Ainoa Winery Suven Taika ja Aho vs. Chateau Carsin Blanc de Carsin 2021Ainoa Winery julkaisi yhdessä Chateau Carsinin ja sommelier Samuil Angelovin kanssa tehdyn Aho-viinin ensimmäisen vuosikerran kaksi vuotta sitten. Pitää myöntää, että ajatus ei varsinaisesti saanut innostumaan, sillä siinä oli sekoitettu kahta asiaa, jotka eivät ole ainakaan Marjutin suosikkilistojen kärjessä eli mansikkaviiniä ja sauvignon blancia - toisaalta taas uskoimme vahvasti siihen, että jos joku saisi yhdistelmän toimimaan, se olisi juuri Ainoa Winery.

Kun Ainoa Winery julkaisi vielä Suven Taika -mansikkaviinin, mielessä alkoi kyteä ajatus siitä, että olisi mielenkiintoista maistella mansikkaviiniä, Ahoa ja Carsinin valkoviiniä rinnakkain - ei reseptin selvittämiseksi, sillä emme tiedä, mitä Ahoon tarkalleen ottaen on käytetty (eikä meidän tarvitsekaan tietää), vaan silkasta maistelun riemusta.

Koronavirus sotki suunnitelmia pitkän aikaa, mutta kun Kallion kirjeenvaihtaja kutsui kaveriporukan helatorstaina grillaamaan, näimme tilaisuutemme viimein tulleen ja nappasimme pullot mukaan. Grilli-illan nyyttikestiperiaate toteutui paremmin kuin hyvin, sillä viinien seuraksi ilmestyi useita jälkiruokia: tiramisua, limepossetia, sitruunaista juustokakkua italialaisen marengin kera ja appelsiinisuklaamoussea.

Perinteisesti satoi, mutta emme antaneet sen haitata


Blanc de Carsin 2021
AOC Bordeaux, Ranska; 80 % Sémillon, 20 % Sauvignon Blanc; 13,21 €

Äsken puhuimme Carsinin sauvignon blancista, mutta nopeimmat saattoivat jo huomata, että Blanc de Carsin on Sémillon/Sauvignon Blanc -sekoite. Mainitaan siis, että Ahon toisessa vuosikerrassa onkin käytetty samoja lajikkeita, mutta emme tiedä varmasti, mikä yhteys Aholla ja Blanc de Carsinilla on, joten ei spekuloida sillä sen enempää.

Blanc de Carsiniin käytetyt rypäleet on poimittu käsin elo-syyskuussa 2021, ja se on käynyt ja kypsynyt neljän kuukauden ajan kevyen hiivasakan päällä terästankissa. Siinä ei ole yhtään jäännössokeria.

Vaikka Sémillonia on viinissä runsaasti enemmän enemmän, viinin tuoksussa oli helposti tunnistettavasti sauvignon blancille tyypillistä herukanlehteä ja karviaista. Herukkaisuus ei kuitenkaan ollut hyökkäävää, vaan hillittyä, kun Sémillon pehmensi kokonaisuutta. Tuoksussa oli lisäksi vihreää omenaa, sitrusta ja trooppisia hedelmiä. Viinin maku oli hapokas, ja tuoksun aromien lisäksi siinä oli hieman mineraalisuutta. Se oli oikein kiva kesäviini ihan sellaisenaan.

Jälkiruoista viini sopi parhaiten sitruunaisen juustokakun kanssa. Pääruoista se sopi grillatun kurkun kanssa ja kohtuullisen hyvin myös kasslerin seuraksi.

Ainoa Aho 2020
Suomi; Sauvignon Blanc, Sémillon ja mansikkaviini; 21,57 €

Ahon tuoksussa oli selkeästi elementtejä sekä Carsinin valkoviinistä että mansikkaviinistä -herukanlehteä, yrttejä, sitrusta ja mansikkaa, tosin tuoksun mansikkaisuus oli tietenkin kevyempää kuin Suven Taiassa. Metsämansikkainen maku toisti tuoksun aromeja. Vaikka viini oli puolimakea (sokeria 35 g/l), siinä oli myös sopivasti hapokkuutta. Makea mansikkaviini ja raikas, aromikas valkoviini muodostivat tasapainoisen kokonaisuuden.

Tämä oli nyt toinen maistelemamme Ahon vuosikerta. Vaikka tässä sekoituksessa kerrottiin olevan mukana myös Sémillonia, muutosta ei erityisemmin huomannut tai ainakaan muistikuviemme mukaan ero ei ollut suuri. Viini toi myös seurueellemme mieleen lapsuuden muistoja mansikkamehusta.

Aho sopi jälkiruoista parhaiten sitruunapossetin ja tiramisun kanssa.

Suven Taika 2019
Suomi; mansikkaviini; juuri myyntiin tullut vuosikerta 2020 24,50 €

Suven Taika on nyt ehtinyt toiseen vuosikertaansa, kun 2020 on juuri tullut myyntiin. Edellisen vuosikerran maistelimme mm. ravintola Tocassa illallisella. Suven Taika on myös ensimmäinen ei-rypäleviini, joka on voittanut kultamitalin Le Mondial du Rose in France -roseeviinikilpailussa.

Makea viini (sokeria 120 g/l) on kypsynyt hetken aikaa tammitynnyreissä. Sen tuoksussa oli mansikkaa, hunajaa ja aavistus lakkaa - ja se muistutti edelleen lapsuuden ajan mansikkamehusta sekä kahdesta kesästä mansikkapelloilla. Viinin maku oli tuoksun tapaan makean mansikkainen, lisäksi siinä oli hunajaa ja lakkaa. Jälkimaussa oli myös pähkinää ja vaniljaa. 

Suven Taika on edelleen varsin onnistunut mansikkaviini, sillä se ei jää pliisuksi tai liian äiteläksi kuten monet makeat tai puolimakeat mansikkaviinit - ilmeisesti tammikypsytys tekee mansikkaviinille hyvää ja tuo siihen ryhtiä.

Suven Taika sopi parhaiten tiramisun ja suklaamoussen kanssa.Summa summarum

Kolmen viinin maistaminen rinnakkain oli mielenkiintoinen jatkumo, kun makumaailma vaihtui sujuvasti valkoviinistä mansikkaisen sekoiteviinin kautta makeaan mansikkaviiniin. Kokonaisuus oli kesäinen - jos sille olisi vielä saanut täsmäsuunnitellun menun nyyttärigrilliruokien sijaan (eikä olisi satanut kuten kokoontumisissamme yleensäkin), kokonaisuus olisi voinut olla todella hieno.