Viinitie Wine Talk® // It's all Greek to me 28.9.2022



Viinitie järjesti 28.9.2022 Wine Talk®: It's all Greek to me -illan (40 €) Grape Wine Bar & Tasting Roomissa. Illan isännäksi olimme saaneet kreikkalaisen Master of Winen Yiannis Karakasisin, joka esitteli meille kuusi kiinnostavaa viiniä.

Varhaisimmat jäljet Kreikan viinintuotannosta johtavat jopa 6 500 vuoden taakse, mikä tekee Kreikasta toiseksi vanhimman viinimaan Georgian jälkeen. Viininviljely levisi myös kreikkalaisten mukana ympäri Eurooppaa. Tällä hetkellä Kreikassa on yksityisten, pienten viljelijöiden lisäksi yli 1 200 viinitilaa, joilla on yhteensä noin 64 000 hehtaaria viinitarhoja. Vuosittainen tuotanto on ollut 2,3-1,7 miljoonaa hehtolitraa vuosina 2020-21, mikä tekee Kreikasta maailman 17. suurimman viinintuottajamaan.

Ilta alkoi kolmella Santorinin viinillä ja jatkui sen jälkeen manner-Kreikkaan.

Santorinin saari(ryhmä) on nykyisin hyvin suosittu turistikohde. Siellä on myös valmistettu viiniä vuosituhansien ajan. Niistä tunnetuimpia lienevät keskiajalla venetsialaisten suureen suosioon nostama makea vinsanto ja valkoinen assyrtiko. Alueen viiniköynnökset kasvatetaan tyypillisesti korimaisessa koulourassa, toisin sanoen viiniköynnöstä kierretään sen kasvaessa itsensä ympärille, mikä tuo rypäleille suojaa saarella puhaltavalta merituulelta, hiekalta ja auringonpaisteelta.



Artemis Karamolegos Terra Nera White 2020
PGI Cyclades, Kreikka; Assyrtiko; 24,99 €

Artemis Karamolegosin suku on tehnyt viiniä jo 1950-luvulta alkaen. Vuonna 2004 talo investoi viinintuotantoon, siirtyi käyttämään nykyaikaisia menetelmiä ja tuotti ensimmäisen PDO-alkuperäluokitellun viinin. Tällä hetkellä talo on määrällisesti Santorinin kolmanneksi suurin viinitalo. Se tuottaa noin 160 000 pulloa viiniä vuodessa.

Assyrtiko on Santorinilta peräisin oleva rypälelajike. Siitä saadaan tehtyä raikkaita, mineraalisia ja hapokkaita valkoviinejä, joiden aromeissa on päärynää, omenaa ja sitrusta sekä makeaa, pähkinäistä vinsantoa. Assyrtiko-viinit eivät ole kovin aromaattisia, mutta niissä on hyvä rakenne.

Viinin rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 50-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sakkansa päällä kuuden kuukauden ajan.

Vaalean viinin tuoksussa on omenaa, greippiä. persikkaa ja muita vaaleita kivihedelmiä sekä kukkaisuutta ja ananaskarkkia. Viini on hapokas ja raikkaan hedelmäinen sekä suolaisen mineraalinen, mutta ei kovinkaan aromaattinen. Sen suutuntuma on kuitenkin miellyttävän kepeä.

Artemis Karamolegos Terra Nera White 2020 voisi sopia kalaruokien ja äyriäisten seuraksi, samoin sushin ja aasialaisen ruoan kanssa. Se oli Jussin suosikki kolmesta ensimmäisestä viinistä.

↪ Pääsimme maistamaan viiniä aiemmin myös Murun viinibaarin The Concept of Terroir -tastingissa.

Artemis Karamolegos Santorini 2020
PDO Santorini, Kreikka; Assyrtiko; 34,99 €

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 80-vuotiaissa köynnöksissä. Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt seitsemän kuukautta sakkansa kanssa.

Toisen viinin tuoksu on aluksi miedompi ja ujompi kuin ensimmäisen, mutta toisaalta myös moniulotteisempi: kypsiä hedelmiä, savua ja yrttejä. Viinin maussa on suolaista mineraalisuutta ja vaikka maku on mieto, suutuntuma on toisaalta rapsakan hapokas ja toisaalta yllättävän täyteläinen. 

Artemis Karamolegos Santorini 2020 kaipaa seurakseen jotain hieman tavallista hienompaa merellistä syötävää, esimerkiksi ostereita.

Artemis Karamolegos Terra Nera Rosé 2020
PGI Cyclades, Kreikka; Assyrtiko, Mandilaria; 23,98 €

Mandilaria on tumma lajike, jota viljellään suurimmaksi osaksi Aigeianmeren saarilla ja Kreetalla. Sitä käytetään enimmäkseen sekoiteviineissä, joihin se tuo tummaa marjaisuutta sekä lihaisia ja nahkaisia aromeja ja tanniineja.

Rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 50-vuotiaissa köynnöksissä neljän eri kylän alueella, Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sakkansa päällä kahdeksan kuukautta.

Kauniin vaaleanpunaisen viinin tuoksussa on punaisia marjoja, (metsä)mansikkaa, vadelmaa, ruusua ja Hubbabubba-purkkaa. Vaikka viinin tuoksu onkin makea, sen maku on kuitenkin kuiva ja hapokas. Maussa maistuu marjojen lisäksi maistuu suolaista mineraalisuutta, jälkimaussa tuntuu yrttejä. Viini on melko roteva roseeksi, mikä on oikeastaan melko mukava asia.

