Old World Wines 2019

Saimme kutsun tapahtumaan

Saimme kutsun Vanhalla ylioppilastalolla 12.9.2019 järjestettyyn Old World Wines -tapahtumaan. Tässä muutamia mieleen jääneitä viinejä.

Samppanjaa ei tänä vuonna ollut kovinkaan runsaasti, mutta toisaalta ne muutamat tarjolla olleet olivat sitäkin parempia.

Bouzyssa sijaitsevan Pierre Paillard'n samppanjatalon valikoimasta tarjolla oli kolme samppanjaa: Pinot Noir -vetoinen Les Parcelles XIV (70 % Pinot Noir, 30 % Chardonnay) oli kuiva ja hapokas, mutta sen hedelmäisyys teki siitä varsin miellyttävän. Sama päti myös rapsakan rosén Les Terres Roses XIV:n (70 % Chardonnay, 30 % Pinot Noir, josta 5 % still-viiniä) suhteen. Kolmas samppanja La Grande Récolte 2006 (55 % Chardonnay, 45 % Pinot Noir) kuitenkin räjäytti potin, sillä sen kirpakka hapokkuus ja kypsä, omenainen hedelmäisyys olivat loistava yhdistelmä.

Marjut jumitti pitkäksi aikaa galicialaisten valkoviinien ja mallorcalaisten punaviinien ääreen. Valkoviinit yllättivät monipuolisuudellaan ja suosikkia oli vaikea valita. Raikkaiden ja kesäisten viinien jälkeen parhaiten mieleen jäi kuitenkin kvevrissä kypsynyt, huisan makuinen ja hurmaavan funky Ribeiro Mercenario Blanco 2017.

Myöskään Can Xanetin punaviineistä oli vaikea valita suosikkia. Mallorcan lämpimästä ilmastosta huolimatta viinit eivät olleet hillopommeja, vaan ennemminkin kohtalaisen kevyitä ja hapokkaita. Se selittyy sillä, että rypäleet kasvavat Pohjois-Mallorcalla Tramuntana-vuoren viileillä rinteillä.

Sibila 2014 (100 % Gorgollassa) oli kevyt, kukkainen ja punamarjainen. Myöskin rustiikkinen Cumas 2014 (100 % Manto Negro) oli punamarjainen, mansikkainen ja vadelmainen sekä mausteinen.

Xanet 2014 (46,3 % Merlot, 32,5 % Syrah, 7,7 % Callet, 6,9 % Gorgollassa, 6,6% Manto Negro) oli marjainen ja sen lisäksi yrttinen sekä aavistuksen savuinen ja vaniljainen. Cadmo 2014 (50 % Syrah, 17,5 % Gorgollassa, 17,5 % Manto Negro, 15 % Callet) sen sijaan kallistui tummien marjojen ja luumun suuntaan.

Mainitaan myös, että asturialaisista omenoista tehty Masaveu Bodegas Valverán -jääsiideri oli erinomaisen hyvää ja makeaa.

Murun tiskillä oli hyvä kattaus burgundilaisia. Niistä pitää mainita erityisesti Jean Loron Château de la Pierre Récolte 2017 (Gamay; 19,47 €), jonka kanssa pitää sortua runolliseen kuvaukseen. Samettinen ja marjainen viini oli kuin lohduttava taputus olkapäälle tai ystävän lämmin halaus raskaan työpäivän jälkeen - ja ei, se ei ollut helppoa pillillä ryystettävää viiniä, jolla saisi nopean päiväkännin, vaikka sitäkin yritettiin vihjailla.

Toki Domaine de la Vieille Eglise Juliénas 2017 oli vielä samettisempaa, mutta aivan samanlaista lämmintä tunnetta se ei onnistunut luomaan.

Italialaiset viinit maistuvat aina. Antiche Terre Mezza Monte Valpolicella Superiore oli ilahduttavasti luomua. Ripresa Montepulciano d'Abruzzo 2017 (13,99 €) taas osoittautui hyvän hinta-laatusuhteen viiniksi. Se on maahantuojan ja viininvalmistajan yhteistyönä tekemä viini, joten ei ihme, että se sopi näin suomalaiseen makuun.

Jussi maistoi Languedoc-Roussillonilaisen Château de Jaun kolme tarjolla ollutta viiniä. Château de Jau Côtes du Roussillon Blanc 2017 (Vermentino, Macabeo; 16,32 €) oli trooppisen hedelmäinen, mineraalinen ja hieman voinen. Château de Jau Côtes du Roussillon Rosé 2018 (Grenache Noir, Syrah) oli punamarjainen ja mineraalinen viini, joka sopisi esimerkiksi aperitiiviksi. Täyteläinen Chateau de Jau Côtes du Roussillon Villages 2016 (Syrah, Grenache Noir, Mourvèdre, Carignan; 16,13 €) oli aromeiltaan makean kirsikkainen, mausteinen ja mustaherukkainen. Hyviä viinejä kaikki kolme.

Eteläisessä Itävallassa sijaitsevan Biohof Pratschin viinit ovat kaikki luomuviljeltyjä ja vegaanisia. Samea ja kullankeltainen Pratsch Edrverbunden Naturwein Grüner Veltliner 2015 oli makumaailmaltaan aromaattinen, täyteläinen ja hieman sitruksinen.

Alsacelaisen Seppi Landmannin viinitilalla ei käytetä kemiallisia lannoitteita eikä torjunta-aineita ja rypäleet poimitaan käsin. Seppi Landmann Biologique Riesling 2018 (vuosikerta 2016 19,38 €) oli raikkaan sitruksinen, omenainen ja hieman petrolinen.

Lopuksi vielä "yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa" -katsaus:

***
Aiemmat tapahtumat: 2017, 2018