Ota Olut // Etätasting vol. 2 6.6.2020


Ota Olut järjesti lauantaina 6.6. toisen etätastingin, joka striimattiin Ruosniemen panimolta Porista Facebook Liven välityksellä.

Alun perin tastingissa piti olla neljän satakuntalaista panimoa, mutta hieman ennen tastingia mukaan saatiin myös viides panimo. Edustettuina olivat siis Raumalta Linden Brewery sekä Porista Rocking Bear BrewersMoose On The Loose Brewing Co.Ruosniemen Panimo ja Beer Hunter's Panimo & Tislaamo. Vaikka panimoiden myymälöihin on täältä matkaa, Jussi sai oluet kätevästi osallistumalla yhteistilaukseen.


Linden Brewery Pils
Pils 5,2 %; 3,00 €

Ensimmäinen olut oli Linden Breweryn saksalaistyylinen Pils, joka on humaloitu perinteisellä Saaz-humalalla. Kirkkaan, kullankeltaisen oluen tuoksu oli raikas, maltainen ja kepeä. Maku oli maltainen ja ruohoinen, lisäksi siinä oli myös hieman makeutta. Jälkimaussa maistuivat mallas ja humalan katkero. Hyvän pilsin teko on vaikeaa, mutta tässä onnistuttu todella hyvin. Olut on lisäksi gluteeniton.

Pils sopii hyvin saunaolueksi ja menee varmasti myös makkaran seurana.


Rocking Bear Brewers Hyvelä Hefe
Hefeweizen 5,0 %; 3,50 €

Seuraavana oli vuorossa Rocking Bear Brewersin Hyvelä Hefe. Pilsin tapaan tämäkin on saksalaistyylinen olut. Samean oluen tuoksua hallitsivat vehnä, banaani ja sitrus. Maku toisti tuoksun aromeja, mutta sitrus oli maussa kypsempää kuin tuoksussa. Jälkimakua hallitsivat banaani, yrttisyys ja korianteri.

Hyvelä Hefe oli oikein maukas vehnäolut, mukavan kesäinen juoma.


Moose on the Loose Brewing Co, APA #1
American Pale Ale 5,2 %; 3,40 €

Kolmantena oli vuorossa Moose On The Loose Brewing Co.:n APA #1 (eli ilmeisesti panimon ensimmäinen APA), jonka humalointiin on käytetty Cascadea, Eurekaa ja Idaho #7:ä. Oluen värissä oli sekä meripihkaa että kuparia. Tuoksusta pystyi bongaamaan APA:n perusaromit: sitruksen, greipin, trooppisen hedelmän ja appelsiininkuoren. Mukavan katkerassa maussa oli greippiä, pihkaa, karamellia ja appelsiininkuorta. Kokonaisuus oli raikkaampi kuin myöhemmin maistetun CCCCC:n.

Hyvä APA, tykkäsin. Se sopisi hyvin vaikkapa grillausolueksi.


Ruosniemen Panimo Raspberry Sour Ale
Sour ale 4,9 %; 3,20 €

Neljäs olut Ruosniemen Panimon Raspberry Sour Ale vei IPA:sta pitävän pois mukavuusalueelta (ja hapanoluista pitävää se ei haastanut tarpeeksi, vaan oli melko leppoisan hapan). Oluen tuoksussa oli ylikypsää mansikkaa, vadelmaa ja punaherukkaa. Kevyen happamassa maussa oli tuoksun aromien lisäksi raparperia.

Kokonaisuus oli mukavan kesäinen ja makumieltymysten keskiarvona mainio hapanolut.


Beer Hunter's CCCCC IPA
India Pale Ale 7,0 %; 4,50 €

Viimeisenä oli vuorossa Beer Hunter's Panimo & Tislaamon CCCCC IPA. Oluen erikoinen nimi tulee siinä käytetyistä humalista: Citra, Cascade, Centennial, Chinook ja Columbus. Olut oli tumman kuparisen värinen. Sekä tuoksussa että maussa oli havua, karamellisuutta, appelsiinia ja toffeen suuntaan kallistuvaa makeutta. Jälkimakua hallitsi greippi. Kokonaisuudessa oli myös jotain red ale -tyylistä.

CCCCC oli ehkä hieman yksioikoinen, mutta kuitenkin onnistunut IPA.

Tastingin kattaus oli hyvä, jokaista olutta joisin mielelläni uudestaankin. Oluet olivat niin eri tyylisiä, että suosikkia oli vaikea valita. CCCCC IPA voittaa ehkä yhden C:n mitalla eli kuten porilaiset työkaverit varmaan sanoisivat: "Tua noin ni, ei se muute mikää paska olut ol".

***
Tastingin tallenne on katsottavissa Facebookissa.

Katso myös Ota olut -etätasting 25.4.2020.