United Gypsies Valhallan Roihu

United Gypsies -panimolla on kesän ajan Konestallet-niminen taproom vanhassa veturitallissa Mustion linnan alueella. Me kävimme Mustion linnassa Pol Roger -tastingissa (josta lisää myöhemmin) ja vierailimme samalla reissulla taproomilla. Taproomin yhteydessä on panimokauppa, josta voi ostaa mukaan enintään 5,5 % vahvuisia oluita. Vahvemmat pitää nauttia paikan päällä. Konestallet on kesäkuun ajan auki perjantaisin 16-00, lauantaisin 12-00 ja sunnuntaisin 10-15. Loppukesän aukioloajat varmistuvat myöhemmin.

Yksi ostamistamme oluista oli Valhallan Roihu. Kyseessä on savulager, jossa on käytetty norjalaista Voss Kveik -perinnehiivaa ja vahvasti savustettua viskimallasta Berwick-upon-Tweedistä.

Valhallan Roihu
Suomi; savulager; 5,2 %; 19 IBU; 4,00 € taproomin kaupassa

Panimo United Gypsies

Panimon mukaan Valhallan Roihu on karun Pohjolan luonteikas turvesavuolut, joka ei jätä juojaansa kylmäksi.

Oluttyypin mukaan
Lager on yleisnimi pohjahiivaoluille, joiden varastokäyminen tapahtuu viileässä ja joiden käymisaika on melko pitkä. Lagerit ovat yleensä kevyen maltaisia ja miedosti humaloituja.

Lyhyesti: turvesavua

Kommentit

M: Savua luvattiin ja savua oli.

J: Olut on sameaa ja kuparinväristä. Tuoksussa on runsaasti turvesavua ja savukinkkua. Siinä on lisäksi vähän appelsiininkuorta ja greippiä. Maku on tuoksun tapaan savuinen, mutta siinä on myös savua tasapainottavaa hedelmäisyyttä. Katkeruutta ei ole juuri lainkaan. Pitkä jälkimaku on savuinen ja greippinen. Itse pidän savuisuudesta, joten annan arvosanaksi +.