Ravintola Basen viiniklubi // Ruoan ja viinin yhdistäminen 13.10.2020

Ravintola Basen lokakuun viiniklubin teemana oli ruoan ja viinin yhdistäminen, ja sen veti Antti Uusitalo ravintola Vinkkelistä. Viinin ja ruoan yhdistämisessä on muutamia perussääntöjä, jotka toimivat varmasti - ja toki sääntöjä voi rikkoa, kunhan osaa ja tietää, mitä tekee.

Maistelulautasella oli sitruunaa, chilimarinoituja katkarapuja, ilmakuivattua kinkkua, salamia, parmesaania ja hunajaa. Ne kaikki olivat täsmävalintoja jollekin viinille.

Vicarage Lane Marlborough Sauvignon Blanc 2020
Marlborough, Uusi-Seelanti; Sauvignon Blanc; 12,29 €

Vaaleankeltaisen viinin tuoksussa oli sauvignon blancille tyypillistä herukanlehteä, nokkosta sekä yrttisyyttä, karviaista, valkoherukkaa ja jopa hieman kiiviä. Raikas maku oli hapokas, mutta lempeällä tavalla eikä liian terävä. Viinin maussa oli kypsää sitruunaa, yrttisyyttä ja aavistus kirpakkaa ananasta.

→ Hapokas ruoka + hapokas viini

Hapokas viini ja ruoka kesyttävät toisensa, kun ruoan hapokkuus pyöristää viinin makua. Nytkin sitruuna vähensi viinin hapokkuutta ja korosti sen hedelmäisyyttä ja makeutta. Samalla viinin aromimaailma tasapainottui. Raikas viini toimi hyvin myös chilimarinoitujen katkarapujen kanssa, mutta hunaja vahvisti herukanlehtisyyttä entisestään. Lautasen ulkopuolelta viinin seuraksi suositeltiin myös vuohenjuustoa.

Domaines Schlumberger Pinot Gris Les Princes Abbés 2017
AC Alsace, Ranska; Pinot Gris; 21,49 €

Kullankeltaisen viinin lempeän hedelmäisessä ja aromaattisessa tuoksussa oli hunajaa, trooppisia hedelmiä, kypsää persikkaa ja aprikoosia. Kypsän hedelmäinen, puolimakea maku (sokeria 16 g/l) toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli mausteisuutta. Sopiva hapokkuus tasapainotti viinin makeutta, ja jälkimakua hallitsivat mausteisuus sekä kypsä aprikoosi.

→ Mausteinen (tai suolainen) ruoka + makea(hko) viini

Mausteisen ja tulisen ruoan seuraksi suositellaan makeahkoa tai makeaa viiniä, sillä sokeri taittaa pahinta mausteisuutta ja pehmentää makuja. Tanniininen viini korostaisi mausteisuutta (chiliä, etikkaa jne.) ja vastaavasti mausteisuus saisi kuivan viinin maistumaan kitkerältä. Tulisen ja/tai mausteisen ruoan lisäksi makea(hko)t viinit sopivat yhteen suolaisen ruoan kanssa, kun sokeri ja suola täydentävät toisiaan.

Viinin ansiosta katkarapujen tulisuus pyöristyi ja muuttui vähemmän hyökkääväksi, samalla viinin makeus korostui. Sitruunan hapokkuus latisti viinin kokonaan, mutta voimakkaan makuinen suolainen parmesaani kävi sen seuraksi kohtuullisen hyvin. Tätä viiniä suositeltiin myös curryjen seuraksi.

Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018
Valle de Leyda, Chile; Pinot Noir; 15,99 €

Tästä viinistä olemme äskettäin maistaneet vuosikertaa 2017

Kevyen pinot noirin väri oli yllättävän voimakas punainen. Sen tuoksussa oli mausteisuutta, puolukkaa, mustikkaa, tummaa kirsikkaa, karpaloa ja hieman savua, ja seurueemme mielestä tuoksussa oli myös kumiletkua. Mehukas maku oli hapokas, puolukkainen, karpaloinen, kypsän marjainen ja hieman mausteinen.

→ Rasvainen ruoka + hapokas viini

Kun ruoka on rasvaista, se tarvitsee seurakseen hapokasta viiniä, sillä hapot poistavat suusta rasvaista tunnetta. Viinin hapokkuus taittoi kinkun ja salamin rasvaisuutta ja tasapainotti niiden makua. Viinin aromeissa puolestaan korostuivat marjaisuus ja mukaan tuli myös yrttisyyttä. Viini on monikäyttöinen ruokaviini, joka kävisi myös kylmille liharuoille (tartar!), rasvaiselle kalalle ja tonnikalapihville.

Garzón Tannat Reserva 2018
Uruguay; Tannat; 15,90 €

Tätä viiniä on ollut viiniklubissa pari kertaa aiemminkin: tammikuussa maistelimme samaa vuosikertaa ja kolme vuotta sitten vuosikertaa 2015.

Syvän tummanpunaisen viinin tuoksussa oli tummia marjoja, luumua ja herukkahilloa sekä mausteita ja yrttejä, nahkaa ja maustepippuria. Täyteläinen maku toisti tuoksun aromeja. Tanniinisuutta oli runsaasti. mutta tanniinit olivat pehmeitä.

→ Tanniininen viini + suolainen/rasvainen ruoka

Muista yhdistelmistä poiketen tässä lähdettiin siitä, millainen ruoka sopii viinin seuraksi, sillä tanniininen viini vaatii seurakseen proteiineja, rasvaa tai suolaa. Tanniinit tuovat viiniin rakennetta, mutta ne myös kuivattavat suuta, mutta sopivan ruoan avulla viinin tanniinit saa tuntumaan miellyttävän pehmeiltä. Aina ruoan ei tarvitse olla medium-kypsää tai sitä raaempaa lihaa, vaan myös suolainen ruoka kuten juustot saattavat toimia.

Niin nytkin: suolainen, rasvainen ja maukas parmesaani tasapainotti viinin tanniinisuutta ja samalla viini tasapainotti juuston suolaisuutta ja korosti sen kypsää marjaisuutta. Myös rasvaiset kinkku ja salami sopivat tämän viinin seuraksi.

Mouton Cadet Réserve Sauternes 2016
AC Sauternes, Ranska; Sauvignon Blanc, Sémillon; 15,99 € (0,375 l)

Viimeisenä oli vuorossa makea valkoviini, jossa on sokeria 95 g / litra. Kullankeltaisen viinin tuoksu oli makea, siinä oli hunajaa, kuivahedelmää, kuivattua aprikoosia ja kukkaisuutta. Hunajan ja aprikoosihillon hallitsema maku oli makea, mutta kuitenkin raikas. 

→ Makea ruoka + vielä makeampi viini

Makeiden ruokien ja viinien kohdalla nyrkkisääntö on se, että makealle ruoalle on valittava vielä makeampi viini, ettei ruoan makeus latista viinin makua. (Tosin olemme oppineet myös sen, että jos osaa, tästä säännöstä voi hyvin poiketa.)

Maistoimme sauternes-viiniä hunajan kanssa. Makea hunaja toi esiin makean viinin hapokkuutta ja elävöitti sitä. Toisaalta taas hapan sitruuna ei korostanut viinin makeutta entisestään vaan leikkasi sen makeutta roimasti. Viini sopi melko hyvin myös suolaisen parmesaanin kanssa.