Ravintola Murun viinibaari // Different Climates 26.3.2022

Ravintola Murun viinibaarin lauantaitastingissa 26.3.2022 Demetrio esitteli ilmaston vaikutusta viineihin kolmen eri chardonnayn avulla. Viinien seuraksi tilasimme juustoja, jotka olivat tällä kertaa manchego ja brebiou (lampaanmaitojuusto Pyreneiltä). 

Chardonnay-viineissä on tyypillisesti omenaa, sitrusta, trooppisia hedelmiä, melonia, ananasta ja pähkinää. Viileissä olosuhteissa viineistä tulee raikkaita, hapokkaita ja mineraalisia ja lämpimissä taas pyöreän hedelmäisiä ja mausteisia, jopa savuisia. (Ilmaston lisäksi viineihin vaikuttaa myös valmistustapa: jos viinit kypsyvät tammitynnyreissä, niistä tulee täyteläisempiä, kermaisempia ja voimaisempia kuin ilman tammitynnyrikypsytystä.)

Jos vielä harhaudumme tastingin aiheesta sivuun, pitää mainita, että The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) julkaisi juuri uuden raporttinsa siitä, kuinka ilmastonmuutosta voisi hillitä. Toimia tarvitaan, sillä ihmisten aiheuttama ilmastonmuutos vaikuttaa jo nyt viininviljelyyn ja siihen, millaisia viinejä nautimme tulevaisuudessa. Ilmasto on lämmennyt niin paljon, että esimerkiksi kuohuviinien tuotanto Iso-Britannian eteläosissa on arkipäivää, ja Bordeaux'ssa hyväksyttiin sallittujen lajikkeiden joukkoon kuusi tyypillisesti Portugalissa viljeltyä lajiketta, kuten Touriga Nacional ja Alvarinho, Decanter kertoi vuonna 2021.

Domaine des Hâtes Pierrick Laroche Chablis 2020
AC Chablis, Ranska

Mannerilmastolle on tyypillistä se, että lämpötilaerot ovat suuret: kesällä on kuuma ja talvella kylmä, samoin pakkaset voivat olla kovia. Sadetta ei saada kovinkaan paljon. Viileässä ilmastossa viineistä tulee tyypillisesti hapokkaita, koska rypäleiden sokeripitoisuus ei ehdi kasvukauden aikana kohota kovinkaan suureksi.

Pierrick Laroche on melko nuori viinintekijä: hän valmistui viinintekijäksi vuonna 2006, otti haltuunsa perheensä viinitarhat ja siirtyi viljelemään niitä kestävän kehityksen menetelmin. Viinitarhat sijaitsevat Koillis-Ranskassa Malignyn kunnassa Chablis'n kaupungin pohjoispuolella.

Chablis on käynyt terästankeissa ja käynyt läpi malolaktisen käymisen, jonka aikana terävät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi. Sen jälkeen se on kypsynyt sakkansa päällä vähintään vuoden verran.

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa oli runsaasti omenaa ja jonkin verran sitrusta. Hetken aikaa pohdimme, olisiko viini kypsynyt tammitynnyreissä, mutta pikaisten googlehakujen perusteella se ei kuitenkaan ollut. Hillityn tyylikäs maku oli omenainen, sitruksisen hapokas, aromaattinen ja jonkin verran mineraalinen, hyvinkin chablismainen. 

Viini oli tastingin viineistä kevyin, ja sen olisi varmaankin osannut juuri keveyden ja hapokkuuden takia sijoittaa oikeaan ilmastoon, jos tastingissa olisi pitänyt arvailla sitä.

Vasse Felix Filius Chardonnay 2019
Margaret River, Australia; 19,99 €

Meri-ilmastossa lämpötilaerot ovat pieniä, koska talvella meri lämmittää ja kesällä sateet viilentävät. Sadetta saadaan tasaisesti ja melko paljon varsinkin talvisin. Olosuhteiltaan meri-ilmasto on mannerilmaston ja välimerenilmaston puolivälissä, kasvukausi on pitkä, mutta kosteus saattaa aiheuttaa ongelmia.

Vasse Felixin viinitila on perustettu vuonna 1967 ja se sijaitsee Lounais-Australiassa Margaret Riverin alueella. Alue on niemimaalla, jota ympäröi meri kolmessa suunnassa.

Filius Chardonnay on kypsynyt kahdeksan kuukauden ajan ranskalaisissa tammitynnyreissä, joista noin neljännes oli uusia tai uudehkoja ja loput noin 2-5 vuotta vanhoja. 

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa oli tammikypsytyksen tuomia aromeja, voita, mausteita ja ananasta, jopa hieman puumaista kitkeryyttä. Tammikypsytyksen huomasi myös mausta, josta paljastui hetken tunnustelun jälkeen kypsiä trooppisia hedelmiä, ananasta, sitrusta, mangoa ja omenaa sekä hennosti savua. Viinin suutuntuma oli kermainen, mutta hapokas, ja jälkimaussa maistui greippi.

Tässä chardonnayssa huomasi hyvin tammikypsytyksen vaikutuksen, mutta se ei kuitenkaan peittänyt rypäleen omia piirteitä alleen tai häirinnyt. Viini sijoittui sopivasti kahden muun välimaastoon: se oli samaan aikaan sekä hapokas että kypsän hedelmäinen.

Vasse Felix Filius Chardonnay oli yleisön suosikki.

Edna Valley Central Coast Chardonnay 2019
Central Coast, Kalifornia, USA; 17,98 €

Välimerenilmastossa sadetta saadaan vähemmän kuin meri-ilmastossa, jolloin kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet taas ovat viileitä ja kosteita. Kasvukausi on pitkä ja kuumilla alueilla rypäleet kypsyvät nopeasti, jolloin niiden sokeripitoisuus on korkea. Viinit voivat siis olla viileän ilmaston viinejä makeampia ja alkoholipitoisempia.

Viinin edellinen vuosikerta oli meille jo entuudestaan tuttu

Edna Valley Vineyard sijaitsee Kaliforniassa noin Los Angelesin ja San Franciscon puolivälissä alle 10 kilometriä rannikolta. Viiniin käytetyt rypäleet ovat peräisin kolmelta Central Coastin alueelta, ja 90 % viinistä kypsyy uusissa tammitynnyreissä kahdeksan kuukauden ajan.

Viinin väri ja tuoksu saivat arvailemaan, olisiko se kahta ensimmäistä viiniä vanhempi. Ei ollut, vaan se oli edellisen viinin tavoin vuosikertaa 2019. Viinin tuoksussa oli jopa ylikypsiä hedelmiä: omenaa, passionhedelmää, aprikoosia, persikkaa ja hunajamelonia sekä tammikypsytyksen tuoma aavistus savua.

Viinin maku oli hedelmäinen ja kermaisen täyteläinen, tuoksusta tuttujen kypsien hedelmien lisäksi runsaassa maussa maistui hieman vaniljaa ja yrttejä. Hapokkuus alkoi tuntua vasta alun paahteisuuden ja hedelmäkimaran jälkeen, toisaalta ilmaantumisen myötä viini maistui lähes makealta. Jälkimaku oli hapokas. Viini sopi myös hyvin brebiou-juuston kanssa.

Viinissä oli alkoholia hieman enemmän kuin muissa (13,9 %), mutta sitä ei varsinaisesti huomannut. Sen hedelmäisyys oli kaikkein kypsintä ja pehmeintä, toisaalta myös sen valmistuksessa oli käytetty tammea kaikkein reippaimmin. Eiköhän senkin olisi osannut sijoittaa oikeaan ilmastoon ainakin riittävien vihjeiden jälkeen.

Edna Valley Central Coast Chardonnay oli meidän molempien suosikki. 

Summa summarum

Ilmaston vaikutuksen viiniin havaitsi selvästi. Samalla huomasi myös, kuinka erilaisia viinejä samasta rypäleestä saa tehtyä.