Herdade de Ceuta Alicante Bouschet Reserve Red 2019

Näyte / Portugal Vineyards Harri Syrjänen kokkasi viime torstain IG-livessään K-Supermarket Lippulaivassa pippuripihviä, varsiparsakaalia ja uunibataatteja, joten päätimme kokata mukana. Viiniksi valitsimme Portugal Vineyardsilta näytteeksi saamamme punaviinin.

Viini on käynyt kivisissä lagare-astioissa ja terästankeissa, minkä jälkeen se on kypsynyt 12 kk ranskalaisissa tammitynnyreissä ja kuusi kuukautta pulloissa ennen myyntiin tuloaan. 

Alentejon alue kattaa noin kolmanneksen Portugalista ja sijaitsee Etelä-Portugalissa, ainoastaan Algarve on sitä etelämpänä. Lännessä Alentejon naapurimaakuntia ovat Espanjan Extremadura ja Andalusia. Alentejossa on kahdeksan erillistä viinialuetta. Vuodesta 2003 lähtien kaikki viinialueet ovat kuuluneet laatuluokitukseen Alentejo DOC, sitä ennen niillä oli omat laatuluokituksensa.  

Punaisista rypäleistä Alentejossa viljellyimmät ovat Aragonez (Tempranillo), Castelao ja Trincadeira. Suosituimpia valkoviinirypäleitä ovat puolestaan Roupeiro, Antão Vaz ja Arinto.


Herdade de Ceuta Alicante Bouschet Reserve Red 2019
Alentejo, Portugali; Alicante Bouschet; 17,06 € Portugal Vineyardsissa

Tuottaja Elite Vinhos

Etiketin mukaan moderni, runsaan mausteinen viini Alentejosta

Rypäleen mukaan
Alicante Bouschet (Garnacha Tintorera): tummia ja punaisia marjoja, hilloisuutta, pehmeää rakennetta, runsaasti tanniineja ja kohtalaisesti hapokkuutta; teinturier-rypäle (punainen hedelmäliha) eli sitä käytetään sekoitteissa tuomaan väriä

Ruokana Harri Syrjäsen reseptin mukaan pippuripihvi, bataatteja ja varsiparsakaaliaLyhyesti: samettisen pehmeä grilliviini

Kommentit

M: Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa on kypsiä tummia marjoja, mustikkaa, mustaherukkaa ja hapankirsikkaa, makeita mausteita ja jopa jonkin verran suklaata, samoin maussa, jossa mausteisuus muuttuu aavistuksen pippuriseksi. Tammikypsytys tuo siihen aavistuksen vaniljaa. Suutuntuma on samettisen pehmeä ja täyteläinen, mutta kuitenkin kohtalaisen ryhdikäs. Tanniinit tuntuvat napakoina, mutta eivät kovinkaan hyökkäävinä. Kyseessä on siis juuri sellainen portugalilainen viini kuin mitä odotinkin.

Ruoan kanssa viini sopii hyvin varsinkin, kun pihvi ehti paistua jo jonnekin medium plussan puolelle. Se voisi sopia hyvin myös kesäiseksi grilliviiniksi ja maistua syksymmällä ihan sellaisenaankin. Arvosanaksi viini saa +.

J: Viini on syvän tummanpunaista. Tuoksussa on runsaasti kypsiä marjoja, mustaherukkaa, suklaata ja hapankirsikkaa. Maku toistaa tuoksun aromeja, mustaherukkaisuus on runsaampaa kuin tuoksussa. Maussa on myös mustikkaa sekä hieman tammea. Tanniinit ovat pehmeitä. Jälkimaussa on mustikkaa, hapankirsikkaa ja pippurisuutta.

Ruoan kanssa viini sopi erittäin hyvin. Se kävisi hyvin grilliviiniksi ja menisi esimerkiksi ribsien kanssa. Arvosanaksi annan +.