Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012

Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012
AC Champagne, Ranska; 60 % Pinot Noir, 40 % Chardonnay; 69,90 €

Tuottaja Champagne Pol Roger

Etiketin mukaan perinteistä, maailmankuulua samppanjaa

Rypäleiden mukaan
Pinot Noir: kirsikkaa, raparperia ja herukkaa, kukkaista hedelmäisyyttä, hapokkuutta ja vähän tanniineja; nuorena mansikkaa ja vadelmaa sekä ruusua, orvokkia ja minttua, kypsytyksen myötä mausteita, paahtoleipää, vaniljaa sekä nahkaa
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä; tuo samppanjaan/kuohuviiniin eleganssia

Ruokana Savoyn vappulounas: konjakkigraavattua lohta, sillikaviaaria, parsaa ja mimosa-kastiketta, muikunmätiä, perunasalaattia, ylikypsää vasikanniskaa ja perunagratiinia

Lyhyesti: hyvin kehittynyt ja mukavan paahteinen samppanja

Kommentit

M: Vappuaterian seuraksi pääsi Viini-lehden vuoden samppanjaksi valitsema Pol Roger Vintage Champagne Brut 2012.

Kauniin kullankeltaisen samppanjan kuplat ovat pieniä ja niitä on runsaasti. Viinin tuoksu on paahteinen, mausteinen ja sitruksinen, lisäksi tuoksussa on omenaa, persikkaa ja vaaleita kivihedelmiä. Samppanjan maku vastaa näkö- ja tuoksuhavaintoja: sen runsaat kuplat ovat pieniä ja pirteitä ja maku on sitruksisen hapokas ja paahteinen. Tuoksun tavoin maun hedelmäisyys kallistuu persikan suuntaan, jälkimaussa tuntuu hieman kahvia.

Samppanja sopi hyvin aperitiiviksi ja maistui hyvin ruoan kanssa, varsinkin alkupalojen seurana se oli erinomainen - myös sillikaviaarin, vaikka se epäilyttikin aluksi. Tätä samppanjaa voisi kutsua jopa äijämäiseksi, sen verran ronskin vaikutelman siitä saa. Kaiken kaikkiaan se on hieno ja hyvin kehittynyt. Arvosanaksi se saa +.

J: Kullankeltaisen samppanjan tuoksussa on runsaasti paahteisuutta, kypsää sitrusta, omenaa, persikkaa ja mausteisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja, mutta sitruunaisuus on sitä kirpeämpää. Maussa on lisäksi mineraalisuutta ja vihreää omenaa. Pienet kuplat luovat samppanjalle mukavan suutuntuman. Pitkä jälkimaku on sitruksinen ja paahteinen.

Samppanja sopi aperitiiviksi ja kävi ruoan, erityisesti lohen kanssa. Se kesti jopa sillikaviaarin suolaisuuden ja sopi oivallisesti ylikypsälle vasikanniskalle tuhdin olemuksensa ansiosta. Oikein hyvä ja hienosti kehittynyt samppanja, joka saa arvosanaksi +.