Ravintola Villa Lilla // Sisilian viini-ilta 14.8.2024



Ravintola Villa Lillan viini-illat jatkuivat sisilialaisissa merkeissä. Illan isännäksi saimme ravintola Murun sisilialaisen sommelierin Demetrio Lombinon, joten olimme varsin asiantuntevissa käsissä. Keittiömestari Perttu Paulasto oli suunnitellut neljän ruokalajin menun viinien seuraksi (109 €).

Sisilia on Italian (ja Välimeren) suurin saari ja samalla yksi suurista viinintuotantoalueista. Alueella on yksi DOCG-alue, 23 DOC-aluetta ja 7 IGT-aluetta. Saarella kasvaa useita alkuperäislajikkeita, esimerkiksi valkoiset Inzolia, Catarratto ja Grillo sekä punaiset Nero d'Avola ja Frappato. Tunnetuin alue on varmastikin Etna, ja yksi tunnetuimmista viinityyleistä väkevöity marsala. (Ks. lisää Italian Wine Centralin sivuilta.)



Aperitivo
Milazzo Classico Spumante Metodo Classico Brut NV (Inzolia, Chardonnay)

Alkumaljana tarjottu kuohuviini oli Demetrion omasta viinikellarista - arvostamme! Milazzon viinitalo sijaitsee Campobello di Licatan kunnassa Lounais-Sisiliassa. Talo omistaa 75 hehtaaria viinitarhoja ja tuottaa viiniä luomumenetelmin. 

Kuohuviini on valmistettu perinteisellä pullokäymismenetelmällä ja kypsynyt terästankeissa 24 kuukautta sakkojensa päällä. Sen ansiosta viinillä olikin luonnetta: se oli hapokas ja raikas, omenainen ja hunajameloninen sekä hieman paahteinen, toki se myös maistui jossain määrin myös italialaiselle.



Savulahnaa ja sitruunamajoneesia
Torre Mora Scalunera 2021, Etna Bianco DOC (Carricante); 24,98 €
Marco Sferlazzo Porta del Vento Catarratto 2022

Torre Moran viinitalo kuuluu Piccinin konserniin. Talo omistaa 13 hehtaaria viinitarhoja, jotka sijaitsevat noin 600-700 m korkeudessa Etnan rinteillä. Viini on kypsynyt kolme kuukautta terästankeissa sakkojensa kanssa. 

Scaluneran tuoksu on mieto, mutta siitä erottaa aavistuksen vulkaanisen maaperän tuomaa mineraalisuutta. Valkoherukan ja limetin lisäksi aromeissa on hieman melonia. Marjutin mielestä viini oli kaksikosta parempi sekä sellaisenaan että ruoan kanssa, Jussin mielestä sellaisenaan.



Porta del Venton viinitalo sijaitsee Camporealen kunnassa Pohjois-Sisiliassa Palermon läheisyydessä. Se omistaa noin 10 hehtaaria noin 600 m korkeudella olevia viinitarhoja.

Viini on kypsynyt neljä kuukautta sakkojensa kanssa ja neljä kuukautta pullossa. Se on kaksikosta runsaamman ja kypsemmän oloinen; sen aromeissa on kypsää omenaa ja muita keltaisia hedelmiä sekä aavistus voita. Jussin mielestä se toimi ruoan kanssa paremmin.

Lahna on oikeastaan hieman liian aliarvostettu kala, sillä varsinkin savustettuna se toimii oikein hyvin. Sitruunamajoneesi tuo annokseen pirteyttä eikä lahna tunnu liian kuivalta.



Kantarellirisottoa
Tenuta delle Terre Nere 2022, Etna Rosso DOC (Nerello Mascalese); 29,99 €
Gaja ldda 2020, Etna Rosso DOC (Nerello Mascalese, Nerello Capuccio)

Tenuta delle Terre Neren viinitarhat sijaitsevat Etnan pohjoisrinteillä. Talo omistaa 50 hehtaaria viinitarhoja seitsemällä eri alueella.

Viini on kevyt ja hapokas, marjainen ja mausteinen. Sen aromeissa on hapankirsikkaa ja punaisia marjoja. Kaikkiaan se on pirteä tapaus, ja meidän kummankin mielestä se sopi paremmin ruoan kanssa.

Tenuta delle Terre Nere oli myös yleisön suosikki.



Gajan viinitalo tunnetaan paremmin Piemonten aluella tuotetuista viineistä, mutta sittemmin talo on laajentanut myös Toscanaan ja Sisiliaan. Idda-viinien tarhoja on noin 20 hehtaaria ja ne sijaitsevat Etnan etelärinteillä 600-800 m korkeudella.

Viini on käynyt tammi- ja betoniastioissa ja kypsynyt niissä 24 kuukautta.

Tammen käyttö on tuonut viiniin rakennetta ja mausteisuutta. Tanniinejakin tuntuu vähän. Viini on silti hapokas ja marjainen, hapankirsikan lisäksi jälkimaussa tuntuu pippuria ja savuista mineraalisuutta.

Risotto oli totuttuun tapaan herkullista ja hapokkaat viinit sopivat sen kanssa. Samoin kevyt ja hapokas nerello mascalese toimi sienien kanssa samalla tavoin kuin pinot noir, joten kannattaa vaihtelun vuoksi napata myös sitä sieniruokien seuraksi.

Mureaksi paandettua karitsanniskaa ja juureksia
Tasca d'Almerita Sallier de la Tour La Monaca Syrah 2020, Monreale DOC
Zisola 2020, Sicilia Noto Rosso DOC (Nero d'Avola); 19,98 €

Tenuta Sallier de La Tour on yksi Tasca d'Almeritan viinitaloista. Se sijaitsee Pohjois-Sisiliassa muutaman kilometrin päässä Palermosta. Projekti sai alkunsa vuonna 2008 ja keskittyy Syrah'n viljelyyn, koska heidän mielestään se sopii alueelle alkuperäislajikkeita paremmin.

La Monacan ("nunna") viinitarhat on istutettu vuonna 2011 noin 320 metrin korkeuteen. Demetrion kellarista peräisin oleva viini on käynyt läpi malolaktisen käymisen ja kypsynyt 18 kuukautta uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä. 

Viinin maku on aluksi marjainen, mutta pippurisuus alkaa tuntua pienellä viiveellä. Tammikypsytys on tuonut makuun mausteisuutta ja pehmentänyt tanniineja miellyttäviksi. Syrah yllätti, mutta miellyttävällä tavalla.



Zisolan viinitalon omistaa Toscanasta peräisin oleva Mazzein suku. Mazzei on yksi Toscanan vanhimmista viinintekijäsuvuista ja tehnyt siellä viiniä vuodesta 1435 alkaen. Zisola-projekti alkoi vuonna 2003 sopivan paikan löydyttyä. Talolla on 24 hehtaaria viinitarhoja. Köynnökset kasvatetaan perinteisellä sisilialaisella alberello-tavalla eli ne muodostavat pieniä pyöreitä puskia.

Zisola 2020 on kypsynyt 10 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista kolmannes oli uusia.

Viini on pehmeän marjainen, hedelmäinen ja mausteinen. Tanniineja ei ole kovinkaan paljon ja satunnaisesti maussa häivähtää vaniljaa. Se ei kuitenkaan lässähdä, vaan on oikein mukava.

Vaikea sanoa, kumpi viineistä sopi paremmin ruoan kanssa, sillä ne olivat niin erilaisia keskenään.



Omena-crème brûlée -piirakka
Casa Vinicola Fazio ZY 2021, Erice DOC (Passito di Zibibbo)
Florio Targa Marsala Superiore Riserva Semisecco 2017, Marsala DOC (Grillo); 22,98 € / 0,5 l

1990-luvun lopulla perustettu Casa Vinicola Fazio sijaitsee Ericen kaupungissa Länsi-Sisiliassa. Se omistaa 45 hehtaaria viinitarhoja, jotka ovat noin 250-600 m korkeudella. Alkuperäislajikkeiden lisäksi talo viljelee joitakin yleisiä kansainvälisiä lajikkeita.

ZY on passito-menetelmällä tehty viini, toisin sanoen siihen käytetyt rypäleet kuivataan ennen puristamista, jolloin niiden maku tiivistyy. Viini on kukkainen ja omenainen, makea mausteisuus taittuu inkiväärin suuntaan. Maku ei ole kuitenkaan yhtä makea kuin mitä tuoksu lupaa, mutta se on samalla tavalla makean mausteinen.

Jälkiruokaviineistä annoimme molemmat äänemme ZY:lle.



Cantina Florio sijaitsee Marsalan kaupungissa Länsi-Sisiliassa. Kaupungin mukaan on nimetty väkevöity viini, joka syntyi, kun brittiläinen kauppias John Woodhouse halusi lähettää makeaa ja runsaan makuista sisilialaista viiniä kotimaahansa. Hän lorautti sen sekaan runsaasti brandya ja keksi näin nykyisen marsala-viinin. 

Brandylla ei välttämättä haluttu lisätä alkoholipitoisuutta ja parantaa säilyvyyttä, sillä sen ajan sisilialaisissa viineissä saattoi olla alkoholia jopa 18 % ja siksi ne olisivat kestäneet pitkiäkin merimatkoja. Voikin olla, että John Woodhouse halusi kokeilla concia-menetelmää: Plinius vanhemman mukaan jo muinaiset roomalaiset lisäsivät keitettyä puristemehua viinin sekaan. 

Joka tapauksessa marsala saavutti suuren suosion ja sitä saapui valmistamaan useita englantilaisia liikemiehiä. Lopulta tilaisuuteen tarttui myös ensimmäinen italialainen, calabrialainen Vincenzo Florio, ja niin Cantine Florio sai alkunsa vuonna 1883.

Itse viini oli hunajaisen makeahko, kuivahedelmäinen, rusinainen ja pähkinäinen. Sokeria siinä on 85 g/l, joten se ei ollut mitenkään yltiöpäisen makea - toisaalta marsala on niitä viinejä, jonka omanlaisesta mausta joko pitää tai sitten ei. Marsalaa suositellaan myös mämmin seuraksi, jos harhaudutaan eri sesonkiin!



Illta oli tuttuun tapaan loistava ja viinit hyviä - varsinkin vulkaanisessa maaperässä on oma viehätyksensä. 

Villa Lillan seuraava viini-ilta on 18.9.2024 ja sen aiheena ovat Saksan klassikkoviinialueet.