Viinimaa // Opi roseeviineistä 27.5.2020 ja vuoden roseeviini Casal Garcia Rose

Viinimaa järjesti Opi roseeviineistä -etätastingin Instagram Livessä 27.5.2020. Roseeviinejä esitteli Altian viinivalmentaja Mikael Karttunen.


Meillä oli etätastingin viineistä vain Viini-lehden juuri vuoden roseeviiniksi valitsema Casal Garcia Rose. Muut viinit olivat Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut (Etelä-Afrikka), Gassier Coteaux d'Aix-en-Provence Organic Rosé (Ranska), Matua Rosé (Uusi-Seelanti) ja Band Of Roses Rosé (USA) eli mukana oli erilaisia ja kiinnostavia roseeviinejä samppanjamenetelmällä tehdystä kuohuviinistä ranskalaiseen ruokaviiniin.

Itse etätasting oli kiinnostava, sen aikana käytiin hyvin roseeviinejä läpi - ja oppihan sen aikana myös uuden tavan avata kierrekorkillinen pullo.


Casal Garcia Rose
DOC Vinho Verde, Portugali; Vinhão, Azal, Borraçal; 8,99 €

Vinho verde ("vihreä/raaka viini") on portugalilainen viinityyppi, jota nimestään huolimatta valmistetaan myös punaviini- ja roseeversioina. Sitä varten rypäleet kerätään hieman raakoina eli vihreinä. Itse viini on jonkin verran pirskahtelevaa ja hapokasta ja se on tarkoitettu juotavaksi nuorena ja hyvin viilennettynä.

Kauniin lohenpunainen vinho verde -rosee on - odotusten mukaisesti - pirskahtelevaa ja hapokasta. Sitä hallitsee punainen marjaisuus, viinin tuoksussa on vadelmaa, mansikkaa ja punaherukkaa, samoin sen maussa. Alkon kuvauksessa viinin kohdalla lukee "kermaleivoksinen", minkä ymmärtää hyvin, kun viiniä maistaa, sillä kermaleivoksinen kuvaa sen suuntuntumaa juuri hyvin. Jälkimaussa on taas punaisia marjoja, mansikkaa ja vadelmaa.

Casal Garcia Rose on varsin kiva kesäviini eikä todellakaan hinnalla pilattu.

Viini on matala-alkoholinen, vain 9,5 %. Jos siitä haluaa vielä miedompaa juotavaa, etätastingissa annetun vinkin mukaisesti siitä saa hyvän kesädrinksun lisäämällä mansikoita ja minttua ja pidentämällä drinkin soodalla. Testasimme heti, ja kyllähän se toimi. Lisäksi viiniä suositeltiin gruyere-juuston ja mansikoiden kanssa, mutta juuston puutteessa se jäi vielä kokeilematta.

***
Jos missasit IG Liven, voit katsoa sen Viinimaan Instagram-tililtä.