Ravintola Murun viinibaari // Riesling 11.7.2020

Ravintola Murun tastingit jatkuvat! Aiemmista poiketen ne ovat siirtyneet lauantaille ja viinibaarin puolelle. Kävimme 11.7.2020 Riesling-tastingissa (29 €), jossa Sara Tuomi-Mattila esitteli kolme saksalaista risukkaa - ja hyvin esittelikin, tasting oli täynnä mielenkiintoista tietoa ja hyviä vinkkejä.

Viinien seuraksi tilasimme päivän purkin, jossa oli tomaattia, fetaa, punasipulia ja basilikaa (5 €).

Corvers-Kauter Rüdesheimer Riesling 2018
Rheingau. Luomu!

Tastingin ensimmäinen riesling oli väriltään kirkkaan vaalean sitruuna. Sen tuoksu oli kattauksen viineistä kuivin ja siinä oli rieslingille tyypillisesti sitrusta, persikkaa ja vihreää omenaa sekä hieman mineraalisuutta. Samat aromit toistuivat myös pirteän hapokkaassa maussa.

Viini oli selväpiirteinen ja tyylikäs, tyypillinen Rheingaun risukka. Tällaisia voisi pitää kylmässä akuutin rieslingin tarvetta varten eikä harmittaisi laisinkaan! Toukokuussa testailimme saman tuottajan R3-risukkaa ja sekin oli varsin mainio.

Tesch Krone Riesling 2012
Nahe

Tastingin toinen riesling oli myös viineistä vanhin (8-vuotias), minkä huomasi aivan ensimmäisenä siitä, että se oli väriltään kaikkein tummin, lähellä vaaleaa kultaa.

Viinin tuoksussa oli tuttuun tapaan sitrusta, hedelmäisyys oli kääntynyt jo kypsän persikan ja omenan sekä sitrusmarmeladin suuntaan. Tuoksun kruunasi aavistus petroolia. Kypsä hedelmäisyys loi illuusiota siitä, että viini olisi makeaa. Se ei pitänyt paikkaansa, sillä viinin maku oli kuiva ja suhteellisen täyteläinen ja runsas, toki myös hedelmäinen. Tuoksun tapaan siinä oli sitrusta ja omenaa sekä trooppisia hedelmiä.

Tämä viini oli toiseksi paras purkin kanssa, lisäksi se oli meidän kummankin suosikki. Kehittyneet rieslingit ovat kyllä hienoja viinejä, niitä voi fiilistellä lähes loputtomiin ja ruoan kanssakin ne sopivat loistavasti.

Van Volxem Rotschiefer Riesling Kabinett 2016
Mosel; 25,10 €

Kolmas riesling erosi taas kahdesta edellisestä. Sen tuoksu oli makein ja siitä löytyi vihreitä hedelmiä, kiiviä, päärynää ja yrttejä sekä jonkin verran mineraalisuutta. Myös viinin maku oli kattauksen makein, mutta silti raikas ja ehkä juuri makeutensa ansiosta se sopi parhaiten purkin kanssa. Sokeria viinissä olikin yllättävät 25 g/l, mutta viini ei tuntunut laisinkaan niin makealta, sillä sen hapokkuus (8,3 g/l ) tasapainotti tilannetta.

Tämä oli melkein suosikkiviinimme, mutta jäi kuitenkin täpärästi kakkoseksi. Sen voisi kuvitella vaikkapa itämaisten mausteisten ruokien seuraksi, mistä tulikin mieleen, että puolimakeat risukkamme alkavat olla vähissä... Lisäksi se muistutti taas siitä, että rieslingien hapokkuuden takia makeutta ei kannata vältellä, päinvastoin, pieni makeus sopii risukoille hyvin.

Bonuksena Forge Cellars Riesling 2016
Finger Lakes, New York, Yhdysvallat; 15,60 € / lasi

Tastingin lopussa meille mainostettiin vielä yhdysvaltalaista rieslingiä, joten päätimme tilata sitä lasilliset.

Viinin tuoksussa oli aprikoosia, hunajaa ja pähkinää, mutta makeista elementeistä huolimatta tuoksu oli kuiva. Jussille tuli siitä mieleen myös Annin kakku (tai Anni Helenan kakku). Myös viinin maku oli kuiva, hapokas ja omenainen. Viini oli mielenkiintoinen, mutta ehkä hieman liian kuiva sellaisenaan nautiskeltavaksi varsinkin tastingin kolmosviinin jälkeen - toisaalta se ei kuitenkaan ollut hammaskiilteet irrottavan hapokas. Oikean ruoan kanssa se olisi varmasti loistava!

Mielenkiintoinen tuttavuus se joka tapauksessa oli, pitänee tutustua jatkossakin newyorkilaisiin viineihin, jos niitä tulee vastaan.