Koronaviruksen takia Craft Beer Helsinki järjestettiin pienimuotoisena Olutravintola Oljenkorren (Intiankatu 18) takapihalla kahtena eri viikonloppuna, 10.-11.7. ja 14.-15.8.2020. Kun huomasimme, että jälkimmäiseen tapahtumaan saapui myös Ainoa Winery uuden Usva-omenaviininsä kanssa, päätimme lähteä viettämään Marjutin nimipäivää hyvien juomien pariin.
Paikalle osallistuivat suomalaisista panimoista 8-Bit Brewing, ETKO Brewing ja Olarin Panimo. Paikalla olivat edustettuina myös Cervisiam sekä espanjalaisten oluiden tiskillä La Calavera, La Quince Brewery ja Naparbier. Ruokatarjoilusta huolehti BULI FoodTruck.
Sisäänpääsy oli ilmainen eikä laseilla ollut panttia, ne piti vain palauttaa lähtiessä. Oluet maksettiin pankkikortilla ja niiden hinnat olivat keskimäärin 3-4,5 € / 1,5 dl annos.
Marjut nautiskeli aluksi kaksi hedelmäistä hapanolutta: Cervisiamin Triple Enough to Make Mango Sour (Mango Berliner Weisse; 7,0 %) oli hillitysti hapan ja mainion mangoinen. Etkon Passion Fruit Twist (Passion Fruit Sour Ale; 5,0 %) taas myytiin lauseella "tätä ei ole kovinkaan paljon jäljellä", joten mitäpä sitä empimään. Ei sekään järisyttävän hapan olut ollut, mutta nimensä mukaisesti passiohedelmäinen.
Sen jälkeen olikin aika tutustua Ainoa Wineryn uutuuksiin, joita olikin kaksi! Hanassa oli pitkän harkinnan jälkeen syntynyt omenasiideri Viive (5,1 %), joka oli niin uusi tuote, että sitä ei vielä oltu ehditty pullottaa. Viive oli omenaisen raikasta ja varsin miellyttävää juotavaa, aurinkoiseen kesäpäivään erinomaisesti sopiva pirskahteleva juoma.
Pirskahtelevuudesta puheen ollen... Viiveen lisäksi hanassa oli puolukan, hunajan ja mesiangervon makuinen Kaste, joka sekin oli loistava kesäterassijuoma - toki viinin puolukkaisuus vei jo ajatukset syksyä kohti, mutta sen pirteä pirskahtelevuus sai sen sopimaan hyvin myös kesäpäivään.
Uutta omenaviiniä Usvaa saa (valitettavasti) vain Ainoa Wineryn omasta myymälästä ja kesän tapahtumissa. Se on talon ensimmäinen natural wine eli luonnonviini, sillä se on käynyt omenoiden kuorien omalla hiivalla. Usva on suodattamaton eli se on pullossa hieman samea - nimensä mukaisesti usvainen - ja varsinkin valoa kohti katsottaessa pilvimäiset pyörteet näyttivät todella hienoilta. Kuiva, hapokas ja raikkaan omenainen viini sopisi varmasti myös ruokapöytään, kuulemma ainakin ruokarekan possun kanssa se sopi passelisti yhteen.
Viiveen ja Usvan maistaminen rinnakkain on mielenkiintoista. Molemmat on tehty kotimaisista omenoista ja niissä on alkoholia suunnilleen saman verran, mutta siihen yhtäläisyydet jäävätkin; Viive on selkeästi siideri ja Usva hedelmäviini eikä niistä pysty sanomaan, kumpi olisi parempaa.
Sillä aikaa, kun Marjut nautiskeli viinejä, Jussi kävi tutustumassa tarjolla olleisiin oluisiin. IPA:a oli tarjolla runsaasti. Norjalaisen Cervisiamin raikas WIRED IPA (8,0 %) tarjosi aromeissaan sitrusta, trooppista hedelmää ja ananasta ja maistui erityisen hyvältä, kun oli kävellyt helteessä bussipysäkiltä Oljenkorteen.
ETKO Brewingin Another Weekend IPA (6,5 %) jatkoi samoilla linjoilla, mutta ananas maistui hieman kirpeämmin ja aromeissa oli myös greippiä. Olarin Panimon Pacific Gnarwest IPA (6,7 %) oli puolestaan hedelmäisen lisäksi hieman karamellinen ja maltainen.
Espanjalaisen Naparbierin Little Bitty Double IPA (8 %) aromimaailma oli trooppisen hedelmäinen, siitä erottuivat erityisesti mango ja sitrus. Myöskin Espanjasta olevan La Quince Breweryn Fantastic Hops Issue #4 Double NEIPA (8,2 %) edusti samanlaista tyyliä, mutta siinä oli myös yrttisyyttä. Kaikki IPA:t olivat hyviä ja laadukkaita oluita.
Espanjalaisten panimoiden kevyemmästä tarjonnasta maistoon valikoituivat La Quince Breweryn Weizenland Hefeweizeniä (6 %) ja Naparbierin sekä Track Brewing Companyn yhteistyötä What's A Lager Without the Lime? lageria (5,2 %), jossa ei ollut limeä. Mainioita janojuomia molemmat.
Kuumasta ilmasta huolimatta tuli maistettua myös tummempia ja tuhdimpia oluita. La Calaveran Dead Barrel Island Baltic Porteria (10,3 %) on kypsytetty kuusi kuukautta viskitynnyreissä. Sen aromeissa oli paahteisuutta, vaniljaa, toffeeta, viikunaa ja lakritsaa. La Calaveran ja Humaloven yhteistyöolut Deadsmoke Imperial Märzen (11,8 %) on myös kypsytetty viskitynnyreissä, mutta Islayn turveviskien tynnyreissä. Turvesavu tuntuikin aromeissa vahvasti. Tämä oli näistä kahdesta viskisempi.
Cervisiamin kahvilla, kookoksella ja vaahterasiirapilla maustettu Buzzsaw Imperial Stout (12 %) oli pähkinäistä, kookoksista, toffeista, vaahterasiirappista, hieman paahteista ja makeaa - kuin nestemäinen jälkiruoka eli todella hyvää.
Illan viimeinen olut oli La Calaveran Misantropy Belgian Tripel (11,8 %), jota myytiin pulloittain. Tämäkin olut on kypsynyt oluttynnyreissä. Viskimäisten aromien sijaan oluessa oli kuivahedelmää, maltaisuutta ja karamellisuutta. Jälkimaussa oli hieman vaniljaa ja viskimäisiä vivahteita.
Summa summarum: Oljenkorren takapihan Craft Beer Helsinki oli mukavan pieni tapahtuma, jossa oli kuitenkin tarjolla vähintäänkin riittävästi kiinnostavia oluita.