14. maaliskuuta 2017

La Dolce Vita - osa 1: Chiantia ja appassimentoa

Tastingit tarjosi Norex Selected Brands

Viini-lehti järjesti 10.-11.3.2017 italialaisiin viineihin ja ruokaan keskittyvän La Dolce Vita -tapahtuman Vanhalla ylioppilastalolla. Kävimme tapahtumassa sekä perjantaina että lauantaina.

Aloitamme raporttimme kahdella tastingilla.

Principe Corsini: Sangiovesen eleganssia Chianti Classicosta


Perjantain aluksi Juha "viinipastori" Rantala johdatti meidät Toscanaan Chianti Classicon alueelle tutustumaan Principe Corsinin viineihin. Corsinin suku on viljellyt Villa de Cortin tilalla viiniä jo vuodesta 1363 alkaen. Viinit ovat Sangiovese-vetoisia, supertoscanalaisia tilalla ei tuoteta.

Tastingissa oli tarjolla kolme viiniä, joista kahdesta oli kaksi eri vuosikertaa. Magnum-pullot oli saatu tuottajalta varta vasten.
Chianti-viinit ovat kuivia, marjaisia (mansikkaa, kirsikkaa) ja maanläheisiä, lisäksi niissä voi havaita bitterisyyttä ja savua. Kehittyneemmissä Chianteissa on myös mausteita, yrttejä, balsamisuutta, kahvia ja tupakkaa. Chiantit ovat samaan aikaan sekä hapokkaita että tanniinisia ja sopivat hyvin ruoan kanssa. Le Corti Chianti Classico DOCG 2013 
(95 % Sangiovese, 5 % Canaiolo ja Colorino; 19,98 € / Norex)
Chianti Classico -laatuluokituksen saadakseen viinin on oltava vähintään 80 % Sangiovesea, 20 % saa olla muita punaisia rypäleitä kuten Canaioloa, Colorinoa, Cabernet Sauvignonia tai Merlot'a. Sitä on kypsytettävä 12 kk ajan.
Tastingin ensimmäinen viini oli väriltään kaunis, hieman rusertava läpikuultavan punainen.  Sen tuoksussa oli kirsikkaa, vaniljaa ja yrttejä sekä hieman nahkaa, aluksi hedelmäisessä maussa oli puolukkaista hapokkuutta. Jälkimaku oli mausteinen ja yrttinen. Hyvä perus-Chianti Classico sopi hyvin pizzan kanssa, kun myöhemmin suuntasimme pizza-apajille. Kotona viinin kannattaa antaa ilmaantua ainakin tunnin verran ennen nauttimista.

Cortevecchia Chianti Classico Riserva DOCG 2013 ja 2007 Magnum
(95 % Sangiovese, 5 % Canaiolo ja Colorino; vuosikerta 2013 27,89 € / Norex)
Chianti Classico Riservaa on kypsytettävä vähintään 24 kuukautta, joista kolme kuukautta pullossa. 
Cortevecchian vuosikerta 2013 oli vielä nuori, tiukka ja haastava. Sen tuoksussa oli tummia marjoja, seetriä, yrttejä ja tallintaustaa ja maussa kirpeitä marjoja, puolukkaa, karpaloa, yrttejä ja mausteita. Maku oli täyteläinen, hapokas ja tanniininen. Pitkähkö jälkimaku oli hieman pippurinen.

Vuosikerta 2007 oli ehtinyt jo kehittyä ja kypsyä - magnum-pullo lienee vaikuttanut siihen myös suotuisasti. Viinin väri oli jo selkeästi rusehtava. Viinin tuoksussa oli edelleen nahkaa, tallia ja puolukkaa, mutta sen maku oli rauhallisempi, tyylikkäämpi ja elegantimpi kuin nuoremman vuosikerran. Maussa oli viikunainen vivahde ja jälkimaku oli karpaloinen sekä mausteinen. Tämä oli tastingin viineistä Jussin suosikki.

