Fat Lizard ESB Espoo Special Bitter

Espoolainen Fat Lizard Brewing Co. sai alkunsa kotipanimona vuonna 2013. Panimo toimi ensin Espoon Kiviruukissa ja julkaisi ensimmäisen kaupallisen oluensa, edelleen tuotannossa olevan 101 California Pale Ale:n vuonna 2015. Fat Lizard muutti Otaniemeen vuonna 2017 ja moninkertaisti tuotantonsa. Nykyisin vuosituotanto on yli miljoona litraa.

ESB Espoo Special Bitter on Fat Lizardin syyskuussa julkaistu uutuusolut. Etiketissä komeilevat Espoon vaakuna, Espoon kartano ja Otaniemen X-burger.

ESB Espoo Special Bitter
Suomi; bitter; 5,8 %; 53 IBU; 4,35 € panimokaupassa

Panimo Fat Lizard Brewing Co.

Panimon mukaan
Kuin brittiläinen Espoossa, tämä ESB erottuu maisemasta ollen yhtä aikaa klassinen ja aavistuksen taantunut, mutta modernisti särmä. Oiva korvike iltapäivän high tea -hetkeen! Humalapuolella kohtaavat Nuggetin pihkainen katkeruus, EKG:n elegantit kukkaiset ja hunajaiset aromit sekä Challengerin hedelmäinen ja mausteinen häivähdys. Kuparinpunainen, maltainen, hennon kukkaketoinen ja mukavan katkeroinen – juurikin paikallisen erikoisella tavalla.

Oluttyypin mukaan
Bitter on alun perin brittiläinen pintahiivaolut, jossa on humaloinnin tuomaa vahvaa katkeruutta eli bitterisyyttä. Maku on yleensä maltainen, hedelmäinen ja yrttinen.

Ruokana: cheddaria

Lyhyesti: täyteläinen bitteri



Kommentit

M: Maistuu bitteriselle.

J: Olut on tumman kuparista ja kirkasta. Tuoksussa on karamellisuutta, pähkinää ja maltaisuutta. Bitterinen maku toistaa tuoksun aromeja. Maussa on myös havuisuutta ja aavistus toffeeta. Suutuntuma on keskitäyteläinen. Pitkä jälkimaku on kuiva, bitterinen ja havuinen.

Espoo Special Bitter sopi hyvin cheddarin kanssa ja menee sellaisenaankin. Olut muistuttaa hieman enemmän Fuller's ESB:tä kuin Laitilan Kukko Strong Bitter, mutta aromimaailma ei ole yhtä mallasleipäinen kuin Fuller's ESB:sä. Jos pitäisi arvioida, mikä tekee oluesta nimenomaan espoolaisen bitterin valmistuspaikkaa lukuun ottamatta, se olisi ehkä pähkinäisyyden ja havuisuuden yhdistelmä. Arvosanaksi Espoo Special Bitter saa +.