Ravintola Murun viinibaarin tasting 9.4.2022: VenetoRavintola Murun viinibaarin tastingissa huhtikuun alussa aiheena oli yksi suosikeistamme, Veneto. Taneli Lehtosen johdolla maistelimme kolmea alueen viiniä. 

Veneto sijaitsee Italian koillisosassa ja sen pääkaupunki on Venetsia. Viinialueena se on Italian tuottoisin, ja amaronen ja ripasson lisäksi alue tunnetaan myös valkoisesta soavesta ja kuohuvasta proseccosta.La Cappuccina Campo Buri 2015
IGT Veneto, Italia; 90 % Carmenère, 10 % Oseleta; 32,86 €

Tastingin ensimmäisessä viinissä ei ollut käytetty aivan alueelle tyypillisiä rypälelajikkeita: Carmenère on yksi Bordeaux'n kuudesta punaisesta alkuperäislajikkeesta, mutta nykyisin sitä viljellään enimmäkseen Chilessä, jonkin verran Kaliforniassa ja Italiassa Itä-Venetossa ja Friuli-Venezia Giulian alueella. Italiaan se saapui 1990-luvulla, kun viininviljelijät luulivat tilanneensa Cabernet Francia, mutta saivatkin sen sijaan Carmenèrea. 

Oseleta taas on Veneton alueen alkuperäislajike, joka ehti kadota lähes kokonaan viinikirvaepidemian jälkeen todennäköisesti sen takia, että viljelijät halusivat istuttaa sen tilalle muita, tuottoisampia lajikkeita. Oseleta löydettiin kuitenkin uudelleen ja sen viljely elvytettiin 1980-luvun alussa, mutta mitenkään laajamittaista se ei vielä ole.

La Cappuccina on tuottanut viininsä luomumenetelmin vuodesta 1985 alkaen. Campo Buri ("Burin perheen pelto") on kypsynyt 14 kuukauden ajan ranskalaisissa barrique-tynnyreissä ja vähintään vuoden verran pullossa ennen myyntiin tuloaan.

Viinin tuoksussa on tummia marjoja, karpaloa, hapankirsikkaa, karhunvatukkaa ja mustikkaa sekä pippuria, yrttisiä mausteita ja vaniljaa. Melko mielenkiintoisesti siinä on myös jotain umamista ja lihaisaa - ilmeisesti Oseletan tuomaa - ja häivähdys nahkaa. Samoja aromeja on myös viinin maussa. Jälkimaussa maistuu tummia marjoja, mustaherukkaa ja mausteita.

Viini on miellyttävän hedelmäinen, mutta selvästi ruokaviini: se on kuiva ja täyteläinen ja sen tanniinit ovat melko tiukat ja napakat, mutta kuitenkin kypsät. Campo Buri voisi sopia grillattujen liharuokien tai kovien, kypsien juustojen kanssa.

San Cassiano Amarone della Valpolicella 2016
Amarone della Valpolicella DOCG, Italia; 70 % Corvina ja Corvinone, 30 % Rondinella; ei Alkossa

Amaronet valmistetaan sadan päivän ajan kuivatuista rypäleistä, jotta viiniin saadaan mahdollisimman paljon makua. Myös San Cassiano Amarone della Valpolicella 2016:n rypäleet on ensin valikoitu tarkkaan, minkä jälkeen niitä on kuivattu hitaasti vaadittu aika. Viini on kypsynyt kahden vuoden ajan ranskalaisissa (70 %) ja amerikkalaisissa (30 %) barrique-tynnyreissä, joista noin 20-25 % on uusia ja sen jälkeen 12 kuukautta pullossa.

Viinin tuoksussa on tummia, makeahkoja marjoja, karhunvatukkaa, kirsikkaa ja herukkahilloa sekä mausteita, hieman minttua ja vaniljaa. Viinin maku ei ole kovinkaan paksu ainakaan amaroneksi, vaikka se onkin täyteläinen. Tuoksun tapaan maku on marjainen ja mausteinen ja tanniinit jäävät tuntumaan jälkimaussa. Vaikka viini on kuiva, sen marjaisuus luo kuvan makeudesta.

Myös tämäkin viini sopisi liharuokien ja kovien juustojen kanssa sekä nautiskeltavaksi ihan sellaisenaan pimeinä syys- ja talvi-iltoina.

San Cassiano Amarone della Valpolicella 2016 oli yleisön suosikki.

Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2018
Valpolicella Ripasso Superiore DOCG, Italia; Rondinella, Molinara, Corvinone, 14,98 €

Ripasso valmistetaan käyttämällä alueen punaviini uudelleen amaronen valmistuksesta jääneen kuorimäskin kanssa, jolloin mäski luovuttaa viiniin vielä lisää makua. Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2018 on kypsynyt slavonialaisissa tammitynnyreissä yhdeksän kuukauden ajan.

Viinin tuoksu on makeahkon marjainen, luumu, herukka, vadelma ja pieni häivähdys hapankirsikkaa yhdistyvät vaniljaiseen mausteisuuteen ja paahteisuuteen. Myös viinin maku on marjainen ja tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaussa maistuu mausteita.

Viini on keskitäyteläinen, pieni hapokkuus raikastaa sitä hyvin.

Verrocchio Valpolicella Ripasso Superiore 2018 on herkullinen viini, jolla on on hyvä dokabiliteetti. Se voisi sopia riistan tai muiden liharuokien tai juustojen kanssa. Se oli meidän molempien suosikki.