La Chablisienne Chablis Le Finage 2022

Viinit tarjosi Red Bev



Red Bev kutsui meidät maistelemaan La Chablisiennen Chablis-viinejä tämän viikon alussa. Yksi master classin viineistä oli Le Finage 2022, jonka arvelimme sopivan äyriäisten kanssa. Kokeilimmekin viiniä jo samalla viikolla rapujuhlissa.

Chablis'n alue tunnetaan erityisesti kimmeridge-maaperästään. Alue oli muinoin merenpohjaa, joten siellä on edelleen simpukoiden ja osterien kuoria ja fossiileja, jotka tuovat viineihin omanlaistaan mineraalisuutta. Chablis-viineillä on neliportainen laatuluokitus: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru ja Chablis Grand Cru. Niistä Petit Chablis sopii hyvin juotavaksi jo nuorena, ja mitä ylemmäs portailla edetään, sitä parempi ikääntymispotentiaali viineillä on.

La Chablisienne on viinintuottajien osuuskunta, joka sijaitsee Chablis'ssa, Yonnen departementissa. Osuuskunta sai alkunsa 1923, kun viinituottajat yhdistivät voimansa Abbé Balitrandin johdolla selviytyäkseen taloudellisesti haastavasta ajasta. La Chablisienne tuottaa nykyisin yli 25 % Chablis'n tuotantomäärästä ja sillä on käytettävissään yli 1 200 hehtaaria viinitarhoja. Osuuskunnan viinitarhoja on kaikilla Chablis'n ala-alueilla Petit Chablis'ta Grand Cru -tarhoihin.

Le Finageen käytetyt rypäleet on puristettu mahdollisimman lähellä viinitarhaa ja tuotu viinimöön mehuna. Viini on käynyt terästankeissa ja se on läpikäynyt malolaktisen käymisen. Se on kypsynyt kuusi kuukautta terästankeissa.



La Chablisienne Chablis Le Finage 2022
AC Chablis, Ranska; Chardonnay; 24,99 €

Tuottaja La Chablisienne
Maahantuoja Red Bev

Etiketin mukaan vuosikertansa tyypillisiä piirteitä

Rypäleen mukaan
Chardonnay: omenaa, sitrusta, melonia, ananasta, trooppisia hedelmiä, pähkinää; viileissä olosuhteissa raikas, hedelmäinen, hapan ja mineraalinen, lämpimissä hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, vaniljainen, savuinen, öljymäisen pyöreä

Ruokana Västerbottensost-piirakkaa, rapuja sekä Nizzan salaattia ja tonnikalaa

Lyhyesti: raikkaan hapokas ja mukavan mineraalinen



Kommentit

Rapujuhlien viinin (tai viinien) pohtiminen on joka vuosi yhtä haastavaa: mikä olisi sopivan raikas ja hapokas viini rapujen ja lisukkeiden seuraksi? Tänä vuonna ratkaisu oli helppo ja myöskin vaihtelua entiseen, sillä emme olleet vielä maistaneet chablista rapujen seurana. Kutsuimme ystäviä kylään, joten pääsimme testaamaan, kuinka viini toimii.

Vaalean kullankeltaisen viinin hapokkaassa tuoksussa on sitruunankuorta, mineraalisuutta ja kevyttä paahteisuutta. Maku on tuoksun tapaan hapokas ja hedelmäinen: vihreää omenaa, sitruunaa, ruudin tai piikiven mieleen tuovaa mineraalisuutta ja hieman yrttisyyttä. Myös pitkä jälkimaku on hapokas.

Viini sopi rapujen kanssa erittäin hyvin, samoin tuhdin juustopiirakan kanssa sekä Nizzan salaatin ja tonnikalapihvin seurana. Se voisi käydä myös vaalean kalan ja kevyiden kanaruokien seuraksi. Viini maistui hyvin myös sellaisenaan rapujen loputtua. Arvosanaksi La Chablisienne Chablis Le Finage 2022 saa +.



Le Chablisiennen tuotannosta Alkosta on saatavilla myös

  • punamarjainen, raikas ja mineraalinen Icauna Bourgogne Rose (Pinot Noir; 15,98 €)
  • hapokas, paahteinen ja herkullinen La Chablisienne Chablis 1er Cru Grande Cuvée (47,99 €)
  • hyvin ikääntymistä kestävä Château Grenouilles Chablis Grand Cru (85,00 €)