-->

3. lokakuuta 2019

Miedot IPA:t testissä

Keisari One-off Micro IPA saatu Nokian Panimolta (muut oluet ostettu itse)


Nokian panimo lähetti näytteen Keisari One-off Micro IPA:sta, ja päätimme pelkän maistelun sijaan verrata sitä muihin vähäalkoholisiin IPA-oluisiin. Vähäalkoholisten oluiden suosio on kasvussa ja Micro IPA on osa tätä trendiä. Micro IPA:lle ei ole (ainakaan vielä) virallista määritelmää, mutta yleensä kyseessä on session IPA, jossa on alle 3 % alkoholia.

Kävimme etsimässä oluita Sellon K-Citymarketista, Prismasta, Alkosta ja Lidlistä ja huomasimme, että tarjonta ei ollut kovin suurta. Lopulta maisteluun päätyi kolme suomalaista ja yksi ruotsalainen olut.

Jussi maisteli oluet sokkona. Marjut järjesti oluet niitä maistamatta puhtaasti esteettisin perustein vaaleimmasta tummimpaan ja tuoksutteli ne maistamisen aikana läpi kannatuksen vuoksi.


Ensimmäisen oluen tuoksussa oli sitrusta, ruohoa, greippiä ja trooppista hedelmää. Maku oli raikas ja katkera. Jälkimaussa oli runsaasti greippiä. Kokonaisuus oli kevyt, mutta kyllä tämän IPA:ksi tunnisti. Marjutin mielestä oluen tuoksussa oli eniten ipamaista gyyhiä eli Jussin olutmaun tuntien vaikutelma oli lupaava.

Näyteolut päätyi testiin heti ensimmäisenä eli lasissa oli Nokian Panimo Keisari One-off Micro IPA (2,8 %; 60 IBU; 1,89 € Ison Omenan K-Citymarketissa).

Toisen oluen tuoksussa oli trooppista hedelmää, ruohoa, havua ja mallasta. Maku oli sitruksinen ja greippinen, taustalla häilyi hieman maltaisuutta. Jälkimakua hallitsi greippinen katkeruus. Tämäkin olut oli kevyt, mutta maku oli täyteläisempi kuin ensimmäisessä.

Toinen olut oli OLVI Hi-Hop Mild IPA (2,5 %; 40 IBU; 1,74 € / 0,5 l tölkki Sellon K-Citymarketissa).

Kolmannen oluen tuoksussa oli appelsiinikuorta, yrttisyyttä ja belgityylistä hiivaisuutta. Marjutin mielestä tuoksussa oli saunavihtaa, hennosti tammisuutta ja jotain maanläheistä, mutta vihtaa ei voinut sanoa ääneen, ettei Jussi olisi arvannut mitään... Katkerahko maku oli hedelmäinen, maltainen appelsiininkuorinen ja greippinen. Jälkimaku oli pistävän greippinen ja hieman pippurinen.

Kolmas olut Vallilan panimo Sauna - 1-IPA (2,6 %; 45 IBU; 3,49 € / 0,33 l pullo Sellon K-Citymarketissa) on Merihaassa sijaitsevan Kulttuurisaunan virallinen olut.

Neljännen oluen tuoksussa oli karamellisuutta, kypsää ananasta, epämääräistä trooppista hedelmää ja mallasta. Kaataessa se kuohui muita vähemmän ja jätti matalan vaahdon. Katkerahko maku toisti tuoksun aromeja ja siinä oli hieman makeaa leipäisyyttä. Jälkimaku oli yhdistelmä greippiä ja appelsiininkuorta.

Viimeinen olut oli setin ruotsalaisvahvistus, Klackabackens Bryggeri Little America Session IPA (3,5 %; 3,19 € / 0,33 l pullo Sellon K-Citymarketissa).


Mikä oli lopputulos?

Kilpailu kahden ensimmäisen oluen välillä oli hyvin tasaväkinen. Pitkän harkinnan jälkeen Olvi päätyi Jussin suosikiksi ja Keisari pääsi hopealle. Kolmas ja neljäs olut sen sijaan eivät tehneet ihan samanlaista vaikutusta ja sijoittuivat maistamisjärjestyksessä kolmanneksi ja neljänneksi. Jussi myös arvasi kaksi viimeistä olutta oikein.

Summa summarum

Vähäalkoholiset IPA-oluet olivat yllättävän hyviä. Vaikka kaikki olivat tavalliseen IPA:an verrattuna kevyitä, jokaisessa oli kunnolla makua ja katkeruutta. Keisari One-off Micro IPA:a ja Hi-Hop Mild IPA:a voisi juoda toistekin, esimerkiksi saunaoluina. Jos pitää IPA:sta, mutta haluaa juoda jotain kevyempää, niin nämä oluet ovat hyviä vaihtoehtoja.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti