Laposa Szürkebarát 2020

 Näyte / Laughing DrinksBadacsony on viinialue Balaton-järven pohjoisrannalla. Viiniviljelmiä alueella on noin 1 600 hehtaaria ja viiniä on viljelty siellä jo 200-luvun loppupuolelta asti. Ensimmäiset viljelmät perusti Rooman keisari Probus. Alueen maaperä on vulkaanista, ja sen yleisimmät rypälelajikkeet ovat Szürkebarát eli Pinot Grigio ja Olaszrizling eli Welschriesling.

Laposan viinitila sai alkunsa 1970-luvun lopulla, kun József Laposa ja Eleonóra Barabás menivät naimisiin. Laposan suku oli tynnyrintekijöitä ja Barabáin suku puolestaan viinitilallisia. Nuoripari sai häälahjaksi rakennuksen, jossa oli viinipuristin ja varsinainen viinitila alkoi kehittyä 1990-luvulla. Nykyisin viinitilaa hoitavat Józsefin ja Eleonóran lapset.

Laposa Szürkebarát 2020
Badacsony, Unkari; Pinot Grigio; 15,51 €

Tuottaja Laposa

Tuottajan mukaan pehmeyttä ja eleganssia

Rypäleen mukaan
Pinot Grigio/Gris: keveyttä, hapokkuutta, sitrusta, vihreää omenaa, päärynää, kukkaisuutta; kypsää trooppista hedelmää, mangoa, melonia, myös pähkinää ja yrttejä, makeita mausteita, savua ja märkää villaa

Ruokana paistettu merilohi ja uusia perunoita voisulan kera

Lyhyesti: raikas ja mineraalinen ruokaviini

Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on kypsiä vaaleita hedelmiä, omenaa, päärynää, hunajamelonia ja persikkaa sekä yrttistä mausteisuutta ja häivähdys suolaista mineraalisuutta. Maussa tuoksusta tutut hedelmät antavat tilaa sitrukselle, ja greippinen hapokkuus ja mausteet jäävät maistumaan jälkimaussa. Viini on kohtalaisen täyteläinen ja jopa aavistuksen paksun oloinen, mutta pirteä hapokkuus keventää kokonaisuutta.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin. Sen hapokkuus leikkaa lohen ja voisulan rasvaisuutta eikä se riitele kevätsipulinkaan kanssa. Viinin voisikin ajatella hyvin kesäisten ruokien seuraksi, piknikille tai salaattien kanssa. Arvosanaksi se saa +.

J: Viini on väriltään hailakan kullankeltaista. Tuoksussa on päärynää, limeä, vihreää omenaa ja vähän aprikoosia. Maku on hapokas ja siinä on runsaasti sitruunaa. Tuoksun aromit toistuvat maussa, mutta jäävät hieman sitruunaisuuden alle. Maussa on myös mineraalisuutta. Jälkimaku on sitruksinen ja mineraalinen. Viinin hieman lämmetessä sen aromeihin tulee myös yrttejä.

Rasvaisen lohen ja voisulan kanssa viini sopi hyvin hapokkuutensa ansiosta. Se kävisi myös muiden rasvaisten kalojen sekä äyriäisten seuraksi ja menee myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.