Edna Valley Central Coast Chardonnay 2018 & Sauvignon Blanc 2018 ja Pinot Noir 2017

Näyte / Beverage Partners Finland

Alkon valikoimaan on eilen saapunut uusi chardonnay kalifornialaiselta Edna Valley Vineyardilta. Viinitalo sijaitsee Kaliforniassa Ednan laaksossa suunnilleen Los Angelesin ja San Franciscon puolivälissä, vain viisi mailia Tyyneltämereltä sisämaahan päin. 

Laakson ilmasto on viileä ja rypäleiden kasvukausi on pitkä, jopa Kalifornian pisin, joten viinitkin ovat aromikkaita. Alueella on viljelty rypäleitä 1800-luvun alkupuolelta alkaen, jolloin espanjalaiset lähetyssaarnaajat istuttivat alueelle viiniköynnöksiä. Viininviljely oli pienimuotoista, kunnes Edna Valley Vineyard alkoi 1970-luvulla istuttaa laaksoon uusia köynnöksiä.

Alueelle on myönnetty alkuperäalueen asema vuonna 1982 - itse asiassa Edna Valley AVA:n (American Viticultural Area) nimi ei ole sattumaa, vaan viinitalon perustajat olivat vahvasti mukana prosessissa.

Edna Valley Central Coast Chardonnay 2018
Central Coast, Kalifornia, USA; 100 % Chardonnay; 15,90 €

Edna Valley Chardonnay 2018 on peräisin kolmelta Central Coastin alueelta: Monterey County, San Luis Obispo County ja Santa Barbara County. 90 % viinistä kypsyy uusissa ranskalaisissa tammitynnyreissä kahdeksan kuukauden ajan. Sen lisäksi viinin hapokkuutta pehmentää edelleen osittainen malolaktinen käyminen, jonka aikana terävät omenahapot muuttuvat pehmeiksi maitohapoiksi. 

Vaikka viini on saanut runsaasti tammea, se ei kuitenkaan tunnu siltä, että pureskelisi kakkosnelosta niin kuin pahimmillaan tammitetun chardonnayn kanssa voi tuntua. Tammi maistuu tyylikkäänä: viini on runsas, kermainen ja täyteläinen ja sen maussa on aavistus voimaisia aromeja, pähkinää ja vaniljaa. Samaan aikaan viini on kohtalaisen hapokas ja hedelmäinen, omenainen ja päärynäinen ja sen jälkimaussa on aavistus kanelia.

Viini on hyvä ruokaviini ja maistuu myös sellaisenaan. Kokeilimme sitä savulohi-caesarsalaatin kanssa ja se toimi hyvin - lisäksi viinin seuraksi voisi ajatella kanaa, täyteläisiä pastaruokia tai tietenkin joulupöydän rasvaisia kaloja. Myös aprikoosipiirakkaa suositeltiin sen seuraksi.

Muista myös muut Alkon valikoimissa olevat Edna Valleyn viinit

Edna Valley Sauvignon Blanc 2018
Kalifornia, USA; Sauvignon Blanc; 18,30 €

Edna Valley Sauvignon Blancin rypäleet on kerätty eri puolilta Kaliforniaa ja se on kypsynyt sakkojensa päällä kaksi kuukautta ennen viinien sekoittamista. Viinin tuoksussa on rypäleelle tuttua herukanlehteä, nokkosta, karviaista ja yrttisyyttä, lempeän hapokkaassa maussa on niiden lisäksi trooppisia hedelmiä, ananasta ja aprikoosia. Viini on raikas ja hapokas, mutta ei terävän hapokas, vaan oikeastaan varsin miellyttävä.

Viini sopii aperitiiviksi ja myös sellaisenaan. Meille se maistui paistettujen ahvenien ja beurre blanc -kastikkeen kanssa paremmin kuin loistavasti - jos ihan rehellisiä ollaan, se on ollut paras ruoka- ja viiniyhdistelmä meidän huushollissamme pitkään aikaan.

Edna Valley Pinot Noir 2017
Central Coast, Kalifornia, USA; Pinot Noir; 19,98 €

Mehukkaan pinot noirin tuoksussa on rapsakkaa puolukkaa ja vadelmaa, yrttejä, laventelia, hieman metsänpohjaa ja savua, samoin sen maussa. 30 % viinistä on kypsynyt tammitynnyreissä, mutta sitä ei erityisesti huomaa, ennemminkin se vain tuo makuun hieman lisää pyöreyttä ja täyteläisyyttä. Keskitäyteläinen viini on hapokas ja kypsän marjainen. 

Tämä syksy on ollut mainioiden pinot noirien aikaa ja tässä oli taas yksi sellainen. Testasimme viiniä pizzan kanssa ja se toimi hyvin, lisäksi sen voisi yhdistää vaikkapa sienien ja riistan kanssa.