7. maaliskuuta 2017

Antonio Rubini Appassimento 2014

Näytepullo / Servaali


Mikä viini?
Antonio Rubini Appassimento 2014 (IGT Puglia, Salento, Italia; Primitivo, Negroamaro; 11,99 €)

Minkä kanssa nautittu?
Bombette di maiale -henkinen porsasrulla, risotto

Mitä etiketti lupaa? 
Ei mitään

Mitä rypäle lupaa?
Primitivo: ryhdikäs ja hedelmäinen, pehmeä ja makea tai mausteinen ja tanniininen, vaihtelee alueen mukaan; punaisia marjoja, vadelmaa, karhunvatukkaa, anista, pippuria
Negroamaro: hillomaisuutta, metsämarjoja, maanläheisyyttä, tammea

Viini muualla 
Servaali

Muuta
Enoitalian tuottama viini on tehty appassimento-menetelmällä eli siihen käytettyjä rypäleitä on kuivattu ennen niiden puristamista, jotta viiniin saadaan enemmän makua (ja makeutta). Appassimento-termiä käytetään viinien nimissä melko vapaasti, joten viiniä ei pidä sekoittaa Amaroneihin, joihin käytetyt rypäleet kuivataan myös appassimento-menetelmällä, mutta joiden valmistus on tarkemmin säädeltyä.

Kommentit 

M: Viinin tuoksu on herukkahilloinen, luumuinen, marjainen ja aavistuksen mausteinen. Mieleen tulevat jouluiset mausteet kuten neilikka ja lakritsa. Viinin maku on täyteläinen, siinä on tummia marjoja, kypsää, hillottua herukkaa, luumua ja mausteita sekä hieman pippurisuutta. Tanniinit tuntuvat jälkimaussa, kielelle jää luumua ja neilikkaa. Viini voisi sopia kovien juustojen ja viikunahillon seuraksi, miksei myös lihapatojen ja muiden maukkaiden liharuokien kanssa. Ihan kiva, aavistuksen makea (sokeria 12 g/l) punaviini, joka sopii ruokaviiniksi pikkupakkasessa ulkoilun jälkeen ja ruoan jälkeen sellaisenaan. Arvosanaksi viini saa 0.

J: Viini on väriltään syvän rubiininpunainen. Tuoksussa on hilloisuutta, boysenmarjaa, luumua ja seetriä. Maku on aluksi makean hilloinen ja luumuinen, mutta muuttuu pian puolukkaiseksi ja hapokkaaksi. Jälkimaussa on mausteisuutta ja aavistus lakritsaa. Rasvaisen risoton ja porsaan kanssa viini sopi oikein hyvin, mutta mikään pihviviini tämä ei ole, sillä tanniineja ei ole kovin paljon. Makeuden ansiosta tämä sopisi myös seurustelujuomaksi. Oikein maukas Appassimento, arvosanaksi annan ++.Bombette di maiale -tyylinen täytetty italialainen porsasrulla (3-4 hengelle)


750 g porsaan ulkofilettä
150 g Italian pekonia
50 g parmesaania
1/2 ruukkua timjamia
1/2 ruukkua rosmariinia
1/2 ruukkua persiljaa
suolaa, pippuria

Leikkaa porsaan ulkofilee levyksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Levitä levylle kerros pekonia, sen jälkeen parmesaani ja yrtit ja lopuksi toinen kerros pekonia. Kääri rullalle, kiinnitä hammastikuilla. Ruskista rullan pinta paistinpannulla. Paista 175 asteessa noin 45 minuutin ajan tai kunnes rullan sisälämpötila on 70 astetta. Kääri valmis rulla folioon ja anna levätä noin 10 minuuttia.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti