Beaujolais Nouveau 2020

Rypäleterttujen kuva Viking59, Public domain, via Wikimedia Commons

On marraskuun kolmas torstai ja Beaujolais'n uuden sadon viinit (vin de primeur) ovat tulleet myyntiin. Alkossa on niitä tänä vuonna tuttuun tapaan kaksi. 

Alkon mediatiedotteessa tuotepäällikkö Iida Seppälä kertoo, että tämän vuoden sato oli hieman keskimääräistä satoa pienempi, mutta silti erittäin laadukas: "Vuotta 2020 on kutsuttu äärimmäisyyksien vuosikerraksi. Tämä viittaa sekä poikkeukselliseen maailmantilanteeseen että ennen kaikkea vaihteleviin sääolosuhteisiin Beaujolaisissa." 

Hänen mukaansa leudon talven jälkeen satoa koetteli pitkään jatkunut kuivuus, mutta elokuun puolivälin sade kuitenkin pelasti tilannetta ja sato kehittyi suotuisasti. Sadonkorjuu aloitettiin varhain. Viinit ovat laadukkaita, marjaisia, hapokkaita ja runsasaromisia, ja niissä on hieman enemmän tanniinisuuttakin.

Kertauksen vuoksi muutama perustieto:

  • Beaujolais nouveau on Ranskan Beaujolaisin alueelta tuleva uuden sadon viini, joka lasketaan markkinoille vain parin kuukautta sadonkorjuun jälkeen aina marraskuun kolmantena torstaina. Viinit on tarkoitettu nautittaviksi nuorena, melkeinpä saman tien ja mielellään noin 12-14-asteiseksi viilennettyinä.
  • Viinien rypälelajike on Gamay (Gamay Noir à Jus Blanc). Siitä saadaan pehmeitä, hedelmäisiä ja kevyitä viinejä, jotka ovat usein myös parfyymisia eivätkä oikeastaan yhtään tanniinisia.
  • Viinit valmistetaan hiilidioksidi-/hiilihappokäymisen avulla (macération carbonique). Rypäleitä ei murskata ensin, vaan tertut lisätään suljettuun käymisastiaan kokonaisina, jolloin alimmat tertut murskaantuvat rypälemassan painon alla. Niistä valuva mehu alkaa käydä rypäleiden pinnalla olevan luonnonhiivan ansiosta. Käymisen aikana syntyy hiilidioksidia, ja sen lisäksi käymisastiaan lisätään hiilidioksidia suojaamaan rypäleitä hapelta. Hapettomassa tilassa loputkin rypäleet alkavat käydä ja sen myötä rikkoutua. Maseraatio jatkuu 4-5 vuorokautta, minkä jälkeen viini jatkaa käymistään normaalin punaviinin tavoin.

Albert Bichot Beaujolais Nouveau
AOC Beaujolais, Ranska; Gamay; 9,98 €

Alkon mukaan vähätanniininen, karhunvatukkainen, mustikkainen, villivadelmainen, metsämarjainen, hennon mausteinen.

Albert Bichot'n uuden sadon viini on jo muutamalta aiemmalta vuodelta tuttu, parina vuonna talolta on ollut Beaujolais Villages -viini mukana, tänä vuonna viini on toissavuoden tapaan perus-beaujolais.

Viinin väri on vaaleahko violettiin vivahtava punainen. Sen tuoksussa on tuttuun tapaan punaisia marjoja, vadelmaa, mansikkaa ja punaherukkaa sekä tietenkin jonkin verran banaania. Viinin maku on yllättävän runsas ja hapokas, tuoksusta tutut vadelma ja muut punaiset marjat sekä banaani maistuvat siinäkin joulusta muistuttavien mausteiden lisäksi. Tanniineja ei oikeastaan ole, mutta yleisvaikutelma on miellyttävän ryhdikäs.

La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau
AOP Beaujolais-Villages, Ranska; Gamay; 11,89 €

Alkon mukaan keskitanniininen, mustaherukkainen, karpaloinen, hapankirsikkainen, vadelmainen, hennon yrttinen, runsas.

Tämä tuottaja taitaa olla meille uusi tuttavuus - odotamme kiinnostuneina. Viinin väri on tummemman violetti kuin edellisen. Sen tuoksussa on kypsähköjä marjoja, mustaherukkaa ja banaania. Viinin makua voisi sanoa jopa keskitäyteläiseksi, se on runsaan marjainen ja hapankirsikkainen, yrttinen ja jonkin verran myös banaaninen. Tanniinejakin tuntuu hieman. Jos uuden sadon viini on jo näin hyvää, kuinkahan hyviä kunnolla kypsyneet viinit ovat?

Summa summarum: nyt on hieno beaujolais nouveau -vuosi, viineissä on ryhtiä ja luonnetta eivätkä ne ole pelkkää marja- tai banaanimehua.

***
Aiemmat vuodet: 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015 - 2014 -.2013 - 2012 - 2011