Borgogno Langhe Nebbiolo 2017

Barolossa, Piemontessa sijaitsevan Giacomo Borgogno & Figlin perusti Bartolomeo Borgogno vuonna 1761 nimellä Cantina Borgogno. Sata vuotta myöhemmin 1861 viinitalon viinejä tarjottiin virallisella juhlaillallisella, joka järjestettiin Italian yhdistymisen Risorgimenton kunniaksi. Borgognon viinien viennin ulkomaille aloitti viinitilan johtoon vuonna 1920 tullut Cesare Borgogno. Vuonna 1967 viinitalo joutui muuttamaan nimekseen Giacomo Borgogno & Figli, koska ranskalaisten viinintuottajien mielestä entinen nimi muistutti liikaa Burgundia (ranskaksi Bourgogne).

Borgogno alkoi siirtyä luomutuotantoon vuonna 2016 ja nykyisin talon kaikki viinit ovat luomusertifioituja. Talolla on noin 42 hehtaaria viinitarhoja, joista noin 60 %:lla kasvatetaan Nebbioloa ja lopuilla Dolcettoa, Barberaa ja Freisaa. Yhdeksällä hehtaarilla viljellään valkoisia lajikkeita, Timorassoa ja Rieslingiä. Viisi tarhoista on cru-tasoisia: Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati ja San Pietro delle Viole.

Borgogno Langhe Nebbiolo on käynyt spontaanisti betonitankissa ja kypsynyt slavonialaisissa tammitynnyreissä 12 kuukautta.

Borgogno Langhe Nebbiolo 2017
DOC Langhe, Piemonte, Italia; Nebbiolo; 19,90 € Viking Gracella 2021 (29,99 € vuosikerta 2022)

Tuottaja Giacomo Borgogno & Figli

Etiketin mukaan kuivaa punaviiniä

Rypäleen mukaan
Nebbiolo: orvokkeja, tervaa, villejä yrttejä, kirsikoita, vadelmia, tryffeliä, tupakkaa ja luumua, kukkia, ruusua

Ruokana picanhaa ja omena-juustosalaattia

Lyhyesti: mehukas ja mausteinen nebbiolo

Kommentit

M: Rusertavanpunaisen viinin tuoksussa on hapankirsikkaa, mustikkaa, luumua, mausteita ja hieman paahteisuutta. Pirteän tanniinisessa maussa on tuoksun tavoin tummia marjoja ja mausteita, yrttejä ja nahkaa. Viini on ehtinyt seitsemän vuoden aikana jo pehmentyä ja napakoimmat tanniinit tasoittua, ja tässä vaiheessa elinkaartaan se on tasapainoinen ja eloisa. Sitä olisi varmasti voinut säilyttää vielä muutaman vuoden, vaikka se oli jo nyt mukavaa juotavaa.

Ruoan kanssa viini sopi hyvin, vain chimichurrin etikka oli hieman liikaa. Se maistui hyvin myös sellaisenaan varsinkin muutaman tunnin ilmaantumisen jälkeen. Viini voisi sopia myös riistaruokien ja pataruokien seuraksi. Arvosanaksi Borgogno Langhe Nebbiolo 2017 saa +.

J: Viini on hieman ruskeaan vivahtavan tummanpunaista. Tuoksussa on hapankirsikkaa, mustaherukkaa, nahkaa ja hieman viikunaa. Maussa on tuoksun aromien lisäksi karpaloa ja yrttisyyttä. Hapokkuutta on kohtuullisesti ja tanniinit ovat pehmeät. Jälkimaussa on tummaa marjaa ja mausteisuutta.

Viini sopi picanhan kanssa lähes täydellisesti. Se pärjäsi myös salaatin tomaatille ja hapokkaalle omenalle ja maistui sellaisenaankin. Viini voisi sopia myös ankalle ja riistalle. Tyylikkäästi ikääntynyttä viiniä olisi voinut säilyttää vielä usemmankin vuoden. Arvosanaksi Borgogno Langhe Nebbiolo 2017 saa +.