-->

26. lokakuuta 2019

Ravintola Basen viiniklubi: outo España 8.10.2019

Ravintola Basen lokakuun viiniklubissa ravintolan oma sommelier Elijah Nelson esitteli meille hieman erikoisempia espanjalaisia viinejä.


Hiruzta Txakolina 2018
DO Getariako Txakolina, Baskimaa; Hondarrabi Zuri, Gros Manseng; 15,98 €

Illan ensimmäinen viini oli peräisin Espanjan sateisimmalta nurkalta Biskajanlahden rannalta, kahden kalastajakaupungin Getarian ja Zarautzin ympäristöstä. Hieman yli 200 hehtaarin alueella on valmistettu viiniä samalla menetelmällä kupel-tynnyreissä jo keskiajalla, mutta DO-alueena se on uusi: DO Getariako Txakolina -laatuluokitus myönnettiin sille 1990-luvulla. Tällä hetkellä laatuluokituksen piiriin kuuluu 17 viinitaloa.

Vinkkelin illalliselta muutaman vuoden takaa tutun valkoviinin tuore vuosikerta oli varsin mainio. Viinin tuoksussa oli vaaleita, kirpeitäkin marjoja ja hedelmiä, karviaista ja valkoherukkaa sekä vihreää omenaa, lisäksi myös aavistus päärynää. Hapokkaassa, melkein pirskahtelevassa maussa oli tuoksusta tutun hedelmäisyyden lisäksi mukavaa mineraalisuutta, hieman yrttejä ja kontrastina greipinkuoren kitkerää hapokkuutta ja jopa hieman tanniineja.

Kevyt, aromaattinen viini sopi parhaiten maistelulautasen juuston ja sienien kanssa.

Maistelulautasella chorizoa, patatas bravas, manchegoa ja marinoituja sieniä
...

Castillo de Aresan Verdejo 2018
Vino de la tierra Castilla

Illan toinen valkoviini tarjoiltiin sokkona, vinkkinä oli vain mystinen "Vino de la tierra Castilla". Pian selvisi, että Vino de la tierra -laatuluokitus on astetta huonompi kuin DO, mutta pöytäviiniä parempi. Sen vastineita ovat esimerkiksi Italian IGT (Indicazione geografica tipica), Saksan Landwein tai Ranskan vin de pays.

Kastilian alueelta peräisin oleva viinin tuoksussa oli makeaa trooppista hedelmää ja persikkaa. Tuoksultaan lupaavasti aromaattisen viinin maku ei kuitenkaan yltänyt aivan samalle tasolle: kevyen hapokkaasa ja jonkin verran mineraalisessa maussa oli myös hieman mausteita, mutta kokonaisuus jäi pliisuksi. Ilmeisesti viini ei myöskään ollut kovinkaan kallis...

Viini ei myöskään pysynyt arvoituksena pitkään: arvuuttelun alettua naapuripöydästä kuului lähes saman tien oikea vastaus ja viini paljastui verdejoksi.

Helppo ja mukava viini sopi parhaiten juuston ja sienien kanssa. Se sai seurueeltamme yhden äänen.

Finca Bacara Crazy Grapes Monastrell 2017
DO Jumilla, Murcia; 14,50 €

Valkoviinien jälkeen oli punaviinien aika. Niistä ensimmäinen oli Jumillasta, joka ulottuu Pohjois-Murciasta alueen rajan toiselle puolelle Albaceten puolelle. Se on yksi Espanjan vanhimmista laatuluokituksen saaneista alueista, DO-luokituksen se sai 1966.

Jumillan alueen tärkeimmästä punaviinilajikkeesta Monastrellista (eli Mourvèdrestä) valmistetun viinin makeahkossa tuoksussa oli tummia marjoja, nahkaa ja savua, vaniljaa ja kermatoffeeta (varsinkin viinin ilmaannuttua hetken verran) sekä raikas mentolinen vivahde. Tumma marjaisuus jatkui viinin maussa, joka oli kuitenkin tuoksua kuivempi ja hapokkaampi. Mustaherukka ja mausteet jatkuivat myös jälkimaussa. Tanniineja oli jonkin verran, mutta ei erityisen rapsakkaasti.

Täyteläinen ja hedelmäinen viini sopi parhaiten chorizon ja juuston kanssa.

Barbazul 2016
Vino de la tierra de Cádiz; Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Tintilla de Rota; 14,99 €

Cádizin alue sijaitsee Andalusiassa Etelä-Espanjassa. Andalusiassa sijaitsee myöskin Jerez, jossa on perinteisesti viljelty yhtä tämän punaviinin rypäleistä, Tintilla de Rotaa, ja käytetty sitä sherryn valmistukseen. Monien lähteiden mukaan Tintilla de Rota olisi geneettisesti sama lajike kuin Riojan alueella viljelty Graciano, mutta teoriaa on myös kyseenalaistettu.

Viinin tuoksu oli hilloisen makea, mutta mustikka- ja punaherukkahilloon sekoittui myös jonkin verran eläimellisyyttä ja nahkaa. Samat aromit jatkuivat maussa, mutta niiden lisäksi tuntui myös kirpeää puolukkaa, mausteisuutta ja savua. Viinin tanniinit olivat pehmeät. Jälkimaussa tuntui mausteita ja herukkaa.

Hyvän hinta-laatusuhteen viini sopi parhaiten juuston ja perunoiden kanssa. Se sai seurueeltamme yhden äänen.


Hispano + Suizas Bobos 2015
DOP Utiel-Requena; Bobal; 31,00 €

Illan viineistä viimeinen oli Valencian alueelta Utiel-Requenasta. Alue tunnetaan Bobal-rypäleestä, ja niinpä tämäkin viini oli tehty Bobalista. Utiel-Requenan alueen viinejä ei ole kovinkaan usein tullut vastaan, ja Bobalillakin on ollut melko huono maine halpojen bulkkiviinien takia, mutta viime vuosina sen maine on parantunut. Tätä viiniä on kypsytetty 10 kuukautta tammessa.

Viinin makeahkossa tuoksussa oli kirpeitä punaisia marjoja, karpaloa, herukkaa ja mustikkaa sekä mausteita ja mustetta. Viinin maku oli voimakas ja tanniininen, marjaisuuskin muuttui tummemmaksi mustaherukaksi ja karhunvatukaksi ja mausteisuus pippuriseksi. Pippurisuus jäi tuntumaan vielä jälkimaussa.

Maistelulautaselta viinin kanssa sopivat parhaiten chorizo ja peruna. Se oli meidän molempien suosikki ja sai seurueeltamme yhteensä viisi ääntä. Se oli myös koko viiniklubin illan suosikkiviini.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti