Ainoa Kuningatar

Näytepullo / Ainoa Winery


Ainoa Kuningatar
Suomi; mustikka ja vadelma; 21,90 € / 0,375 l Ainoa Wineryn myymälässä tai 22,40 € Viinikellari.com

Tuottaja Ainoa Winery

Etiketin mukaan suomalainen klassikkomarjayhdistelmä

Ruokana mustikoilla ja vadelmilla täytetty Brita-kakku

Lyhyesti: mustikka- ja vadelmaviinien sekoittuessa vahingossa syntyi klassinen yhdistelmä, joka toimi ensi hetkestä alkaen



Kommentit

M: Tummanpunaisen, hieman rusertavan viinin runsaan marjainen tuoksu tuo mieleen italialaisen punaviinin, mutta toisaalta ajatuksesta ei saa sen tarkemmin kiinni, sillä tuoksu on muutenkin varsin houkutteleva. On vaikea sanoa, hallitseeko sitä mustikka vai vadelma, sillä molemmat ovat upeasti tasapainossa keskenään. Välillä mustikka tuntuu voimakkaammin, välillä taas vadelma.

Viinissä on sokeria 120 g/l, mutta se ei tee viinistä lähellekään liian makeaa, koska marjojen hapokkuus tarvitsee riittävästi makeutta vastaparikseen. Toisaalta runsaasta sokerista huolimatta viini on edelleen hapokas ja se tekee viinistä ryhdikkään. Tuoksun tapaan mustikka ja vadelma toimivat myös maussa hyvin yhteen eikä kumpikaan dominoi toista. Ennemminkin ne muodostavat herkullisen yhdistelmän, joka on enemmän kuin osiensa summa, sillä maussa tuntuu myös aavistus viikunaa ja kirsikkaa. Näköjään jo ennen roseerieslingiäkin syntyi hyvin onnistuneita vahinkosekoituksia!

Mustikoilla ja vadelmilla täytetyn Brita-kakun kanssa viini toimii hyvin. Sitä voisi nauttia ihan sellaisenaankin ja miksei myös ruby- tai LBV-portviinin sijaan suklaisten tai marjaisten jälkiruokien tai juustojen kanssa, sillä viinissä on myös portviinistä muistuttavaa pientä mausteisuutta.  Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on väriltään syvän tummanpunainen ja hieman rusehtava. Tuoksussa on runsaasti kuningatarhilloa, jossa mustikka tuoksuu aavistuksen vahvemmin. Hilloisuuden lisäksi tuoksussa on viikunaa sekä hieman karpaloa ja savua tasapainottamassa makeutta. Sokkomaistelussa olisin tuoksun perusteella luultavasti veikannut viinin olevan ripassoa.

Makeassa maussa on tuoksun tapaan kunigatarhilloa ja viikunaa, mutta myös makeutta tasapainottavaa hapokkuutta. Jälkimaku on hilloinen ja mausteinen, jopa hieman pippurinen. Jälkimaussa on myös aavistus savua.

Brita-kakun kanssa viini kävi hyvin. Se sopisi myös juustoille ja ehkä jopa kypsille riistaruoille ja pataruoille. Viini ei vaadi seurakseen välttämättä ruokaa, se menee sellaisenaan jälkiruoan korvikkeena tai nautiskeltuna portviinin tapaan. Arvosanaksi annan +.


Brita-kakku


Vaikka Brita-kakku on kuningatarmarjojen tapaan klassikko, sen historia on epäselvä. Ilmeisesti kakku on alunperin ruotsalaista alkuperää ja Ruotsissa se tunnetaankin monella nimellä: Pinocchiotårta, Ölandstårta, Glömmingetårta, Mammas tårta, Margaretatårta ja Herrgårdstårta - ja myöskin Brittatårta. Kerrotaan myös, että suomenruotsalaisen kartanon Brita-keittäjättären mielestä Pinocchiotårta oli liian surullinen nimi ja siksi hän antoi kakulle oman nimensä.

Oli miten oli, itse kakku on hyvää ja sen historia ja valmistus antavat pohdinnan aihetta sekä talouden humanistille että diplomi-insinöörille. Me käytimme kakkuun kuningatar-teeman mukaisesti vadelmia ja mustikoita, mutta kakun voi täyttää sesongin mukaan eri marjoilla tai vaikkapa raparperilla tai omenalla.

Pohja (30 x 40 cm)

175 g voita
1,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Marenki

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria
(vaniljasokeria)
lisäksi 1,5 dl mantelilastuja

Täytteeseen ja kakun päälle

2 dl kuohukermaa
1 purkki rahkaa
sokeria ja vaniljasokeria maun mukaan
ainakin 5 dl mustikoita ja vadelmia
(mintunlehtiä)

voita tai margariinia leivinpaperin voiteluun

Aseta leivinpaperi pellille ja voitele se. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.

Erottele kananmunien valkuaiset ja keltuaiset toisistaan. Ole tarkkana, ettei valkuaisten joukkoon joudu yhtään keltuaista, sillä silloin ne eivät välttämättä vatkaannu marengiksi, toisin päin se ei ole yhtä tarkkaa. Lisää keltuaiset yksi kerrallaan voi-sokerivaahtoon koko ajan vatkaten.

Sekoita kuivat ainekset. Lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa.

Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle ja tasoita pinta.

Tee marenkivaahto. Tarkista, että kulho ja sähkövatkaimen vispilät ovat puhtaat ja kuivat (jos jouduit pesemään vispilät tässä välissä).

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri(t) mukaan vähitellen. Marenkivaahto on valmista, kun voit kääntää kulhon ylösalaisin eikä vaahto valu tai putoa. Levitä marenki varovasti pohjan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastuja.

Paista kakkupohjaa 175 asteessa uunin alatasolla noin 20-25 minuutin ajan, kunnes pohja on kauniin kullankeltainen. Anna valmiin levyn jäähtyä.

Jos haluat (pieniä) geometrisia haasteita, kokoa kakku kolmesta nelikulmion muotoisesta palasta. Leikkaa pohja silloin neljään osaan: kahteen 20 x 20 cm palaan ja kahteen 10 x 20 cm palaan (joista saat yhden 20 x 20 cm palan). Jos taloudessa on päivystävä insinööri, voit myös kiusata häntä tällä ongelmalla, mutta se ei ehkä kannata... Helpommalla pääset, jos leikkaat pohjan puoliksi ja teet kaksikerroksisen kakun.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita rahka sen joukkoon, mausta sokereilla maun mukaan.

Kokoa kakku kakkupohjan marenkipuoli aina ylöspäin. Levitä alimman kakkupohjaneliön päälle kerma-rahkaseosta ja ripottele sen päälle marjoja. Nosta sitten 10 x 20 cm palat seuraavaksi kerrokseksi ja levitä sen päälle kerma-rahkaseosta ja marjoja. Nosta lopuksi kolmas pala kakun päälle ja koristele kerma-rahkaseoksella ja marjoilla.

Vinkki: voit tehdä pohjan etukäteen ja pakastaa. Kakku kannattaa täyttää vasta juuri ennen tarjoilua, jotta marenki ei ehdi pehmentyä.