Tulossa: Viini & Ruoka ja Helsingin Kirjamessut 27.-30.10.2022

Kuva: Viinilehti


Viini & Ruoka järjestetään jälleen samaan aikaan Helsingin Kirjamessujen kanssa Messukeskuksessa 27.-30.10.2022.

Aukioloajat ja lippujen hinnat »

Tämän postauksen kuvituksena on tunnelmia viime vuoden Viinikylä Helsinki -tapahtumasta.

Vielä vuosi sitten koronavirus jylläsi niin, että Kirjamessut järjestettiin hybriditapahtumana eli osan ohjelmasta pystyi seuraamaan verkossa ja katsomaan jälkeenpäin tallenteina. Myös tänä vuonna osa ohjelmasta on verkossa. Samalla Viini & Ruoka -tapahtuman korvasi sitä pienimuotoisempi Viinikylä Helsinki. Kaikkiaan messuilla kävi 52 000 ihmistä, joista Viinikylän puolella vieraili muutamia tuhansia.

Mainitaan heti alkuun pieni, mutta elämää helpottava muutos: viime vuonna Viinikylässä ei tarvinnut ostaa lipukkeita aiempien Viini & Ruoka -tapahtumien tapaan - eikä lipukkeiden kanssa tarvitse puljata tänäkään vuonna. Jippii! Viinit voi siis maksaa suoraan osastolle. 

Lue lisää käytännöistä »



Näytteilleasettajat

Tapahtuman järjestävän Viinilehden lisäksi mukana ovat tietenkin saman konsernin Chateau Carsin, Viinikellari.com ja Decanter. Viinin ystäviä kiinnostanevat myös (aakkosjärjestyksessä)

  • Ainoa Winery
  • Arvid Nordquist Finland
  • Brukett (mukana myös Bottlescouts ja Fiskarsin panimo)
  • Cin Cin Vino (ent. Mr. Nebbiolo)
  • Diamond Beverages
  • Fiksuviini
  • Granqvist Beverage House
  • Nordalco (Pasqua-viinit)
  • Norex Selected Brands
  • Uva nuda
  • Social Wines
  • Viiniateljee
  • Vindirekt
  • Vinum Import
  • Wineworld Finland.

Edellämainittujen lisäksi juomapuolta edustavat myös

  • Authors' Distillery
  • Punch Club
  • Sidis
  • Stadin panimo.

Lisätietoja kaikista näytteilleasettajista - sekä ruokaa että juomaa tarjoavista - on Näytteilleasettajat-sivulla. Viinitarjontaan taas voi tutustua etukäteen Viinihaun avulla.



Viime vuonna messujen suuri haaste (meille) ei ollut koronaturvallisuus, vaan se, pääseekö Mr. Nebbiolon eli nykyisen Cin Cin Vinon osaston ohi kävelemään. Ei päässyt, se oli strategisesti sisäänkäynnin vieressä. Katsotaan, kuinka tänä vuonna käy.

Tänäkin vuonna osastolla vierailee viinintekijöitä esittelemässä tuotteitaan. Edustettujen pientuottajien joukosta on vaikea valita suosikkia tai suositella vain yhtä tai kahta, mutta tietenkin näin syksyllä barolot ja muut rotevat viinit alkavat houkutella.



Viime vuonna Nordalco oli tuonut paikalle Pasquan traileribaarin ja tarjoili sieltä italialaisia suosikkeja: Pasquaa, Cecilia Berettaa ja Villa Borghettia. Myös tällä kerralla tarjolla on Pasquaa, mm. 11 Minutes Rosé, ripassoa ja amaronea.

Tänäkin vuonna paikalle saapuvan Viiniateljeen tarjonnasta Marjut testasi vuosi sitten Apulanta KuohArin, joka maistui Heinolalle (josta Apulanta on kotoisin).  Jussi taas maistoi makean mausteista ja parfyymista Enate Gewürztramineria. Seuraavaksi sitten jotain muuta.

Kaikki näytteilleasettajat eivät ole meille entuudestaan tuttuja, joten ainakin italialaisia luomu- ja biodynaamisia viinejä maahantuova Uva nuda pitää käydä katsastamassa.




Mutta onko tänä vuonna samppanjabaaria? Viime vuonna tarjolla oli pääasiassa Taittingerin samppanjoita ja niiden lisäksi muutamia kuohuviinejä. 

EDIT: Kyllä on! Viinikellari.comin osastolla on samppanjabaari ja sen lisäksi myös Riesling-baari.

Musiikkia ja kulttuuria on ainakin: tapahtumassa esiintyy piano-xylofoniduo Verhel Duo ja Authors' Distilleryn standilla on tavattavissa kirjailijoita.



Ohjelmaa: näytöskeittiö ja tastingit

Näytöskeittiössä kisataan viime vuoden tapaan Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailuiden finaalit. Kilpailujen ohella keittiössä uusien ruoka- ja keittokirjojen tekijät pääsevät esittelemään teoksiaan.

Katso näytöskeittiön ohjelma »




Decanterin osastolla on totutusti Riedel Tasting Bar, jossa voi testata erilaisten valko- ja punaviinilasien vaikutusta viinin makuun. Tastingeihin ei tarvitse ilmoittautua erikseen, vaan mukaan pääsee, jos tilaa on. 

Jos aihe kiinnostaa enemmän, perusteellisen perehdytyksen laseihin saa Riedel Veloce -lasien tastingissa perjantaina. Olemmeko menossa? [ ] Kyllä! [ ] Tottakai! [ ] Ehdottomasti!

Muissa myynnissä olevissa tastingeissa pääsee maistelemaan mm. Chateau Carsinin viinejä, ranskalaisia klassikoita, saksalaisia rieslingejä, oranssiviinejä, natuviinejä, samppanjaa, baroloa ja muita Piemonten viinejä, Australian ja Uuden-Seelannin viinejä ja tietenkin viinejä ja juustoa.

Katso tastingit »

PS. Pääkaupunkiseudun scifiseuroilla on perinteisesti oma pöytä Kirjamessujen puolella. Käykää sielläkin!