokkosta, paprikaa
Cabernet Sauvignon: kirsikkaa, luumua, kahvia, suklaata ja nahkaa, mustaviinimarjaa, seetripuuta; viileillä alueilla myös minttua, eukalyptusta ja vihreää paprikaa

Ruokana suomalaisia suupaloja: peruna-porkkanamuusilla täytettyä lenkkimakkaraa, savuporo-puolukkaleipiä, loimulohi-kananmunaruisnappeja ja paahdettuja juureksia

Lyhyesti: mehevän herukkainen ruokaviini



Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on paljon kaikkea: mustaherukkaa, hapankirsikkaa ja muita tummia marjoja sekä hivenen nahkaa, mausteita, minttua ja seetriä, jopa hieman vihreää paprikaa. Viinin maku myötäilee tuoksua, se on kohtalaisen täyteläinen, marjainen ja hieman nahkainen, savuinen ja pippurinen. Tanniinit tuntuvat suhteellisen napakoina ja jäävät kutittelemaan ikeniin, joten viini kaipaa seurakseen ruokaa. Lisäksi se kannattaa avata ajoissa ilmaantumaan.

Ruokapöydässä oli hieman kaikenlaista, mutta viini sopi kokonaisuuteen kohtuullisen hyvin. Liharuokien kanssa se oli ihan paikallaan ja sopi jopa loimulohen kanssa. Muuten sen kanssa voisi ajatella vaikkapa pataruokia tai muita meheviä liharuokia. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on mustaherukkaa, karhunvatukkaa, mausteisuutta, nahkaa ja hivenen seetriä. Maku on keskitäyteläinen ja tumman marjainen, siinä on myös hieman viikunaa. Hapokkuutta on melko paljon, tanniinit ovat pehmeitä. Jälkimaku on vahvan mausteinen, lakritsainen ja hapankirsikkainen, jopa hieman karpaloinen.

Savuporon kanssa viini sopi hyvin, samoin kypsän lohen kanssa. Arvosanaksi annan +, muutaman vuoden kypsytyksen jälkeen irtoaisi varmasti toinenkin plussa.