Suomi 100 -viinit // Château Carsin, Wine Gallery & Ainoa Winery Sametti

Raatimme palasi viktoriaaniselta seikkailulta onnellisesti nykyaikaan ja perehtyi Chez Loppasuilla Alkon valikoiman Suomi 100 -viineihin (tai tarkemmin sanottuna osaan niistä). Bordeaux'n alueen viinit olivat hyvin edustettuina jo Alkon ensimmäisessä hinnastossa vuonna 1932, ja siksi Suomi 100 - viinivalikoima ja sen myötä illan viinikattaus ovat/olivat myös Bordeaux-painotteisia.

Viinien kanssa tarjosimme Suomi 100 -teemaista ruokaa: alkuruokana Jaloviina Tammella maustettuja pororullia ja Teerenpeli Suomi 100 Juhlaviskillä maustettuja lohirullia, pääruokana samalla viskillä maustettuja hunajaisia uunijuureksia ja puikulaperunoita karjalanpaistin kanssa ja jälkiruokana Himahellan Napue Cranberry Gin & Tonic -vaahdon inspiroimaa puolukka-gini-liköörillä maustettua rukiista hyydykekakkua eli vispipuurokakkua. (Rullien ja kakun reseptit postauksen lopussa.)

Wine Gallery Suomi Finland 100 Champagne Brut
(AC Champagne, Ranska; 40 % Chardonnay, 40 %  Pinot Noir, 20 % Meunier; 34,90 € / Viinimaa)

Alkumaljamme oli Alkon valikoiman ainoa Suomi 100 -samppanja, Ayalan tuottama erittäin kuiva perinteinen Chardonnay-Pinot Noir-Meunier -sekoitus. Raatimme innostui vertaamaan kirpeän hapokasta samppanjaa lapsuuden ajan kirpsakoihin hedelmäkarkkeihin kuten mansikkaremmiin. Paahteisesta samppanjasta löytyi myös herukanlehteä, sitrusta ja raakaa metsämansikkaa. Samppanja oli pirteä, ja raatimme arvosti sen hinta-laatusuhdetta.

Wine Gallery on Altian Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi lanseeraama viinisarja. Pullojen etikettien kuvat ovat peräisin Tove Janssonin freskoista - lue Viinimaan sivuilta lisää.

Alkupalojen kanssa tutustuimme valkoviineihin.

Blanc de Carsin Suomi Finland 100 2015 
(AC Bordeaux, Ranska; Sémillon, Sauvignon Blanc; 12,49 €)

Ensimmäisen valkoviinin tuoksu oli mieto ja hedelmäinen.Sen tuoksu oli sitruksinen, pähkinäinen, hunajainen ja kermainen, lisäksi myös hieman mineraalinen. Herukka ja karviainen tuntuivat hentoina trooppisen hedelmäisyyden seassa. Suutuntuma oli tuoksun lailla lempeä ja hieman öljyinen, maku taas sitruksinen, yrttinen ja hieman mausteinen. Jälkimaussa oli sitruksen lisäksi hieman pähkinää ja trooppisia hedelmiä.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Blanc 2015 
(AC Bordeaux, Ranska; 90 % Sauvignon Blanc, 10 % Sémillon; 14,99 € / Viinimaa)

Toinen valkoviini on U.D.P.R. for Neippergin tuottama ja myöskin Ranskasta Bordeauxin alueelta. Viinissä on hallitsevana rypäleenä Sauvignon Blanc eli rypäleiden sekoitussuhde kääntyi toisin päin kuin ensimmäisessä viinissä. SB-vetoisuuden huomasi selvästi: viinin tuoksu oli pistävämpi kuin ensimmäisen, siinä oli SB:lle tyypillistä karviaista ja herukkaa ja niiden lisäksi myös aprikoosia. Viinin maku oli täyteläisempi ja hapokkaampi kuin ensimmäisen ja mukaili tuoksua karviaisellaan ja herukallaan.

Summa summarum

Molemmat viinit olivat pirteitä ja hedelmäisiä yleisviinejä, joissa oli hieman karviaisen hapokkuutta. Erojakin oli: Carsin oli lempeämpi, Wine Gallery taas hieman terävämpi ja särmikkäämpi. Raatilaisten äänestyksessä Carsin voitti täpärästi 3-2, joten lempeä tyylisuunta sai tällä kertaa enemmän kannatusta.

Pääruoan myötä oli aika siirtyä punaviinien pariin.

