Wine Saimaa // Azienda Agricola Camparo 29.5.2020

Viinit tarjosivat Azienda Agricola Camparo ja Wine Saimaa

Huomasimme Facebookin Viini.-ryhmässä hyvän tarjouksen: Wine Saimaa oli järjestämässä 29.5.2020 Azienda Agricola Camparon viinien tastingin niin, että viinin tuottaja tarjoaisi viinit, Wine Saimaa maksaisi valmisteverot ja meille jäisi vain postikulut, kun pullot lähetettäisiin meille kotiin. Siispä ilmoitimme heti kiinnostuksemme.

Azienda Agricola Camparo on Piemonten Langhessa sijaitseva luomuviinitalo. 1940-luvulla perustettua tilaa johtaa nyt kolmas sukupolvi. Aluksi tila myi rypäleitään muille, mutta 1980-luvulla Mauro Drocco alkoi kehittää ja laajentaa omaa viinituotantoa, ja vuonna 2000 tila sai luomusertifikaatin yhtenä ensimmäisistä Langhen tiloista. Talon viinit on helppo tunnistaa niiden etiketeissä olevista perhosista.

Kutsuimme Kallion kirjeenvaihtajan ja toisen viiniklubikaverimme maistelemaan illan kolme viiniä. Etätastingia luotsasivat Wine Saimaan Tuomo Puhakainen ja Camparon Sara Drocco Teamsin välityksellä.

Langhe DOC Bianco 2018
90 % Arneis, 10 % Favorita

Illan ainoa valkoviini oli odotetusti aromaattinen. Rypäleiden puristamisen jälkeen viiniä maseroidaan kuorien kanssa parin tunnin ajan, minkä jälkeen se kypsyy 5 kuukauden ajan. Viiniä tuotetaan vuosittain 3 000 pulloa.

Viinin tuoksussa oli trooppista hedelmää, kukkaisuutta, päärynää ja hunajamelonia, toisaalta myös pähkinää ja jotain rukiisesta näkkileivästä muistuttavaa. Maussa taas oli sitrusta ja vihreää omenaa sekä jonkin verran mineraalisuutta. Suutuntuma oli runsas ja öljyinen ja viinin hapokkuus oli varsin hyvä ja miellyttävä. Jälkimaussa tuntui yrttejä ja kuminaa, ja ilmaantumisen myötä viinin aromeihin tuli myös petroolia.

Etiketin perhonen on sinisiipisten heimoon kuuluva rinnesinisiipi (Plebejus argyrognomon).

Barbera d'Alba DOC 2018
100 % Barbera

Illan ensimmäinen punaviini oli vielä nuori barbera d'alba. Se kypsyy 15-20 kuukauden ajan terästankissa ja sen jälkeen vielä 12 kuukautta ranskalaisessa tammitynnyrissä. Vuotuinen tuotanto on 7 000 pulloa.

Viinin hapokkaassa tuoksussa oli hapankirsikkaa, punaherukkaa, mustikkahilloa ja tummia marjoja sekä aavistus vaniljaa. Myös viinin maku oli kevyt ja hapokas, aromeissa hallitsivat kirsikka ja mustikka. Lisäksi maussa tuntui pientä mausteisuutta.

Etiketissä on ritariperhonen (Papilio machaon).

Jäimme miettimään, miltä tämä viini maistuisi muutaman vuoden tai vielä pidempään kypsyneenä. Potentiaalia varmasti on, sillä nyt viini tuntui aivan liian nuorelta ja jäi sen takia hieman valkoviinin ja seuraavana olleen barolon varjoon.

Boiolo Barolo DOCG 2015
100 % Nebbiolo

Viini kypsyy 24 kuukautta tammitynnyrissä ja sen jälkeen vielä 12 kuukautta pullossa.

Rustiikkisen barolon tuoksussa oli marjojen lisäksi myös vaniljaa ja kahvia. Myös sen maussa oli kypsiä marjoja, vaniljaa ja hapankirsikkaa sekä kukkaisuutta. Kolmevuotias barolo on vielä nuori ja sen huomasi sen tuoreista tanniineista, toisaalta jälkimaku oli jo paahteinen ja hieman toffeinen. Tarjolla olleen munakoison ja sen tomaattikastikkeen kanssa barolo sopi hyvin, mikä olikin meille helpotus - muuten barolon kanssa olisi varmaankin kokannut jotakin liharuokaa, mutta seurueemme kasvissyöjän takia päädyimme tarjoamaan vain kasvisruokia.

Etiketissä on amiraaliperhonen (Vanessa atalanta).

Vaikka jokainen viini olikin hyvä omassa sarjassaan, barolo oli meidän kaikkien suosikki.

Viinien kanssa tarjosimme piemontelaista (tai ainakin jossain määrin sen henkistä) ruokaa: tryffeleistä tunnetun alueen takia tryffeliperunalastuja (äärimmäisen koukuttavia!), tryffelirisottoa, melanzane alla parmegianaa eli munakoisoa parmesaanin, mozzarellan ja tomaattikastikkeen kera (kannattaa soseuttaa tomaattikastike ennen paistamista, koska sen suutuntuma on silloin miellyttävämpi ja ylijäävästä osasta voi soveltaa vielä pizzan tomaattikastikkeen) sekä jälkiruoaksi...

Niin, emme ennen googletusta muistaneet, että suklaa-hasselpähkinälevite Nutella on Piemonten lahja maailmalle! Pietro Ferrero loi levitteen 1940-luvulla, kun suklaasta oli pulaa, mutta hasselpähkinöitä oli paljon ja jotain makeaa piti saada. 1960-luvulla Nutellaa alettiin myydä Ranskassa ja sen jälkeen myös muualla maailmassa.

Siispä jälkiruokana oli Nutella-juustokakkua lasissa tätä ohjetta mukaillen.

Nutella-juustokakku lasissa
(neljälle runsaat annokset)

1 dl Nutellaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
3 tl sitruunamehua
cantuccini-mantelikeksejä
tuoreita marjoja ja hasselpähkinärouhetta
(sokeria)

Murustele keksit lasien pohjalle. (Kostuta hieman vaikkapa amarettolla, jos siltä tuntuu!)

Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoita sen joukkoon Nutella ja sitruunamehu ja lopuksi kermavaahto varovasti käännellen. (Halutessasi voit lisätä sokeria, meidän mielestämme seos oli tarpeeksi makeaa ilmankin.) Lusikoi seos laseihin keksinmurujen päälle. Annoksen voi tarjoilla heti tai laittaa jääkaappiin muutamaksi tunniksi.

Koristele marjoilla ja hasselpähkinärouheella ennen tarjoilua (meillä mansikoita, pensasmustikoita ja vadelmia).