Don Tommaso Chianti Classico DOCG Gran Selezione 2012 ja 2000 Magnum
(Sangiovese, Merlot; vuosikerta 2012 36,99 € / Norex)
Chiantin alueen laatuluokituksista uusin on vuonna 2014 esitelty huippuluokitus Gran Selezione. Viini on tehtävä vain tilan omista rypäleistä, sitä on kypsytettävä vähintään 30 kuukautta, joista kolme kuukautta pullossa ja sen on läpäistävä laboratorio- ja makutestit. 
Vuosikerta 2012 oli jo melkoisen runsas ja maukas, mutta väri oli edelleen vähän sinertävä. Viinin tuoksusta erotti yrttejä, mentolia, eukalyptusta, tupakkaa ja mausteita, sen maussa oli puolukkaa, mausteita, yrttejä sekä rapsakoita tanniineja ja mukavaa bitterisyyttä.

Vuosikerta 2000 oli kehittynyt miellyttäväksi. Viinin väri oli selkeästi rusehtava. Sen tuoksussa oli kahvia ja mokkaa, kuningatarhilloa sekä taatelia ja viikunaa. Viinin maku oli muhkea, kirsikkaisen marjaisa ja yrttinen, marjojen lisäksi siitä erotti vaniljaa ja lakritsaa. Tanniinit olivat mukavan pehmeät. Tämä viini oli Marjutin suosikki. Nuorempaa vuosikertaa voisi ostaa nyt jemmaan ja unohtaa kymmeneksi vuodeksi kypsymään, koska lopputulos on herkullinen.

Allegrini: Appassimenton kolme kiehtovaa tyyliä


Lauantai-iltapäivällä perehdyimme Valpolicellan alueella sijaitsevan Allegrinin kolmen eri viinin kautta appassimenton eri tyyleihin jälleen viinipastorin johdolla.
Appassimento-menetelmä tarkoittaa sitä, että viineihin käytettyjä rypäleitä kuivataan ennen kuin niistä puristetaan mehua, jotta niiden maku saadaan tiivistymään. Menetelmää ei ole määritelty laissa, joten kirjo on laaja: esimerkiksi Amarone DOCG -viiniin saa käyttää vain rypäleitä, joita on kuivattu sadan päivän ajan. Toisaalta taas appassimento-viineihin käytettävistä rypäleistä vain osa saattaa olla kuivattu ja kuivaus on saattanut kestää lyhyen ajan. Belpasso 2014
(Vino Rosso Italia; 40 % Corvina Veronese, 20 % Corvinone, 20 % Rondinella, 10 % Cabernet Sauvignon, 10 % Merlot; 16,89 € / Norex)
Tastingin ensimmäinen viini oli hillomaisen mehukas, tuoksultaan hieman parfyyminen ja paahteinen. Se oli helppo ja hyvä johdatus appassimento-menetelmään: 15 % rypäleistä on kuivattu kahden kuukauden ajan, mikä toi viiniin makeutta ja täyteläisyyttä. Sen maku oli makeahko ja marjainen, puolukkaisen hapokas ja mausteinen, jälkimaussa oli mausteisuutta ja mustaherukkaa.

Palazzo della Torre 2013
(IGT Veronese; 70 % Corvina Veronese, 30 % Rondinella; 26,90 € / Norex)
Allegrinin Palazzo della Torre -sarjaan tutustuimme viime vuoden lopulla Norex Grand Open Tastingissa. Viini on valmistettu niin, että rypäleistä 70 % on tehty viiniksi ja 30 % kuivattu, myöhemmin kuivatut rypäleet ja viini on sekoitettu ja viini on käynyt toisen kerran. Viinin tuoksussa oli punaherukkaa, kirsikkaa ja mustia viinikumeja, sen maku oli tanniininen, herukkainen ja kirsikkainen. Tämä oli hyvä muistutus siitä, että tätäkin viiniä voisi ostaa kaappiin kypsymään.

Amarone Corte Giara 2013 ja 2012 magnum
(DOCG Amarone della Valpolicella; 70 % Corvina Veronese, 30% Rondinella; vuosikerta 2013 39,90 € / Norex)
Juuri blogissa testatusta Corte Giaran Amaronesta oli tarjolla kaksi vuosikertaa, 2013 ja magnumissa kypsynyt 2012. Nuorempi viini oli hilloisen herukkainen, yrttinen ja hieman rusinainenkin, vuoden vanhempi taas oli kehittänyt niiden lisäksi suklaisia piirteitä. Jussin mielestä vuosikerta 2013 oli tastingin paras viini, Marjut taas arvosti vuosikertaa 2012. Joka tapauksessa viini oli hieno, raikas ja moderni Amarone.


Muihin tapahtumiin ja yleisfiilikseen keskitymme seuraavassa postauksessa. Alla prossima volta!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti