Leyda Reserva Riesling 2019


Leyda Reserva Riesling 2019 
DO Leyda Valley, Chile; Riesling; 12,98 €

Tuottaja Viña Leyda

Etiketin mukaan intensiivistä sitrusta, limeä, mandariinia, suomuannoonaa ja kukkaisuutta. Makua hallitsee sitruksisuus, jälkimaku pitkä ja hapokas.

Rypäleen mukaan
Riesling: sitrusta (sitruuna, lime, greippi), omenaa, persikkaa ja aprikoosia, trooppisia hedelmiä, jalohomeen mineraalintäyteistä tai hunajaista vivahdetta, petrolia, kukkaisuutta, hapokkuutta

Ruokana ravut

Lyhyesti: hapokas ja mineraalinen riesling



Kommentit 

M: Vaalean sitruunankeltaisen viinin tuoksu on sitruksisen hapokas. Sitruuna tuntuu aluksi niin voimakkaasti, että vasta hetken päästä tuoksusta alkaa erottaa muitakin aromeita kuten persikkaa ja muita vaaleita kivihedelmiä. Viinin maku on kuiva ja tuoksun tapaan sitruksisen hapokas, jopa hieman terävä ja mineraalinen. Vaikka hapokkaat rieslingit ovat yleensä minun makuuni, tämä on ehkä vähän liian kulmikas ja kaipaisi joko hieman pehmentävää jäännössokeria tai hedelmäisempää otetta. Hapokkuus ja mineraalisuus jäävät tuntumaan vielä jälkimaussa.

Toisaalta ruoan hapokkuus auttaa ja rapujen seurana oleva sitruuna saa viinin maistumaan makeammalta ja hedelmäisemmältä kuin sellaisenaan. Se on kuitenkin raikas ja ryhdikäs kokonaisuus, joten arvosanaksi se saa 0.

J: Viini on väriltään vaalean sitruunankeltainen. Viinin tuoksua hallitsee vahva sitruksisuus. Sen lisäksi tuoksussa on limeä, vihreää omenaa ja kirpeää, tuoretta ananasta. Myös kirpeän hapokas maku vahvan sitruksinen, siinä on tuoksun aromien lisäksi mineraalisuuta. On vähän siinä rajoilla, meneekö viini hapokkuus liian ärjyksi vai ei. Aromimaailma muuttuu kypsemmän hedelmäisemmäksi viinin hieman lämmettyä.

Rapujen kanssa viini kävi kohtuullisen hyvin, mutta ei ollut täydellinen valinta. Se voisi sopia myös rasvaisen kalan tai esimerkiksi wieninleikkeen kanssa. Arvosanaksi annan +.