Suuret Oluet Pienet Panimot - Virtual Beer Festival 26.6.2020

Suuret Oluet Pienet Panimot järjesti kesäkuun 26. päivä virtuaalisen olutfestivaalin. Tapahtuma striimattiin Turun Logomosta ja illan isäntänä toimi Jussi Lampi. Oluiden lisäksi tapahtumassa oli myös livemusiikkia, jota esitti Heikki Hela kavereineen. Festivaalin striimi on katsottavissa SOPP:n kotisivulla.

Illan aikana maisteltiin ammattilaisten johdattamana SOPP-Maistelupakki No 1, jossa on kuusi suomalaisten pienpanimoiden olutta. Ennen tapahtumaa pakkia sai osallistuvien pienpanimoiden kaupoista ja tästä viikosta alkaen se on myynnissä myös hyvin varustelluissa K-ryhmän kaupoissa. Ostin oman pakkini Bryggeri Helsingistä, jossa hinta oli 25 €. Pakin nimi antaa olettaa, että jatko-os(i)a on tulossa jossain vaiheessa.

Ensimmäinen olut oli Panimoravintola Plevnan (eli Koskipanimon) Tähti III Lager (4,7 %). Vaalean kullankeltaisen oluen aromeissa oli maltaisuutta, viljaa ja hieman ruohoisuutta. Raikkaassa maussa oli lisäksi aavistus hedelmäisyyttä. Jälkimaku oli hieman katkera. Oikein mainio lager sopii juotavaksi kesällä, esimerkiksi terassilla. Marjutin mukaan se maistui positiivisesti oluelta.

Seuraavana oli vuorossa Iso-Kallan Panimo Groteski (3,2 %), jonka Olutliitto valitsi Suomen parhaaksi olueksi vuonna 2019. Panimon mukaan kyseessä on 100 % vehnäolut ja 100 % savuolut. Oluttyylin virallinen nimi on grodziskie ja se on peräisin Puolasta. Oluen aromeissa oli runsaasti palvikinkkumaista savua sekä vehnää, joita maun sitrus ja yrttisyys pehmensivät. Kevyttä happamuuttakin oli havaittavissa. Savuolueksi tämä oli yllättävän raikas. Groteski sopisi grillausolueksi tai loimulohen seuraksi.

Kolmas olut oli Bryggeri Helsingin Wald Forest Pale Ale (4,5 %). Olut on maustettu kangasniemeläisen Kauppilan kylän metsistä kerätyillä kuusenkerkillä ja siihen on käytetty hennosti savustettuja maltaita. Kauniin kuparinpunaisen oluen tuoksussa oli karamellisuutta, pähkinää, mäntyä ja hentoa tervaisuutta. Kuusenkerkkää ei tuoksusta erottanut, mausta kylläkin. Makeahkossa maussa oli tuoksun aromien lisäksi rusinaa ja hentoa katkeruutta. Wald Forest Pale Ale voisi mennä kylmäsavulohen kanssa.

Savuisten oluiden jälkeen vuorossa oli Teerenpeli Panimo & Tislaamon raikas Luomu Session IPA (4,5 %). Sen tuoksussa oli greippiä, trooppista hedelmää, sitrusta sekä hieman karamellisuutta. Raikas, kohtuullisen katkera maku toisti tuoksun aromeja. Jälkimaku oli sitruksinen. Luomu Session IPA sopisi oivallisesti saunaolueksi.

Viidentenä oli vuorossa Tornion Panimon Arctic Pale Ale (5,5 %). Tämänkin oluen tuoksussa oli sitrusta hedelmäisyyttä, sitrusta ja karamellisuutta, mutta myös havua. Sopivan katkerassa maussa oli tuoksun aromien lisäksi kevyesti greippiä ja appelsiininkuorta. Jälkimaun havuisuus taipui männyn suuntaan. Raikasta olutta suositeltiin cheddarin seuraksi.

Viimeisenä maisteltiin Fiskarsin Panimon Musta Valssi tumma luomulager (5,5 %). Sen paahteisessa tuoksussa oli rusinaa, saaristolaisleipää ja hieman karamellisuutta. Sopivan katkerassa maussa oli samoja aromeja kuin tuoksussakin sekä tummaa suklaata. Jälkimakua hallitsi savuinen paahteisuus. Musta Valssi olisi mainio grillausolut.

Kokonaisuutena maistelupakki on hyvä kattaus pienpanimoiden oluita. Oluet ovat sopivan erilaisia keskenään ja laatu oli tasaisen hyvää. Kaikkia joisin mieluusti uudestaankin, mutta jos yksi suosikki pitäisi valita, niin se olisi Teerenpelin Luomu Session IPA.

Itse virtuaalifestivaali oli myös onnistunut. Siinä oli saavutettu oikeaa festivaalitunnelmaa elävän musiikin, vaihtuvien vieraiden ja juontajan ansiosta. Tällaiseen osallistuisi mieluusti toistekin. Oikeitakin SOPP-tapahtumia on tänä kesänä tulossa ja niiden ajankohdat ovat SOPP:n sivuilla.