Fiskarsin Panimo Floridus

Mikä olut?
Floridus (Fiskarsin Panimo)
Oluttyyppi: tammikypsytetty hapanolut (Flanders red ale)
Alkoholia: 7,7 %
Hinta: 19,00 € Fiskarsin Panimon puodissa (0,75 l)

Mitä panimo lupaa?
Talon saisonhiivalla ensin käytetty, noin vuoden tammitynnyreissä kypsytetty ja blendattu punaruskea hapanolut. Oloroso-sherrytynnyrit antavat oluelle viinimäistä hedelmäisyyttä ja marjaisuutta, Ägräsin akvavit-tynnyreistä irtoaa kevyttä mausteisuutta ja bourbontynnyrit tuovat olueen vienon vaniljaisen tammen aromeja. Raikkaan monitahoisen vivahteen makupalettiin luo kypsytyksen aikana hidas hapantuminen villihiivoilla ja bakteereilla

Mitä oluttyyppi lupaa?
Hapanolut (sour) valmistetaan villihiivojen ja usein myös maitohappobakteerien (lactobacillus ja pediococcus) avulla. Käyminen tapahtuu spontaanisti eikä sitä kontroilloida. Käyminen saattaa viedä kuukausia ja olutta voidaan kypsyttää tynnyreissä useita vuosia. Hapanoluet ovat nimensä mukaisesti happamia ja kuivia. Tunnetuimpia hapanoluttyylejä ovat Flanders red ale, gose, lambic ja Berliner weisse.

Kommentit

M: Ensikosketus Floridukseen oli noin vuosi sitten Tastetober-tapahtumassa. Se oli jo silloin varsin hurmaava hapanolut, joten pitihän sitä ostaa pullollinen, kun sitä oli Fiskarsin Panimon myymälässä tarjolla. 

Floridus tuo edelleen mieleen Rodenbachin oluet, mutta on niitä lempeämpi - toisaalta se on helpommin lähestyttävä, mutta toisaalta ei aivan yhtä runsas ja meditatiivinen. Se on veden kielelle tuovan happamuuden, samaan aikaan kirpeän ja makean marjaisuuden sekä pehmentävän maltaisuuden sekä hillityn maanläheisyyden yhdistelmä, josta tulee mieleen ruismarjapuuro. Parhaimmillaan se on hitaasti nautiskeltuna, sillä mikään helposti juotava kevyt hapanolut se ei ole.

Olisi mielenkiintoista maistaa tätä muutaman vuoden päästä uudelleen, mutta harmiksemme emme tajunneet ostaa yhtään pulloa jemmaan. Tykkäsin.

J: Kauniin punertavan oluen tuoksussa on hapankirsikkaa, maltaisuutta, karpaloa ja puolukkaa. Tuoksu tuo mieleen ruismarjapuuron. Hapan, keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Jälkimaussa korostuvat karvaus ja maltaisuus. Tammen vaikutusta ei aromeista juurikaan löydä. Kokonaisuus on suoraviivainen, hieman kuin Rodenbachin pikkuveli, mutta aromeiltaan pehmeämpi. 

Tiramisun kanssa olut kävi hyvin, kun jälkiruoka korosti oluen marjaisuutta. Näitä olisi pitänyt ostaa useampi pullo ja jättää varastoon kypsymään muutamaksi vuodeksi. Oikein hyvää tämä oli jo tämänkin ikäisenä, arvosanaksi annan ++.