Cono Sur -tasting 28.8.2024



Winestate järjesti Fat Lizard Töölössä chileläisten Cono Sur -viinien tastingin (30 €) 28.8.2024. Tastingin veti Pinot Noirin mestari, Cono Surin viinintekijä Matias Ríos. The Drinks Business on valinnut hänet tänä vuonna maailman sadan parhaan viinintekijän listalle, joten olimme asiantuntevassa seurassa. 

Cono Sur on vuonna 1993 perustettu viinitalo, joka omistaa yli 300 hehtaaria luomuviinitarhoja. Talo haluaa tuottaa laadukkaita ja innovatiivisia viinejä, jotka heijastavat uuden maailman henkeä. Se syntyi Colchaguan laaksoon istutettujen Pinot Noir -köynnösten ympärille, ja talon kärkenä on edelleen Pinot Noir, jonka viljelyyn viileät Casablancan ja Valle de San Antonion alueet sopivat mainiosti.

Siispä illan kattaukseenkin kuului pelkästään pinot noireja.



Cono Sur Bicicleta Pinot Noir Rosé
Valle del Bío-Bío, Chile; 11,98 €

Bicicleta Pinot Noir Rosé on kypsynyt kahdeksan kuukautta terästankeissa.

Kauniin vaaleanpunaisen viinin tuoksu oli raikas ja punamarjainen: kirsikkaa, vadelmaa ja metsämansikkaa sekä hieman mineraalisuutta. Maku oli hapokas ja siinä oli aavistus tanniineja. Kaikkiaan viinin dokabiliteetti oli erinomainen. Se maistui sellaisenaan ja toimisi varmasti myös ruokajuomana vaikkapa salaattien tai lohiruokien kanssa.

Cono Sur Bicicleta Pinot Noir 2022
Chile; 10,98 €

Bicicleta Pinot Noir on talon aloitustason viini. Puolet siitä on kypsynyt ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä yhdeksän kuukauden ajan.

Helposti lähestyttävän viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, vadelmaa ja kirsikkaa. Sen maku oli hapokas ja hedelmäinen, tanniineja tuntui vain hieman. Jälkimaussa marjaisuus kääntyi karpalon suuntaan. Yleisvaikutelma oli mehukas ja hinta-laatusuhde tuntui hyvältä.



Cono Sur Single Vineyard Block 21 Pinot Noir
DO Valle de San Antonio, Chile; 16,49 €

Single Vineyard Block 21 Pinot Noirin rypäleet ovat kasvaneet Viento Mar -tarhan palstalla numero 21. Viini on kypsynyt 11 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Tammitynnyrikypsytyksen vaikutuksen alkoi jo huomata: viinin marjaisuus oli tuhdimpaa kuin edellisen ja hapankirsikan ja herukkahillon seurana tuntui hieman paahteisuutta ja tanniineja. Keskitäyteläisessä maussa oli myös aavistus yrttisiä mausteita ja kahvia.

Cono Sur 20 Barrels Pinot Noir 2020
Valle de San Antonio, Chile; 21,98 €

20 Barrels Pinot Noirin vuosikerta 2019 oli Viinilehden vuoden punaviini vuonna 2022, nyt lasissa oli seuraava vuosikerta. Viini on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisissa tammitynnyreissä.

Viinin tuoksussa tuntui yhä tummempaa marjaisuutta, hapankirsikkaa, mustikkaa ja luumua sekä tummaa suklaata. Maku oli lempeän hapokas ja lunasti sen, mitä tuoksu lupasi. Viini oli runsas, mausteinen, hieman vaniljainen ja pippurinenkin, oikein mainio siis.



Cono Sur Ocio 2020
Valle de Casablanca, Chile; 59,98 €

Viimeisenä oli vuorossa Ocion, Cono Surin huippuviinin, kaksi vuosikertaa. Suurin osa sen rypäleistä on Casablancan laaksosta El Trianqulon tarhalta, jossa myös yhdet Chilen vanhimmista Pinot Noir -köynnöksistä kasvavat, minkä lisäksi pieni osa on Leydan alueelta luomusertifioidulta Campo Lindo -tarhalta.

Viini tehdään käsityönä. Se käy hiilihappokäymisen pienissä avoimissa tankeissa sekä malolaktisen käymisen ranskalaisesta tammesta valmistetuissa tynnyreissä ja kypsyy tynnyreissä 14 kuukautta.

Viinin tuoksussa oli tummia marjoja, kuningatarhilloa ja hieman paahteisuutta. Maku oli makeahkon marjainen, kirsikkainen ja vadelmainen sekä hapokas ja hieman tanniininen, jälkimaussa oli mausteita ja häivähdys pippuria.



Cono Sur Ocio 2018 (magnum)

Maistelualustan tiedoista poiketen magnum-pullosta tarjoiltu Ocio oli vuosikertaa 2018, ei 2017. 

Vaikka se oli vain kaksi vuotta vanhempi kuin ensimmäinen Ocio eikä kuuden vuoden ikäisenä vielä erityisen vanha viini, se oli jo aivan eri maailmasta. Tuoksussa oli kuivattuja hedelmiä, luumua ja makeita, jopa hieman karkkisiakin marjoja. Hapokas maku seurasi tuoksun linjoilla ja oli kuivempi kuin mitä tuoksu lupaili.

Olemme maistaneet Ociota aiemminkin: vuosikertaa 2009 12 vuotta sitten ja vuosikertaa 2012 vuonna 2016. Kuulemma sen tyyli on hieman noista ajoista muuttunut, mutta loistava viini se on edelleen. Muutenkin oli mielenkiintoista päästä maistamaan erilaisten pinot noirien kirjo edullisemmasta kalliimpaan tai kevyemmästä runsaampaan, koska siinä huomaa, miten viinien tyyli vaihtelee, vaikka rypäle onkin sama.