Leyda Las Brisas Pinot Noir 2017



Leyda Las Brisas Pinot Noir 2017
D.O. Leyda Valley, Chile; 100 % Pinot Noir; 15,99 € (vuosikerta 2018)

Tuottaja Viña Leyda

Etiketin mukaan kesäisiä marjoja, kypsää kirsikkaa, pehmeät tanniinit

Rypäleen mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa

Ruokana kylmäsavustettua ankanrintaa ja risottoa

Lyhyesti: mehukkaan marjainen pinot noir

Kommentit 

M: Olemme jo aiemmin havainneet Leyda Las Brisas Pinot Noirin varsin hyväksi - ja Viini-lehtikin valitsi sen vuonna 2018 vuoden punaviiniksi, tosin emme muistaneet sitä, kun päätimme osallistua Viinimaan Leyda-webinaariin. Lisäksi Alkossa näyttää olevan myynnissä jo vuosikerta 2018, vaikka meille osui vielä viikko sitten matkaan vuosikerta 2017. Tuskinpa tuo haitannee.

Viini on väriltään melko voimakas, mutta ei kuitenkaan täysin läpinäkymätön. Lupaavasti väri rusertaa hieman ja taittuu tiilenpunaisen suuntaan. Viinin tuoksussa on punaisia marjoja, varsinkin kirsikkaa, yrttisiä mausteita ja savua sekä häivähdys suolaista mineraalisuutta, samoin maussa. Viini on kohtalaisen hapokas, marjaisuus tuntuu kirpeänä ja sitä täydentävät pehmeät tanniinit. Kokonaisuus on varsin tasapainoinen ja miellyttävä varsinkin sen jälkeen, kun viini on ehtinyt ilmaantua tunnin ja pari.

Kylmäsavustetun ankan kanssa viini käy hyvin ja hapokkuutensa ansiosta se toimii myös risoton seurana, toisaalta myös kermainen pasta olisi voinut sopia risoton sijaan. Arvosanaksi viini saa +.

J: Rubiininpunaisen viinin tuoksussa on runsaasti kypsiä punaisia marjoja - kirsikkaa, punaherukkaa, vadelmaa ja mansikkaa. Marjaisuuden lisäksi tuoksussa on aavistus lakritsaa sekä suklaata. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Lempeä hilloisuus tasapainottaa maun hapokkuutta. Jälkimaussa on hillon ja kypsän marjaisuuden lisäksi mausteisuutta.

Ankan kanssa viini toimi loistavasti eikä se ollut huono valinta risotollekaan. Viini sopisi hyvin riistaruoille ja voisi menna grillatun broilerinkin kanssa. Oikein hyvä pinot noir, arvosanaksi annan ++.