Ravintola Bronda // Nikkanen X Räsänen Experience 28.10.2020

Ravintola Brondassa 28.10.2020 järjestetyssä Nikkanen X Räsänen Experiencessä yhdistettiin jenkkiviskejä eurooppalaisiin makuihin. Illan isännöivät Edrington Finlandin viskiambassador Jarkko Nikkanen ja BW-Restaurantsin keittiöiden päällikkö Alex Räsänen. Kokemus maksoi 89 € ja siihen sisältyi viisi ruokalajia, viisi viskiä sekä pari yllätysjuomaa.

Alkudrinkki: Whisky Sour

Alkudrinkkinä tarjoiltiin Knob Creek Small Batch Bourbonista (53,98 €) tehty whiskey sour. Alun perin drinkkiin oli tarkoitus käyttää Jim Beamia, mutta se toimi ruoan kanssa niin hyvin, että illan isännät muuttivat suunnitelmaa.

Härkätartar, paahdettua selleriä sekä graavattua keltuaista
Maker's Mark (39,99 €)

Kotimaisen härkätartarin juomapariksi oli valittu Maker's Mark (Kentucky Straight Bourbon Whiskey). Viskin tuoksussa oli hunajaa, kuivahedelmää, pähkinää ja hieman vaniljaa. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi mausteisuutta sekä toffeeta.

Viski sopi hyvin mausteisen tartarin kanssa ja leikkasi kivasti tartarin rasvaisuutta. Korkin vahasuojus tehdään muuten käsityönä eli jos oma työ alkaa kyllästyttää, aina voi kuvitella itsensä dippailemassa pulloja vahaan koko työpäivän ajan viitenä päivänä viikossa.

Sahramihaudutettua lohta, paistettua mustekalaa ja chorizoa sekä lohen mätiä
Jim Beam White Label (27,49 €)

Sahramihaudutetun lohen seurana oli maailman myydyin bourbon Jim Beam White Label, jonka aromeissa oli ruohoa, päärynää, kuivaa omenaa ja tietenkin vaniljaa.

Sellaisenaan viski ei ollut kovin ihmeellinen, mutta se toimi erinomaisesti savuisen chorizolohen kanssa. Vastavuoroisesti ruoka muutti viskiä mausteisemmaksi. Lohen ja chorizon yhdistelmä puolestaan oli uskomattoman maukasta.

Grillattua villisika-ruisviskimakkaraa sekä savustettua perunaa
Knob Creek Small Batch Rye (55,77 €)

Grillatun villisika-ruisviskimakkaran ja perunasoseen seurana tarjoiltiin Knob Creek Small Batch Rye -ruisviskiä. Monen mutkan jälkeen valmistuneeseen makkaraankin oli käytetty ruisviskiä litran verran per viisi kilogrammaa lihaa.

Rukiisen, yrttisen ja mausteisen viskin maussa oli lisäksi karamellisuutta ja jopa hieman siirappisuutta. Se sopi hyvin lihaisan makkaran kanssa. Savustetulla voilla höystetty perunasose oli myös erinomaisen herkullista.

Välidrinkki: New York Sour

Ennen seuraavaa ruokalajia nautimme välidrinkiksi New York Sourin eli whiskey sourin, jossa on pieni tilkka punaviiniä pinnalla. Viininä oli hieman eksoottisempi Kubanin alueelta Etelä-Venäjältä tuleva Likuria Cabernet Franc, jota sai halutessaan tilata lasillisen. Viini itsessään oli tumman marjainen, hieman savuinen ja lakritsainen sekä keskitanniininen. Se toi drinkkin kivan säväyksen ja maistui myös sellaisenaan.

Kokonaisena paahdettua suomalaista viiriäistä, vihreää pistaasia ja timjami-punaviinikastiketta
Baker's Kentucky Straight Bourbon Whiskey (76,42 €) / New York Sour

Viimeisen lämpimän ruoan juomapariksi oli valittu kypsän hedelmäinen, aprikoosihilloinen ja omenainen Baker's Kentucky Straight Bourbon Whiskey (53,5 %).

Vaikka sekä ruoka että viski olivat hyviä, ne eivät toimineet yhdessä yhtä hyvin kuin aikaisemmat yhdistelmät. Illan isännät olivatkin tiedostaneet sen ja suosittelivat saman tien, että viski nautittaisiin sellaisenaan ja ruokajuomana olisi New York Sour. Myös Likuria Cabernet Franc kävi hyvin ruoan kanssa.

Tummasuklaa-suolakaramellitartaletti
Booker's 7 Year Old True Barrel Bourbon (Batch 2015-02)

Ilta päättyi tummasuklaa-suolakaramellitartalettiin, jossa oli lisukkeena hasselpähkinää sekä crème fraîchea. Viskiksi oli valittu Nikkasen kätköistä kaivettu Booker's 7 Year Old True Barrel Bourbon (Batch 2015-02), jota on turha etsiä Alkosta eikä sitä löydä oikein mistään muualtakaan. 

Täydellinen yhdistelmä oli täydellinen lopetus illalle, varsinkin jälkiruoan suolakaramelli toimi loistavasti melkoisen tujun bourbonin (63,7 %) kanssa.

Vastaavanlaisia iltoja on Nikkasen ja Räsäsen mukaan tarkoitus järjestää jatkossakin. Alustava ajatus on yhdistää japanilaisia viskejä aasialaiseen ruokaan, mutta nyt kun koronaepidemia on taas riehaantunut, ajankohdasta ei ole mitään tietoa. Toivottavasti tapahtuma järjestetään jossain vaiheessa, sillä hyvää kannattaa odottaa.