Tulossa: LeWine Burgers & Burgundy 21.11.2020

Burgerit ja ranskalaiset tarjosi Levain Bakery Eatery

Levain Bakery Eatery Töölö
Runeberginkatu 29, Helsinki

Kun kaksi legendaarista asiaa yhdistetään LeWine Burgers & Burgundy -tapahtumassa, saadaan aikaan jotain varsin erinomaista. Koronan takia Levainin Töölön leipomo-ravintola ehti järjestää vasta yhden tapahtuman 3.10.2020, kaksi muuta suunnitelmissa ollutta tapahtumaa jouduttiin siirtämään myöhemmäksi.

Nyt ainakin 21.11.2020 näyttäisi taas olevan burgereita ja burgundia tarjolla, joten peukut pystyyn, että kaikki menee hyvin! Lisätietoja on tapahtumasivulla Facebookissa.

Jussi päätti testata tapahtumaa varten suunnitellun Le Wine Burgerin, jossa on paahdetun kurpitsan lisäksi brie-juustoa. Marjut katseli pitkään Levain Burgeria, jossa on pihvin ja pekonin lisäksi cheddaria, mutta päätyi uteliaisuuden vuoksi Veggie Burgeriin. Burgerien kylkeen saimme tryffeli-parmesaaniranskalaiset (nam!).

Vaikka Levain on nimetty ranskalaisen vaalean hapanjuuren mukaan ja hapanjuurileivistään leipomo nimenomaan tunnetaankin, burgereissa oli mehevä briossisämpylä.

Le Wine Burgerin paahdettu kurpitsa ja brie toimivat hyvin yhteen. Molempia oli kunnon siivut briossin välissä ja koko komeus oli kruunattu pikkelöidyllä punasipulilla ja tryffelimajoneesilla. Myös Veggie Burgerin kasvispihvi oli varsin positiivinen yllätys! Kasvispihveistä on puhuttu paljon ja ainakin tämä oli mainio, ruokaisa ja hillityn pähkinäinen. Kun burgerin höysteenä oli cheddaria, pikkelöityä punasipulia ja aiolia, lopputuloksesta ei todellakaan voi valittaa.

Joskus kannattaa siis siirtyä pois omalta mukavuusalueeltaan ja kokeilla perusburgerin sijaan jotain uutta.

Useimmiten meillä burgerin seuraksi päätyy jotain yhdysvaltalaista, hyvin todennäköisesti zinfandelia. Burgundin viinejä emme ole varmaankaan koskaan hoksanneet ajatella, mutta varmasti harkitsemme sitä jatkossa. Tällä kertaa Jussi valitsi burgerinsa seuraksi Domaine Ramonet Aligoté Bouzéronin (12,60 € / 12 cl), Marjut taas Camille Giroud Bourgogne Pinot Noirin (14,40 € / 12 cl).

Aligotén tuoksussa oli sitrusta, vihreää omenaa, samppanjamaista paahteisuutta ja tammea. Kevyt tammisuus pehmensi mukavasti maun pirteää hapokkuutta.Viini sopi oikein hyvin makeahkon kurpitsan ja rasvaisen brien seuraksi.

Puhdaspiirteinen, marjainen (kirsikkaa, luumua) ja mausteinen pinot noir sopi hyvin kasvisburgerin seuraksi. Hapokas viini komppasi hyvin maukasta burgeria ja sen rasvaista cheddaria ja aiolia.

Burgundin alueen tunnetuimmat rypälelajikkeet ovat Pinot Noir ja Chardonnay, mutta siellä viljelllään myös Pinot-perheen Pinot Blancia ja Pinot Gris'iä, yllä näkyvää Aligotéa ja Chablis'n lähellä myös Sauvignon Blancia ja Sauvignon Gris'tä - eikä pidä unohtaa Beaujolaisin aluella viljeltävää Gamayta, joka lienee monelle tuttu marraskuun kolmantena torstaina juhlittavasta uuden sadon viinistä, Beaujolais Nouveausta.

Jälkiruoaksi nautiskelimme vielä kellarin aarteista Rousseau Gevrey-Chambertinia (2 € / 2 cl) ja Domaine Francois Raveneau Premier Cru Montée de Tonnerre Chablis'a (1,75€ / 2 cl). Ne olivat ehdotonta parhautta: Chablis oli juuri niin herkullista kuin 1er Cru -chablis't voivat olla: hapokas, mineraalinen ja hedelmäinen. Gevrey-Chambertin aromeissa oli puolestaan runsaastu kypsää punaista marjaa, hieman nahkaa ja aavistus joulumausteita. Pehmeä tanniinisuus pyöristi mukavasti viinin runsasta hapokkuutta. 

***
Näin korona-aikana ravintolat, kahvilat, leipomot jne. haluavat huolehtia asiakkaistaan parhaalla mahdollisella tavalla ja tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Jos suinkin kykenet, poikkea nautiskelemassa burgeri ja/tai lasillinen viiniä - kuitenkin turvallisuus ennen kaikkea (turvavälit, käsidesit, maskit, kyllä te tiedätte).