Ainoa Winery Aho 2019

Ainoa Aho 2019
Suomi; Sauvignon Blanc ja mansikkaviini; 16,00 €

Tällä hetkellä viiniä on vielä muutamissa Alkoissa, mutta ei verkkokaupassa, joten ole nopea, jos haluat pullollisen. Uusi erä on tulossa varmaankin vasta ensi vuoden puolella. Ainoa Wineryn omasta myymälästä viiniä ei valitettavasti saa, koska se on juuri ja juuri hieman liian vahvaa (13,5 %).

Tuottaja Ainoa Winery

Etiketin mukaan yhteistyönä syntynyt viini: Château Carsinin sauvignon blanc on yhdistetty Ainoa Wineryn mansikkaviinin kanssa sommelier Samuil Angelovin ohjauksessa

Rypäleen mukaan
Sauvignon Blanc: kuivia ja hapokkaita viinejä, yrttejä, pistävyyttä, nokkosta, karviaista, herukkaa, "kissanpissaa karviaispuskassa", kasvuolosuhteiden mukaan aromeja ruohosta trooppisiin hedelmiin

Ruokana mansikka-halloumisalaatti, mansikkakakku (ja lohi)

Lyhyesti: monikäyttöinen puolimakea viini



Kommentit 

M: Ainoa Winery yllättää aina! Tällä kertaa he yhdistivät sauvignon blancia (ei suosikkejani tällä hetkellä) mansikkaviiniin (ei myöskään suosikkejani). Pitää myöntää, että mielessä kävi pieni epäilyksen häivähdys, vaikka tähän mennessä olen pitänyt kaikista Ainoan viineistä. 

Mansikkaviinin mansikat ovat peräisin Koivistoisen mansikkatilalta. Vaikka siitä on jo... no, muutama vuosi aikaa, kun itse olin siellä kahtena kesänä mansikanpoimijana, mieleen palasivat heti mansikkapeltojen päällä helottava aurinko, pyörämatkat sinne ja takaisin ja selkäsäryt... Tämä alkoi siis olla lähes henkilökohtaista, tosin onneksi aika on jo kullannut muistot fyysisestä työstä. (Muuten se oli varsin mukava kesätyöpaikka, en voi valittaa, olen vain ollut rapakunnossa.)

Kun nyt pääsen yli pahimmasta Päijät-Häme-nostalgiasta, niin millaista itse viini sitten on? Se on itse asiassa tosi hyvää. Mansikka tuntuu sen tuoksussa herkullisena ja houkuttelevana eikä sauvignon blancille ominainen yrttisyys erotu, oikeastaan sauvigon blanc tuntuu lähinnä kirpeänä sitruksisuutena. Nokkosta on tästä turha hakea, sillä sitä ei löydä.

Viinin maku on puolimakea, mutta hapot tasapainottavat hienosti eikä siinäkään kumpikaan elementti hallitse toista, mansikkaviini ja sauvignon blanc ovat maussakin tiiviissä symbioosissa. Ne onnistuvat neutraloimaan toisistaan niitä puolia, joista en pidä ja korostamaan niitä puolia, joista pidän. Tässä pitäisi oikeastaan olla lasillinen Château Carsinin sauvignon blancia vieressä, niin voisi vertailla, millaista se on ilman mansikkaa...

Ruoan kanssa viinin voittokulku jatkuu. Se toimii hienosti mansikka-halloumisalaatin ja entrecôten kanssa - jos joku olisi sanonut, että ota hieman puolimakeaa mansikkaviiniä ja/tai sauvignon blancia pihvisi kanssa, en olisi kyllä uskonut. Viinin makeus pelaa yhteen suolaisen halloumin, hapokkaiden mansikoiden ja jopa lihan kanssa. Ihan uteliaisuuden vuoksi oli pakko napata jääkaapista palanen graavilohta ja todeta, että sekin toimii.

Eikä siinä vielä kaikki! Myös kermainen mansikkakakku sopii hyvin viinin seuraksi - ja myös Kuningattaren kanssa testattu Brita-kakku. Viini on riittävän makea jopa jälkiruoan kanssa, sillä kermakakun tuoreet mansikat ovat kuitenkin kohtalaisen hapokkaita eivätkä liian makeita, toisaalta taas viinin hapokkuus leikkaa kermavaahdon rasvaisuutta ja mansikan maku kantaa koko kokonaisuuden läpi.

Hämmentävää, mutta totta: Aho toimii sellaisenaan ja koko aterian ajan, sitä voi juoda pääruoan ja jälkiruoan kanssa sekä aperitiivina ja digestiivinä. Kahdesta ei-niin-suuresta-suosikistani on saatu onnistunut kokonaisuus - toisaalta mitäpä muuta voisi Ainoa Wineryltä odottaakaan. Arvosanaksi viini saa ++.

J: Kellertävän oranssin viinin tuoksua hallitsee makea mansikkaisuus ja hunaja. Sauvignon blancille ominaisia aromeja siinä ei juurikaan ole lukuun ottamatta karviaista. Tuoksussa on myös aavistus sitrusta tasapainottamassa makeutta.

Sitruksisuus on vahvempaa maussa, jossa on samoja aromeja kuin tuoksussa. Mansikka ei ole maussa yhtä hallitseva elementti kuin tuoksussa, hunaja maistuu sitä intensiivisemmin. Mukana on myös karviaista sekä aavistus yrttisyyttä. Hapokkaassa jälkimaussa yrttisyys vahvistuu mausteisuudeksi.

Sauvignon blanc ja mansikkaviini saattaa kuulostaa oudolta yhdistelmältä, mutta Ahossa ne muodostavat toimivan ja maukkaan kokonaisuuden. Viini on yllättävän monipuolinen ja sopii mainiosti hyvinkin erilaisten ruokien kanssa. Aho kävi halloumin, mansikoiden, lihan ja lohen seuraksi. Lisäksi sitä voi nauttia myös sellaisenaan. Pidin viinistä paljon, arvosanaksi annan ++.