La Dolce Vita - osa 2: Italian viinimatka ja muut viinibongaukset

Viinipostin Italian viinimatka


Aloitimme lauantain sommeliere Liisa Huttu-Hiltusen johtamalla Viinipostin Italian viinimatkalla (25 €), jossa oli tarjolla viinivalikoima Franciacortasta Amaroneen.
Marchese Antinori Cuvée Royale Brut
(DOCG Franciacorta; 78 % Chardonnay, 12 % Pinot Noir, 10 % Pinot Blanc; 26,86 € / Viiniposti)
Tasting aloitettiin Marchese Antinori Cuvée Royale Brut -kuohuviinillä. Viini on peräisin Montenisan tilalta, joka sijaitsee Calinon kylän lähistöllä Franciacortassa. Toinen käyminen on tapahtunut pullossa, jossa viini kypsyi sakkojen päällä 36 kuukautta. Tuoksussa oli paahtoleipää, greippiä, limeä, vihreää omenaa ja ananasta. Maku oli keskipitkä ja limettinen. Franciacortiin pitäisi tutustua paremmin, koska "Italian samppanja" tuntuu helposti unohtuvan.

Livon Friulano
(DOC Collio; 100 % Friulano; 16,98 € / Viiniposti)
Toinen viini oli tehty Friulin alueelle tyypillisestä Friulanosta. Viini muistutti Sauvignon Blancia, mutta oli tuoksultaan ja maultaan tyypillistä SB:tä aavistuksen lempeämpi. Sen tuoksussa oli herukanlehteä, karviaista, yrttejä ja mantelia. Maku oli täyteläinen, sitruksinen, keskihapokas ja limettinen, tuoksua mukailevasti siinä oli myös herukkaa ja karviaista. Jälkimaussa oli valkopippuria ja oreganoa.

Vietti Perbacco Nebbiolo
(DOC Langhe; 100 % Nebbiolo; 25,88 € / Viiniposti)
Tastingin ensimmäinen punaviini oli Piemonten alueelta. Sen tuoksussa oli karpaloa, nahkaa, mantelia ja eläimellisyyttä sekä hieman kukkaisuuttakin. Maku oli Nebbiololle tyypillisesti sekä rapsakan tanniininen että hapokas ja siitä havaitsi marjoja, nahkaa, vaniljaa ja mausteita. Kiva, kevyehkö Nebbiolo.

Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 
(DOCG Chianti Classico Riserva; Cabernet Sauvignon, Sangiovese; 28,95 € / Viiniposti)
Neljäs viini oli Marchese Antinori Chianti Classico Riserva Toscanasta. Tuoksussa oli tummaa marjaa (kirsikkaa ja mustikkaa), seetriä, tupakkaa ja hieman nahkaa. Maku oli tuoksua mukailevasti marjainen (herukkaa, kirsikkaa), pippurisen mausteinen, vaniljainen ja tanniininen. Jälkimaussa oli pippuria ja mustaherukkaa. Raikas ja rapsakka viini.

Tommasi Casisano Brunello di Montalcino 
(DOCG Brunello di Montalcino; 100 % Sangiovese; 44,99 € / Viiniposti)
Viidennen viini väri oli rusehtava. Sen herkullisessa tuoksussa oli kirsikkaa, mustikkaa, jopa hieman jouluisia ja aavistuksen makeita mausteita, vaniljaa, nahkaa ja tallia. Maku oli hapokas, kirsikkainen, mausteinen ja tanniininen ja jälkimaku oli mausteinen. Viini olisi kaivannut seurakseen ruokaa, sellaisenaan se oli liian särmikäs.

Tommasi Amarone Valpolicella Classico
(DOCG Amarone della Valpolicella Classico; 50 % Corvina Veronese, 15% Corvinone, 30 % Rondinella, 5 % Oseleta; 39,98 € / Viiniposti)
Ei tastingia ilman Amaronea! Viinin tuoksussa oli taatelia, tummaa kirsikkaa, mausteita, tupakkaa, tallia ja nahkaa. Makeahko maku oli pippurinen, marjainen, mustikkainen ja tanniininen. Jälkimaussa oli pippuria ja mustaherukkaa. Tämä oli melko robusti ja maanläheinen viini, ja oli mukava maistella vähän kuin äijä-Amaronea.


Muut viinibongauksetKuohuvaa oli tarjolla runsaasti. Collaboratorion Proseccot olivat omaa luokkaansa, mutta muista jäivät parhaiten mieleen Villa Sandi Il Fresco Millesimato 2016 Prosecco (DOC Treviso) ja Colonnara Cuvée Tradition Brut 2014 (DOC Verdicchio dei Castelli di Jesi) (13,79 €).

Maistamistamme sisilialaisista viineistä Benanti "Serra della Contessa" Etna Rosso 2012 oli ehdottomasti paras eikä Nerello Mascalesessakaan (29,90 €) ollut valittamista.Marjutin eniten odottama ja ensimmäisenä lasiin hakema viini oli Ornellaia (149 €), joka oli kaikkien kuuden lipukkeen arvoinen. Oikeastaan viinin ainoa vika oli se, että siitä ei keksinyt mitään negatiivista, sen verran herkullinen supertoscanalainen oli.

Toisaalta taas Il Conte Montepulciano d'Abruzzo Organic (11,90 €) yllätti täysin. Se oli niin herukkainen, että pelkän tuoksun perusteella lasissa olisi voinut vannoa olevan Sauvignon Blancia.

Baroloista maistoimme Marchesi di Barolon Cannubi Barolon (54,90 €), joka edusti moderneja ja helposti lähestyttäviä Baroloita. Ei huono!
Tulevaa kesää ajatellen laitoimme muistiin Allegro Organic Primitivon (10,48 €), joka sopinee oivallisesti grilliviiniksi sekä kevyemmän kesäruoan kanssa käyvän Wanted Zin Blush -rosén (tulossa Alkoon). Jussi tykästyi makeaan La Caliera Moscato d’Astiin (8,29 €), jota voisi nauttia jälkiruoan kera tai ihan sellaisenaan.

Ruokaa ja yleisiä fiiliksiä
Ruokapuolella oli tarjolla Casa Italian antipastolautasia sekä RAO:n parmesaanikiekossa valmistettua Pasta Alfredoa (hankalaa kuvattavaa, herkullista syötävää) ja meheviä pizzoja (kuvassa pizza Regina). Jälkiruoaksi - tai aamiaiseksi, köhköh - saattoi syödä cannolin aidon italialaisen kahvin kera. Cannoli-tiskin takana oli muuten iloinen yllätys, kun myyjä oli tuttu Lahen Mamma Mariasta, mutta herkkujen suuntaan olisi vaeltanut muutenkin.

Kiitämme
  • Käteviä SeamChip-kortteja ja lukulaitteita, jotka näyttivät myös kortin saldon.
  • Digilipukkeiden, lasien jne. ennakkomyyntiä, tosin onnistuimme ajoittamaan visiittimme niin, että jonot eivät muutenkaan olleet pitkiä.
  • Aperol-baaria, koska Aperol Spritz on hyvää.

Moitimme (mutta ihan vähän vain)
  • Viinien hinnat eivät olleet esillä, toisaalta lähes kaikki maksoivat yhden tai kaksi lipuketta ja kahden lipukkeen viinejäkin sai puolikkaina annoksina, joten suuria yllätyksiä ei tullut.
  • Viinipolut julkaistiin viime tingassa ja vain Facebookissa, joten ne saattoivat mennä toisilta ohi.

Ihmettelemme
  • Olisiko kortin saanut ladattua itse kännykällä niin kuin FB:ssa mainittiin? Emme ehtineet ottaa asiasta selvää, mutta se olisi ehdottomasti ollut kätevää. 
  • Kuinka kaikkia herkullisia viinejä oikein ehtii maistaa?

Summa summarum: loistava tapahtuma, ensi vuonna uudestaan! Grazie mille!