Wine Saimaa // Vigneti di Ettore 24.7.2020

Viinit tarjosivat Vigneti di Ettori ja Wine Saimaa

Wine Saimaa on järjestänyt etätastingeja edustamiensa viinintuottajien kanssa tasaiseen tahtiin kesän ajan. 24.7.2020 vuorossa oli venetolainen Vigneti di Ettori, jonka 95 pistettä Decanter-lehdeltä saanut vuosikerran 2016 amarone kuulosti niin mielenkiintoiselta, että ilmoittauduimme mukaan samalla kokoonpanolla kuin edelliselläkin kerralla. Tuttuun tapaan tuottaja tarjosi viinit, Wine Saimaa maksoi valmisteverot ja meidän osaksemme jäivät postikulut.

Jos nyt viime kerralla jäi mainitsematta, niin kerrotaan nyt tässä, että Wine Saimaa on Tuomo Puhakaisen vuonna 2013 perustama viinien maahantuoja. Se tuo maahan pienien perhetilojen viinejä. Viineissä suositaan kestävää kehitystä, vähäsulfiittisuutta, luomua ja vegaanisuutta. Valitettavasti Wine Saimaalla ei ole (ainakaan vielä) verkkokauppaa, mutta yhteystiedot saa vaikkapa Facebookin kautta.

Vigneti di Ettori on Negrarissa Valpolicella Classican alueella sijaitseva viinitalo. Tila on perustettu vuonna 1930, mutta oman viinin valmistus alkoi vasta vuonna 2011. Talolla on viinitarhoja viiden hehtaarin verran; noin puolella viljellään Corvinaa ja lopuilla Rondinellaa, Corvinonea, Oseletaa, Molinaraa, Croatinaa ja Pelaraa. Vuosittainen viinintuotanto on noin 40 000 pulloa ja siihen kuuluu Valpolicellan alueelle tyypillisiä viinejä (Ripasso, Amarone, Recioto). Viinitalon tuotanto on luomua.

Tastingissa taloa edusti sen omistajan ja viinintekijän Ettore Righettin pojanpoika Gabriele Righetti.

Vigneti di Ettori Rosé 2019
Rosato Veronese IGT; Molinara, Corvina

Vanhaan roosaan tai puuteriin vivahtavan, melko voimakkaan värisen roseeviinin tuoksussa oli punaisia marjoja, mansikkaa ja vadelmaa sekä makeaa persikkaa ja kirpeänmakeaa karviaista, jonkin verran jopa yrttisyyttä ja kukkaisuutta. Viinin maku oli tuoksun tavoin kirpeän marjainen, kuiva ja hapokas sekä hieman mineraalinen - kuulemma Molinara-lajike tuo viinin makuun suolaista mineraalisuutta. Kaiken kaikkiaan viini oli rotevanpuoleinen rosee, ei mitään hömppää.

Tämä oli vakavasti otettava rosee, joka oli ruokaviininä parhaimmillaan. Tarjolla olleen herne-proseccorisoton kanssa se sopi hyvin.

Vigneti di Ettori Amarone 2016
Amarone della Valpolicella Classico DOCG; Corvina, Corvinone, Rondinella, Croatina, Oseleta, Spigamonte

Toisena kattauksessa oli amarone. Ihmettelimme hieman järjestystä, koska yleensä amarone on viimeisenä, mutta toisaalta se sai vain pohtimaan, millainen illan kolmas viini sitten olisikaan.

Amarone (italian sanasta amaro eli karvas tai kitkerä) on valmistettu sadan päivän ajan kuivatuista rypäleistä, jolloin viiniin saadaan enemmän makua. Amaronet ovatkin tuhteja ja raskaita, marjaisia ja mausteisia suomalaiseen sateiseen syksyyn ja talveen loistavasti sopivia meditaatioviinejä.

Illan amarone on kypsynyt 2,5 vuotta tammitynnyreissä. Sen tuoksussa oli odotetusti luumua, kypsiä marjoja, makeita mausteita ja kahvia sekä hieman vaniljaa. Maku oli pehmeä, runsas ja samettinen, hapokkuus ja tanniinit olivat hyvässä tasapainossa. Herukkahillon ja kirsikan lisäksi maussa oli mausteita ja hieman pippuria, samoin jälkimaussa. Ruoista sen kanssa sopivat tumma suklaa, parmesanjuusto ja crostinien päällä ollut tomaatti.

Kaiken kaikkiaan viini ehti ilmaantua kiireettömän illan aikana kuuden tunnin ajan karahvissa. Ilmaantuminen toi sen makuun lisää vaniljaa, yrttejä, savua ja paahteisuutta.