Artemis Karamolegos Terra Nera Rosé 2020 on gastronominen rosee. Se sopisi kevyiden ruokien, vaikkapa ruokaisien salaattien kanssa. Se oli Marjutin suosikki kolmesta ensimmäisestä viinistä.



Oenops Vidiano 2020
Kreikka; Vidiano; 24,99 €

Oenopsin vuonna 2015 perustettu viinitalo sijaitsee Pohjois-Kreikassa Makedonian alueella. Talo haluaa keskittyä tuotannossaan alkuperäisiin kreikkalaisiin rypälelajikkeisiin ja valmistaa viinejä mahdollisimman vähäisen puuttumisen menetelmin. Talo tuottaa noin 120 000 pulloa viiniä vuodessa.

Vidiano on alunperin kreetalainen lajike, jonka kaupallinen käyttö on yleistynyt vasta viime vuosikymmenen aikana. Viinien aromeissa on vaaleita kivihedelmiä, kukkia ja satunnaisesti yrttejä, niiden rakenne on hyvä ja hapokkuus vähintäänkin kohtalainen.

Viini on sekoitettu terästankeissa, amforoissa ja tammitynnyreissä käyneistä viineistä, minkä jälkeen se on kypsynyt amforoissa sakkansa päällä kuusi kuukautta.

Viinin miedossa tuoksussa on makeaa kukkaisuutta sekä briossia tai oikeastaan ruskistettua voita, joka yhdessä toscapiirakan, köyhien ritarien ja omenapaistoksen aromien kanssa vie suoraan takaisin lapsuuteen ja keittiöön odottamaan jälkiruokaa. Viinin maussa on karviaista ja päärynää sekä miellyttävää hapokkuutta. Vaikka tuoksussa onkin paahtoleipäisiä aromeja, maku on kuitenkin raikas ja hedelmäinen eikä ollenkaan raskas.

Oenops Limniona 2019
Kreikka; Limniona; 25,98 €

Limnionia on Vidianon tapaan nousussa oleva lajike. Se on todennäköisesti peräisin Thessalian alueelta, mutta sitä viljellään joka puolella Kreikkaa, tosin yhteensä vain 330 hehtaarin alueella. Siitä tehdyt viinit ovat runsaita ja hapokkaita ja niiden aromeissa on punaisia marjoja, yrttejä, mineraalisuutta ja makeita mausteita.

Viini on sekoitettu spontaanisti amforoissa ja isoissa avoimissa tammiastioissa käyneistä viineistä, minkä jälkeen se on kyspynyt amforoissa kymmenen kuukauden ajan sakkansa päällä.

Viinin tuoksussa on punaisia marjoja, kirsikkaa ja kukkaisuutta, varsinkin ruusua, ja se tuo mieleen pinot noirin, jos jotain tutumpaa vastinetta haluaa etsiä. Viinin maku on kevyt ja hapokas, mausteinen ja marjainen. Tanniineja ei ole oikeastaan ollenkaan ja viini on varsin helppoa ja miellyttävää juotavaa. 

Oenops Limniona 2019 sopisi rasvaisen kalan, kuten lohen kanssa, samoin tonnikalan, mustekalan, juustojen ja leikkeleiden kanssa, miksei myös riistan kanssa. Se oli meidän kummankin suosikki kolmesta viimeisestä viinistä.

Magoutes Xinomavro 2017
PGI Siatista, Kreikka; Xinomavro; 32,99 €

Magoutesin viinitalo sijaitsee Siatistan kaupungissa Luoteis-Kreikassa, missä viininviljelyllä on vuosisatoja vanhat perinteet. Se tunnettiin aiemmin nimellä Diamantis, Magoutes Vineyard -nimellä se julkaisi ensimmäiset viinit vuonna 2021. Tilalla halutaan suojella paikallisia alkuperäislajikkeita kuten Xinomavroa ja Moscomavroa. Viinit tehdään luonnonmukaisin menetelmin. Vuosituotanto on noin 80 000 pulloa. 

Xynomavro eli Xinómavro (kreik. Ξινόμαυρο, "katkera musta") tuottaa tummia, tanniinisia ja hapokkaita viinejä, joita verrataan usein baroloon. Viinien aromeissa on punaisia marjoja, kuivattuja luumuja, tupakkaa, pähkinää, minttua sekä tomaattia ja oliivia. Tammikypsytys tuo esiin viinien mausteisuutta ja hioo niiden suurimpia särmiä.

Viini on kypsynyt 12 kuukauden ajan 500-litraisissa tammitynnyreissä ja vuoden pulloissa ennen markkinoille tuloaan.

Tummanpunaisen viinin tuoksussa on vahvaa mustaherukkamehua, hapankirsikkaa ja muita marjoja sekä kukkaisuutta. Sen maku on robusti, napakan tanniininen ja mausteinen. Mustaherukkaisuus (ja orastava flunssakausi) tuovat jopa mieleen Finrexinin! Tammikypsytystä ei oikeastaan huomaa, viini on kuitenkin sen verran hapokas ja hedelmäinen.

Magoutes Xinomavro 2017 sopisi hyvin lampaankyljysten tai pataruokien kanssa tai kaipaisi vierelleen ainakin juustopalaa, sillä sellaisenaan se oli melko tiukkaa maisteltavaa.

***
Jos kreikkalaiset viinit, rypälelajikkeet ja alueet kiinnostavat, lue lisää: Wines of Greece