Rouge de Carsin Suomi Finland 100 2014
(AC Cadillac Côtes de Bordeaux, Ranska; 14,96 €)

Ensimmäinen punaviini oli valkoviinin tavoin pehmeä ja lempeä, hillomaisen herukkainen ja mustikkainen sekä mausteinen (neilikkaa, vaniljaa). Sen tanniinit olivat pehmeät ja marjaisa maku mukaili tuoksua. Viini oli helppoa, miellyttävää juotavaa ja sopisi hyvin lihapatojen seuraksi.

Wine Gallery Suomi Finland 100 Bordeaux Rouge 2014 
(AC Haut-Médoc, Cru Bourgeois, Bordeaux, Ranska; 14,99 € / Viinimaa)

Château Liversanin tuottaman punaviinin tuoksu oli kuivempi kuin Rouge de Carsinin ja siinä oli herukkaa, nahkaa, yrttejä ja hieman savua. Myös viinin maku oli kuivahko, yrttinen, herukkainen ja nahkainen. Tämä viini tuntui rapsakoiden tanniiniensa takia tiukemmalta ja nuoremmalta kuin Carsinin, vaikka ne ovat samaa vuosikertaa. Seurakseen se kaipasi hieman raaemmaksi jätettyä lihaa.

Summa summarum

Punaviinit jatkoivat valkoviinien linjalla mukavina, herukkaisina perusviineinä: Carsin oli mukavan lämmin ja pehmeä, jopa lohduttava, Wine Gallery taas Carsinia kuivempi ja terävämpi. Pehmeys ei punaviinien puolella saanut kannatusta ja raatilaisten mielipide kallistui särmikkäämmän Wine Galleryn hyväksi 4-1.

Finnviini Sametti
(Suomi; mustikka; 19,50 €)

Jälkiruoan kanssa tarjosimme marjaviinirakkauttamme vuoden takaa, Finnviinin herkullista Samettia. Makea, mustikkainen viini sopi puolukkaisen jälkiruoan kanssa erinomaisesti. Suomi 100 -valikoimassa näkisi mielellään enemmänkin kotimaisia marjaviinejä, jos ne olisivat yhtä hienoja kuin tämä.

Lohi- ja pororieskarullat

6 suorakulmion muotoista rieskaa (esim. Fazerin rullarieska)

Savuporotäyte (3 rullaa)

100 g kylmäsavuporoa
1 pieni tai 1/2 isoa punasipulia
1/2 ruukkua persiljaa
100 g piparjuurituorejuustoa
150 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl Jaloviina Tammea

Pilko sipuli ja anna sen maustua Jaloviina Tammessa sen aikaa, kun pilkot poron ja persiljan. Sekoita ainekset tahnaksi.

Kylmäsavulohitäyte (3 rullaa)

150 g kylmäsavulohta
1/2 ruukkua tilliä
1 varsi kevätsipulia
200 g ruohosipulituorejuustoa
50 g maustamatonta tuorejuustoa
3 rkl Teerenpeli Suomi 100 Juhlaviskiä

Pilko lohi ja anna sen maustua sen aikaa viskissä, kun pilkot tillin ja sipulin. Sekoita ainekset tahnaksi.

Täytä rieskat ja kääri rullalle. Kääri rullat yksitellen kelmuun ja anna levätä jääkaapissa yön yli.

Rukiinen puolukka-gini-hyydykekakku eli vispipuurokakku

Pohja

30-40 g hapankorppua (3-4 viipaletta)
150 g digestiivikeksejä (10 kpl)
80 g voita

Murskaa hapankorput ja keksit, sulata voi. Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi (sulata tarvittaessa lisää voita, jos pohja näyttää jäävän liian kuivaksi). Painele pohja irtopohjavuokaan (halkaisija 24 cm) ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun valmistat täytteen.

Täyte

4 dl jäisiä puolukoita
2 valkuaista
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 dl Helsinki Distilling Company Puolukka-Gin Likööriä
1 dl Russchiania
5 liivatelehteä
(minttua)

Koristeeksi puolukoita, tomusokeria, mintunlehtiä (ja kermavaahtoa)

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita tekosekoittimessa jäiset puolukat, valkuaiset, tomusokeri ja likööri (ja minttu) vaahdoksi. Kuumenna 1/2 dl Russchiania esimerkiksi mikrossa, liuota siihen liivatteet. Sekoita liivate-Russchian-seokseen loput 1/2 dl Russchiania. Tehosekoittimen käydessä kaada seos nauhana puolukkavaahdon sekaan. Kaada täyte pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Koristele valmis kakku tomusokerissa kieritetyillä puolukoilla ja mintunlehdillä. (Jos haluat vispipuuromaisemman tunnelman, tarjoa lisäksi kermavaahtoa.)

Tällä täytemäärällä kakusta tulee melko matala, joten jos haluat korkeamman kakun, tee täytettä 1,5-kertainen tai tuplamäärä.