Ravintola Murun viinibaarin tasting 23.4.2022: The Concept of TerroirRavintola Murun viinibaarissa Demetrio Lombino - Suomen Sommelierit ry:n kesäkuun sommelier muuten - jatkoi englanninkielisiä tastingeja 23.4.2022. Tällä kertaa aiheena oli terroirin vaikutus viineihin eli alkuperäisen esittelyn mukaan "The concept of terroir in viticulture. climate, soil, cultivar and human practices". Tasting (35 €) toimi hyvin aiemman ilmastoon keskittyneen tastingin vastaparina.

Mutta mitä oikeastaan on terroir? Se on hieman hankalasti määriteltävä käsite. Se ei ole vain maantiedettä, vaan kasvupaikan maaperän, sijainnin ja ilmaston lisäksi se käsittää myös viininviljelyn ja -valmistuksen käytäntöjä.Artemis Karamolegos Terra Nera White 2020
PGI Cyclades, Kreikka; 100 % Assyrtiko; 24,98 €

Assyrtiko-lajikkeesta valmistettu viini on peräisin Santorinin saarelta, jolla vallitsee välimerenilmasto. Matalalla sijaitsevilla tarhoilla on vulkaaninen maaperä ja viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 50-vuotiaissa köynnöksissä. Köynnökset kasvatetaan maan tasalla korimaiseen kouloura-muotoon, minkä tarkoituksena on suojata korin sisäpuolella kasvavia rypäleitä kovalta tuulelta, tuulen mukana kulkeutuvalta hiekalta ja paahtavalta auringolta.

Viini on käynyt terästankeissa ja kypsynyt sakkansa päällä kuuden kuukauden ajan. 

Kirkkaan, vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksussa on limeä, keltaisia hedelmiä ja omenakimara vihreästä, hieman kirpeästä omenasta kypsään, jopa hieman hapettuneeseen omenaan saakka. Lisäksi tuoksussa on yrttejä sekä ilmeisestikin meren läheisyyden tuomaa suolaista mineraalisuutta. Myös makua on paljon. Viini on hapokas ja hedelmäinen, tuoksusta tuttua sitrusta ja omenaa täydentävät karviainen, herukka ja nokkonen, ja hapokkuus tuntuu vielä pitkään jälkimaussa.

Artemis Karamolegos Terra Nera White 2020 oli varsin mukava ja helposti lähestyttävä viini, ja sen voisi yhdistää vaikkapa äyriäisten tai kalaruokien kanssa. Tilaamistamme leikkeleistä myös salami maistui viinin kanssa yllättävän hyvin, pikkelöidyt kurkut taas latistivat sen makua. 

Marcel Deiss Gruenspiel "Le jeu des verts" 2015
AC Alsace, Ranska; Pinot Noir, Gewürztraminer, Riesling; 47,40 €

Alsacelainen viini on ns. field blend eli siihen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet, kerätty ja käytetty viiniksi yhdessä, joten niiden tarkkaa suhdetta on vaikea sanoa, mutta yhdistelmän sanotaan ilmentävän terroiria parhaalla mahdollisella tavalla. Alueella on mannermainen ilmasto ja sen maaperä muodostuu savea sisältävän kalkkikiven päällä olevista hiekkakivi-, graniitti- ja gneissikerroksista. Viini on biodynaamisesti tuotettu. 

Jos viinin tuoksusta pitäisi nimetä käytettyjä lajikkeita, tehtävä olisi toisaalta helppo ja toisaalta vaikea: Gewürztraminerin parfyymisuus ja aromaattisuus tuntuu melko alussa, samoin Rieslingin hedelmäisyys ja sitruksinen hapokkuus sekä jopa pieni petrolisuus. Kullankeltaisen viinin tuoksu on hurmaavalla tavalla hunajaisen makea, trooppisen hedelmäinen ja toisaalta myös kypsän omenainen, päärynäinen ja pähkinäinen. Pinot Noiria ei kuitenkaan osaisi heti arvata.

Viinin maku on täyteläinen ja puolimakea (sokeria 45 g/l), siinä on tuoksusta tuttua hunajaa ja hedelmiä myös kuivattuina. Viini on hedelmäinen, jopa hieman mausteinen, mutta ei varsinaisesti rapsakan hapokas, ja sen jälkimaussa maistuu yrttejä. (Viinintekijä itse mainitsee viinin olevan jopa hieman tanniininen, mutta sitä emme kirjanneet omiin muistiinpanoihimme.)

Leikkelelautanen ei ollut viinin kanssa osuva valita, mutta sen seuraksi voisi harkita kovia juustoja, vaaleaa lihaa tai ehkä mausteisiakin ruokia.

Marcel Deiss Gruenspiel 2016 oli meidän kummankin suosikki, samoin se voitti yleisöäänestyksen.Domaine Guiberteau Les Moulins Saumur Rouge 2020
Loire, Ranska; 100 % Cabernet Franc

Viini on peräisin vuonna 1934 perusteltulta perhetilalta, jonka tuotanto on ollut luomusertifioitua vuodesta 2007 alkaen. Viiniin käytetyt rypäleet ovat kasvaneet keskimäärin 40 vuotta vanhoissa köynnöksissä ja ne on kerätty aikaisemmin kuin alueella yleensä, jotta niiden hapokkuus säilyisi. Rypäleet ovat käyneet luonnonhiivojen avulla ilman rankojaan ja kypsyneet kuuden kuukauden ajan enimmäkseen teräs- ja sementtitankeissa, vain pieni osa tammisammioissa. Viini on vain kevyesti suodatettu ennen pullotusta.

Viini ei näytä kovinkaan samealta, vaan oikeastaan melko kirkkaalta ja kauniin rubiininpunaiselta. Sen tuoksussa on sekä punaisia että tummia marjoja, mausteita ja nahkaa sekä aavistus vihreää paprikaa. Sen maku on kohtalaisen kevyt ja hapokas, marjaisuus hallitsee myös maussa ja vaihtelee mustikan, punaherukan ja vadelman välillä. Viini on raikas ja hedelmäinen ja sen tanniinit ovat pehmeät. 

Domaine Guiberteau Les Moulins Saumur Rouge 2020 maistuu hyvin leikkeleiden ja jopa pikkelöityjen kurkkujen kanssa. Sen voisi yhdistää myös kevyiden, yrttisten liharuokien tai grillattujen kasvisten kanssa, ehkä jopa lohen kanssa.