Amarone oli mainiota juotavaa jo nyt, mutta sillä oli myös ikääntymispotentiaalia eli sen voisi jättää kaappiin jopa 25 vuoden ajaksi. Se oli illan viineistä meidän suosikkimme.

Vigneti di Ettori Arsi 2017
Veneto IGT; Corvina, Corvinone, Croatina, Dindarella

Kolmas viini olikin aikamoinen yllätys. Arsi on Gabriele Righettin oma projekti, jossa on käytetty vulkaanisessa maaperässä kasvaneiden köynnösten rypäleitä - itse asiassa paikallisella murteella "arsi" tarkoittaa viinitarhoilla(kin) olevaa valkoista kalkkikiveä, jonka seassa köynnökset kasvavat. Arsi valmistetaan lähes amaronen tapaan, mutta lyhyemmässä ajassa: rypäleitä on kuivattu 50 päivän ajan ja viini on kypsynyt 1,5 vuotta tammitynnyreissä.

Viinin tuoksu oli tumman marjainen, melkeinpä portviinimainen. Luumun, karpalon, kirsikan, kahvin ja yrttien lisäksi siinä tuntui mielenkiintoista mineraalisuutta, joka toi mieleen suolan, savun ja jopa tuhkan. Maussa alkoholi tuntui jonkin verran, muuten aromit olivat tuoksusta tuttuja. Kieltämättä tuoksussa ja maussa oli amaronesta tuttua marjaisuutta ja vaniljaista mausteisuutta, mutta viinin tanniinit ja hapokkuus olivat terävämpiä kuin amaronen.

Arsi on ilmiselvästi ruokaviini, sen verran napakka kokonaisuus se oli - ja hapokkuutensa ansiosta se sopi myös viileään kesäpäivään, vaikka se ei olekaan erityisen kepeä. Viini oli mielenkiintoinen kokemus - eikä mielenkiintoinen tässä tarkoita pahaa! Vulkaaninen maaperä toi siihen kiinnostavia aromeita, siksi kai monet Etnan läheltäkin tulevat viinit ovat niin herkullisia. Viini sopi tomaatin kanssa ja se voisi sopia hyvin myös savulohen tai mausteisen ruoan seuraksi.

Kuuden tunnin ilmaantumisen jälkeen viini oli pehmentynyt ja muuttunut aiempaa makeamman marjaiseksi ja mustaherukkaiseksi. Kannattaa siis dekantoida viini ajoissa - toisaalta maistelemalla sitä eri aikoihin illan aikana saa erilaisia elämyksiä. Myös tämänkin viinin ikääntymispotentiaali oli hyvä, joten sitä voisi jemmata amaronen tapaan vielä huoletta vuosien ajan.

Äänemme jakaantuivat tasan, Arsi oli vieraidemme suosikkiviini.

Tastingin viinien kanssa tarjosimme seuraavaa:

Cicchetti-tyyppisiä pieniä leipiä (sellaisenaan tai voit paahtaa leivät oliiviöljyn ja valkosipulin kanssa bruschettojen tapaan):

  • mozzarellaa, kirsikkatomaatteja ja basilikaa
  • marinoitua paprikaa
  • marinoitua kesäkurpitsaa

Punasikurisalaatti

1 punasikuri
2-3 veriappelsiinia (tai tavallisia)
pinjansiemeniä

Kastike
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
pippuria
suolaa

Suikaloi punasikuri. Kuori ja pilko appelsiinit. Sekoita kastikeainekset, lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Paahda pinjansiemenet. Sekoita punasikuri, appelsiininpalat ja pinjansiemenet ja kaada kastike salaatin päälle.

Herne-proseccorisotto

3 dl riisiä
sipulia
1,5 dl proseccoa (enemmänkin, jos haluat)
noin litra kasvislientä
1,5-2 dl tuoreita herneitä (osa risottoon, osa koristeeksi)
noin 50 g voita
noin 1 dl parmesaania raasteena
ruokaöljyä
mustapippuria, suolaa, reilu kourallinen tuoretta minttua

Kuullota riisi ja pilkottu sipuli ruokaöljyssä. Lisää proseccoa ja sekoita rauhallisesti, kunnes neste on melkein haihtunut. Lisää sen jälkeen kasvislientä vähitellen ja jatka risoton kypsennystä rauhallisesti sekoitellen. Kun riisi alkaa olla al dente, lisää voi, parmesaani, herneet ja minttu, mausta mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.

Välijuustoina parmesaania, pecorinoa ja taleggiota

Tiramisu K-ruoan ohjeen mukaan