Rosa Viini & Ruoka // Harri Syrjäsen kokkikoulu -live 31.5.2022 ja Mosaico de Portugal Alvarinho 2020

Rosa Viini & Ruoka järjesti 31.5.2022 Harri Syrjäsen kokkikoulu -liven, jossa kokattiin Harri Syrjäsen opastuksella kevätkimchiä, paahdettua lohta ja parsaa sekä maisteltiin ruoalle sopivia viinejä. Illan kattaukseen kuuluivat Bestheim Grand Prestige Crémant d’Alsace Brut, Mosaico de Portugal Alvarinho, Ruppertsberger Imperial Rose ja Domaine Maire Grand Mineral Pinot Noir.

Me hankimme viineistä Alvarinhon.

Live on katsottavissa Rosa Viini & Ruoan YouTube-kanavalla.

Mosaico de Portugal Alvarinho 2020
Vinho Regional Minho, Portugali; Alvarinho; 12,48 €

Tuottaja Casa de Vila Verde

Etiketin mukaan raikas, nuori ja elegantti viini

Rypäleen mukaan
Alvarinho (Albariño): aromaattisuutta, aprikoosia, persikkaa, sitrusta, omenaa, banaania, mantelia, hapokkuutta ja mineraalisuutta, meren lähellä kasvaneissa rypäleissä usein suolaisuutta

Ruokana pariloitua lohta, paahdettua parsaa ja kevätkimchiä

Lyhyesti: hapokas ja hedelmäinen ruokaviini

Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen viinin tuoksussa on hunajamelonia, sitrusta, keltaista omenaa ja kypsiä vaaleita kivihedelmiä, jopa pieni aavistus banaania. Viinin maku on mukavan hapokas ja hedelmäinen, siinä on tuoksusta tuttuja hedelmiä ja jonkin verran suolaista mineraalisuutta. Kaikkiaan viini on miellyttävää juotavaa - se ei ole yhtä rapsakan hapokas kuin rieslingit parhaimmillaan, mutta riittävän hapokas ja hedelmäinen miellyttääkseen rieslingin ystävää, toisaalta se on myös kosiskelevan makean oloinen hedelmäisyytensä ansiosta.

Ruoan kanssa viini sopi loistavasti. Sen hedelmäinen makeus toimi hyvin aavistuksen tulisen kimchin kanssa ja sen hapokkuus leikkasi hyvin lohen rasvaisuutta. Parsankin kanssa se toimi saumattomasti. Viinin dokabiliteetti oli vähintäänkin erinomainen, koska viini katosi lasista hyvinkin nopeasti, joten arvosanaksi se saa +.

J: Viini on väriltään hailakan kullankeltaista. Tuoksussa on kypsää sitruunaa, omenaa ja hieman aprikoosia. Maku on hapokas ja toistaa tuoksun aromeja. Sitruunan sijaan maussa on limeä ja sen lisäksi yrttejä. Pitkä jälkimaku on hapokas, siinä on myös mineraalisuutta. Viinin lämmetessä sen aromeihin tulee trooppista hedelmää ja mineraalisuus voimistuu.

Viini sopi ruoan kanssa erinomaisesti. Hapokkuus toimi rasvaisen lohen kanssa. Viini pärjäsi myös kimchin hienoiselle tulisuudelle eikä riidellyt parsankaan kanssa. Se voisi sopia myös äyriäisten kanssa. Viininä Mosaico de Portugal ei ole kovin moniulotteinen, mutta se sopii hyvin ruokaviiniksi. Sopivan viileänä se menee oikein hyvin myös sellaisenaan. Arvosanaksi annan +.