-->

11. maaliskuuta 2017

Highland Park "Tuli ja jää" -viskitasting Teerenpelissä 7.3.2017

Teerenpelissä 7.3. järjestetyn Highland Park -tastingin teemana oli tuli ja jää. Tastingin isännöi tuttuun tapaan Edrington Finlandin Whisky Ambassador Jarkko Nikkanen. Tällä kertaa hintaa oli 35 €, sillä tarjolla oli pari hintavampaa viskiä. Viskeistä kaksi oli Jussille tuttuja jo aikaisemmasta tastingista.

Ensimmäinen maistelupari olivat Highland Park 12 Year Old Single Malt (49,90 € Alkossa) ja Highland Park Ambassador's Choice (389 SEK Systembolagetissa). Jälkimmäinen viski suunnattiin alun perin Ruotsin markkinoille, mutta sitä alkaa saada nykyisin muualtakin. Nimensä viski on saanut tasnkalaiselta Highland Park -lähettiläs Martin Markvardsenilta. Ambassador's Choicea on kypsytetty kymmenen vuotta amerikkalaisessa bourbontynnyrissä, 12 Year Old Single Malt on puolestaan kypsynyt sherrytynnyrissä.

12 Year Old Single Maltin tuoksussa oli vaniljaa, hunajaa, punaisia hedelmiä ja häivähdys suklaata. Maussa oli kypsää hedelmää, vaniljaa ja hunajaa. Jälkimaussa oli hiipivää savua sekä suklaata. Ambassador's Choicen tuoksussa oli vaniljaa ja hunajaa ja maussa oli vaniljaa, mausteisuutta sekä merisuolaa. Näistä 12yo oli enemmän omaan makuuni, mutta ihan kelpo perusviskejä molemmat.

Vasemmalta oikealle: 12yo Single Malt, Ambassador's Choice, Ice Edition 17yo Single Malt ja Fire Edition 15yo Single MaltIllan pääottelussa maisteluparina olivat Highland Park Ice Edition 17 Year Old Single Malt (259,90 € Alkossa) ja Highland Park Fire Edition 15 Year Old Single Malt (249,89 € Alkossa). Kumpikin on kertapullote, joita ei ole tulossa lisää. Ice Editionin nimi viittaa Ymir-jääjättiläiseen, joka oli skandinaavisessa mytologiassa ensimmäinen elävä olento. Fire Edition puolestaan on saanut nimensä tulijättiläinen Surturilta, joka sytyttää maailman tuleen palavalla miekallaan Ragnarökin alettua.

Ice Editionia on kypsytetty vähintään 17 vuotta Bourbon-tynnyreissä, joihin on vaihdettu osittain uutta tammea. Tuoksussa oli vaniljaa, sitrusta, hunajaa, ananasta, aprikoosia, hedelmäisyyttä ja banaania. Makeahkossa maussa oli vaniljaa, piparminttua ja kookosta. Jälkimaussa oli lisäksi mausteisuutta. Ice Editionin pullo näyttää muuten täytenä vihreältä, mutta juoman vähetessä se muuttuu siniseksi.

Fire Edition on ensimmäinen Highland Parkin viski, joka on kypsytetty portviinitynnyrissä. Tuoksu oli makean marjainen, hedelmäinen, vaniljainen ja tervainen. Pehmeä maku oli mausteinen, rusinainen, vadelmainen ja kevyen vaniljainen. Jälkimaussa oli mausteisuutta. Luvattua tulta tästä ei löytynyt, mutta kyseessä oli silti suosikkini maistelluista viskeistä. Myös niukka enemmistö osallistujista piti Fire Editionista enemmän kuin Ice Editionista.

Seuraava tasting Teerenpelissä on 4.4. ja sen teemana on Tislaamo meets pienpanimo. Tulevista tastingeistä saa parhaiten infoa seuraamalla Teerenpeli Helsingin Facebook-sivua.

Samalla reissulla maistoimme vielä Teerenpelin Pelicans-viskiä, joka oli tullut myyntiin samana päivänä (13 € / 4 cl). Viskin tuoksussa oli kuivattuja hedelmiä, aprikoosia, seetriä, rusinaa ja vähän savua. Maku oli miedohko ja makea, siinä oli vaniljaa, vastakaadettua mäntyä, pihkaa, hunajaa ja tervaa. Kokonaisuutena viski muistutti hieman makeaa sherryä. Marjut on Pelicans-fani ja viskikin oli hyvää (tai ainakin ihan juotavaa), vaikka yleensä viskit eivät Marjutille maistu. Vain lihamuki puuttui, muuten olisi melkein voinut ollakin kotona Lahessa. Jussin mielestä viski oli erinomaista, mutta siinä oli hieman katkera sivumaku, joka saattoi johtua siitä, että Pelicans on KooKoota edellä sarjataulukossa.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti