Teurastamo Tastetober 12.10.2019


Teurastamolla järjestettiin 12.10.2019 maistelutapahtuma Tastetober. Näytteilleasettajien maistelupisteet (Ägräs Distillery, Fiskarsin panimo, Honkavuoren panimo ja Kuura Cider) sekä ohjelmalava sijaitsivat Kellohallissa. Kellohallin lisäksi ohjelmaa oli muuallakin alueella: ainakin Helsingin kahvipaahtimolla, The Helsinki Distilling Co.:lla ja B-Smokerylla oli tastingeja ja/tai ruokaa.

Sisäänpääsy oli ilmainen, ja  juomia ostettiin poleteilla, joita sai ostaa baaritiskiltä. Lasipantti oli 3 € ja sen sai takaisin, kun palautti lasin. Miedompia juomia sai ostaa mukaankin, esimerkiksi Fiskarsin panimon oluet maksoivat 5 €/pullo.

Kuura Cider


Kävimme kahdessa tastingissa. Ensimmäinen niistä oli Kuura Cider -tasting, jossa pääsi maistamaan viittä eri siideriä (25 €). Tastingin veti Kuura Ciderin Petri Halmetoja.

Kuura Cuvée 2016

Kuura Cuvée 2016 (7,0 %) on valmistettu perinteisellä samppanjamenetelmällä useista eri siiderieristä. Cuvée on käytetty samppanjahiivalla ja siinä on sokeria 12 g/l. Kuivan ja kohtalaisen hapokkaan siiderin aromeissa oli sitrusta ja punaista omenaa. Hapokkuudesta huolimatta mousse oli pehmeä. Cuvée oli kivaa juotavaa ja se sopisi esimerkiksi kuohuviinin tilalle alkumaljaksi.


Saideri

Suodattamaton Saideri (5,5 %) on tehty yhteistyössä Omenasiepparin kanssa. Siihen on käytetty sekalaisia pääkaupunkiseudun ylijäämäomenoita, joten lopullisia lajikkeita ja niiden suhdetta voi vain arvailla. Suurin osa Saiderista on käynyt villihiivoilla, ja osa on tynnyrikypsytetty. Lisäksi se on pullokäytetty sakkojen kera. Samean, sitruunankeltaisen siiderin tuoksua kuvaili parhaiten sana funky. Maku oli rapsakan hapan, kirpeä, omenainen ja sitruunakarkkinen, mutta samalla raikas. Tämä oli Jussin suosikki.

Single Orchard Pét-Nat 

Kolmas siideri Single Orchad Pét-Nat (6,0 %) on valmistettu yhden tarhan omenista. Siideri kuuluu Kuuran natural-sarjaan eli siinä on vain omenaa eikä lisäaineita. Väriltään siideri oli oranssiin vivahtava kullankeltainen. Makeassa tuoksussa oli omenasosetta, hunajaa, kanelia ja pieni puiseva vivahde. Maukas, kuivahko maku oli viinimäinen ja kypsän omenainen. Kuplia siiderissä ei ollut juuri lainkaan. Tämä oli Marjutin suosikki.


For Fox's Sake

Seuraavana oli vuorossa Cuvéen ja Pét-Natin tapaan kevään Helsinki Natural Winesta tuttu For Fox Sake (8,0 %) joka on tehty ilman lisäaineita ja maustettu mustikalla, vadelmalla ja pihlajanmarjoilla. Marjaisessa tuoksussa olikin mausteena käytettyjä marjoja, ja kuiva ja hapan maku oli myös marjaisa. Kevääseen verrattuna siideri oli kehittänyt jo jonkin verran kuplia, mutta ei mitenkään runsaasti. Mielenkiintoinen siideri sopisi ruoan seuraksi.

Kuura Ice Cider 2017

Viimeisenä maisteluun pääsi makea jälkiruokasiideri Kuura Ice Cider 2017 (11,0 %). Tähän vuosikertaan on käytetty vuoden 2017 talviomenoita, joiden mehu on jätetty tankeissa talveksi ulos pakkaseen jäätymään. Keväällä ensimmäiseksi sulanut osuus on otettu talteen ja sen on annettu käydä kuusi kuukautta. Ice Cider 2017:n makeassa aromimaailmassa oli omenaa, hunajaa, kanelia ja hieman mausteita. Maku oli sopivan hapokas ja jääsiideriksi yllättävän kuiva.

Tastingin jälkeen maistoimme vertailun vuoksi "sen paremman jääsiiderin" Ice Prestigen vuosikertaa 2016 (maisteluannos 5 €). Se oli edelleen maukasta, sopiva hapokkuus ryhdisti muuten ah, niin ihanan makeaa ja omenaista siideriä.
The Helsinki Distilling Co.


Toinen tasting oli The Helsinki Distilling Co.:n viski- ja ginitasting (30 €). Tastingiin kuului kolme tislettä sekä Helsinki Long Drink. Tisleet olivat Puolukka-Gin Likööri (26 %, sokeria 180 g/l), Helsinki Dry Gin (47 %) ja 3,5 vuotta kypsytetty Helsinki Whiskey. Tisleiden seurana oli myös varta vasten ginille suunniteltua Muteman-tonicia.

Puolukka-Gin Likööri oli meille jo entuudestaan tuttu, sillä kokkailimme siitä puolisentoista vuotta sitten viinitastingin jälkiruoaksi vispipuurokakkua. Sellaisenaan likööri oli kirpeää ja runsaan puolukkaista, ginin maku tuntui taustalla. Likööri ei ollut turhan makeaa sellaisenaankaan, mutta tilkkanen Muteman-tonicia raikasti sitä helpommin juotavaksi puolukkaiseksi GT:ksi.

Helsinki Dry Ginin valmistukseen pääsimme tutustumaan viinibloggaajien kevätmiitissä muutama vuosi sitten, ja sen jälkeen hankittu pullo pääsi mukaan esimerkiksi lähes klassikoksi muodostuneeseen definitiiviseen gin & tonic -vertailuun. Hyvää se edelleen oli.

Tastingin uusi tuttavuus oli kolme ja puoli vuotta kypsytetty Helsinki Whiskey. Emme olleet aiemmin maistaneet HDCO:n viskejä, joten se oli kolmikosta kiinnostavin. Viski oli aromeiltaan hyvin bourbonmainen eli vaniljainen ja hieman hedelmäinen. Mukana oli myös hieman ruista. Sinänsä hyvä kokonaisuus jäi hieman vaisuksi, mutta jatkokypsyttäminen tuo varmasti viskiin enemmän luonnetta.

Helsinki Long Drink oli mukavan greippinen - ja maistui samalle kuin mitä muistimmekin. Aiemmin se pääsi vastakkain Long Kyrön kanssa, ja mittelö päätyi ansiokkaasti tasapeliin.

(Pulloista emme valitettavasti ehtineet ottaa kuvaa. Tasting oli nopea ja pullojat kiikutettiin vikkelästi muualle sillä aikaa, kun vielä nautiskelimme Long Drinkejämme.)


Muita havaintoja & summa summarum


Tastingien lisäksi maistoimme Fiskarsin panimon tiskiltä kahta olutta. Tiskin takaa kaivettu, vain pienen erän verran pantu Floridus (7,7 %; maisteluannos 5 €) on käytetty saisonhiivalla, minkä jälkeen se on kypsynyt vuoden verran Oloroso-sherrytynnyreissä, Ägräsin akvavit-tynnyreissä ja bourbontynnyreissä. Jos nyt tapahtumassa ehtii maistaa vain yhden oluen, niin onneksi tämä oli juuri se. Rodenbach-henkinen, mutta niitä lempeämpi olut oli hurmaavan hapan ja funky.

Sepän shavu (5,7 %; maisteluannos 3 €) on saksalaistyylinen savulager. Se oli mukavan maltainen ja savuinen olut, joka sopisi hyvin jouluruokien seuraksi.

Tapahtumalla ja tapahtumapaikalla oli paljon potentiaalia, mutta valitettavasti se ei realisoitunut. Vaikka Teurastamo on paikkana kiinnostava ja tapahtuman leviäminen myös Kellohallin ympäristöön eri baareihin ja ravintoloihin oli hyvä ajatus, paikalle ei kuitenkaan ollut saapunut kovinkaan paljon kävijöitä (ainakaan iltapäivällä). Lieneekö sateinen lokakuun sää sitten säikyttänyt? Kesällä vastaava tapahtuma olisi aivan loistava, kun alueella voisi kierrellä eri paikoissa tai istuskella terassilla kylmän juoman kanssa.

Lisäksi ennakkomainonnassa näytteilleasettajien rinnalla olleet Olvi ja Vindirekt eivät varsinaisessa tapahtumassa näkyneet laisinkaan, ilmeisesti molempien tuotteita oli vain tastingeissa.

Oma visiittimme oli myös lyhyehkö emmekä valitettavasti ehtineet perehtyä Kellohallin baarin olutcocktaileihin tai ruokatarjontaan (vaikka Marjut katselikin pizzapaikkaa sillä silmällä), sillä olimme varanneet pöydän muualta ja singahdimme tapahtumasta illalliselle keskustaan.