Italian klassikot: Appassimento ja Amarone 21.10.2020

Suomen Sommelieryhdistys järjesti kannattajajäsenilleen Italian klassikot: appassimento ja amarone -tastingin Bar Jackiessa yhteistyössä Masin ja Masin viinien maahantuojan Winestaten kanssa - tai oikeastaan tämän illan piti olla jo keväällä, mutta koronan takia se jouduttiin siirtämään syksyyn. Onneksi se kuitenkin järjestettiin (tietenkin rajoitukset ja turvallisuus huomioon ottaen) eikä peruttu kokonaan.

Illan isännöi Masin Pohjoismaiden vientipäällikkö Massimiliano Dalla Fior videoyhteyden välityksellä, paikan päällä meitä ohjasi Winestaten tuotepäällikkö Riitta Välitalo.

Italian Venetossa sijaitsevan Masin viinitalon omistaa Boscainin perhe. He ostivat 1770-luvulla Vaio dei Masi -laaksosta (masi, yksikössä maso = maatalo) pienen viinitilan ja siitä tila sai nimensä. Veneton lisäksi perheellä on viinitilat myös Toscanassa (Poderi del Bello Ovile) ja Argentiinassa (Masi Tupungato).

Masin viinitalo on kehittänyt kuivattuja rypäleitä hyödyntäviä appassimento- ja ripasso-menetelmiä, joita käytetään nykyisin Veneton alueella hyvin laajasti. Menetelmää kutsutaan Masin viinien etiketeissä appaXXImentoksi sen kunniaksi, että talo on kehittänyt sitä edelleen XXI vuosisadalla (eli 2000-luvulla). Talo valmistaa viinejä paikallisista rypälelajikkeista, joista yleisimpiä ovat

  • Corvina: herukkaa, luumua, tasapainoa
  • Rondinella: yrttejä, rakennetta
  • Molinara: mausteita, raikkautta
  • Oseleta: tanniineja, väriä, mineraalisuutta

Appassimento viinin nimessä tarkoittaa käytännössä vain sitä, että ainakin osa viiniin käytetyistä rypäleistä on kuivattu, mutta ei välttämättä kaikkia. Kuivauksen etuna on se, että sen aikana rypäleiden aromit tiivistyvät ja sokeripitoisuus lisääntyy, kun rypäleistä haihtuu vettä. Lopputuloksena saadaan mehevän hilloisia viinejä. 

Amaronen valmistukseen käytettyjä rypäleitä on kuivattava noin 100-120 päivän ajan ja muutenkin prosessi on tarkasti määritelty. Ripasso-viini taas valmistetaan käyttämällä tavalliseen tapaan tehty punaviini uudelleen amaronen teosta jääneen kuorimassan kanssa.

Viinien seurana maistelulautasella oli goudaa, parmesaania, prosciuttoa, salamia ja tummaa suklaata

Masi Bonacosta Valpolicella Classico 2019
Valpolicella Classico DOC; Corvina Veronese, Rondinella, Molinara; 12,98 €

Bonacosta on edullinen ja helposti lähestyttävä perusviini Valpolicella Classicon alueelta. Sen tuoksu oli kevyehkö, raikas ja marjainen, marjoja riitti punaherukasta, karpalosta ja kirsikasta alkaen mustikkaan ja luumuun saakka. Marjakimaraa täydensi kirpeä pippurinen mausteisuus. Osa viinistä oli kypsynyt tammessa, mikä toi tuoksuun myös hieman vaniljaa. Viinin maku oli tuoksun tavoin kevyehkö, hapot olivat lempeät ja tanniinit nuoria, mutta pehmeitä. Lämpimässä jälkimaussa tuntui kirsikkaa ja mausteita.

Viini sopi monen ruoan kanssa: juustot ja prosciutto toimivat hyvin ja lisäksi sen kanssa voisi kokeilla pizzaa, grillattua kanaa ja ehkä jopa lohta.

Masi Campofiorin 2017
Rosso del Veronese IGT; Corvina, Rondinella, Molinara; 14,98 €

Campofiorin on Masin vuonna 1964 kehittämä "supervenetolainen" viini. Myös se oli helposti lähestyttävä, mutta jo hieman moniulotteisempi viini kuin Bonacosta ripasso-menetelmän hyödyntämisen ansiosta. Viinin tuoksu oli edelleen kevyehkö ja siinä oli kypsähköjä tummia marjoja, kirsikkaa, makeita mausteita, yrttejä ja aavistus nahkaa. Viinin maku oli hapokas, raikas ja pehmeän hedelmäinen, siinä oli tuoksusta tuttuja mausteita ja kirsikkaa. Tanniinit olivat pehmeät.

Campofiorin on Bonacostan tapaan monipuolinen ruokaviini, juustojen kanssa se sopi hyvin ja sitä voisi testata myös runsaiden pastojen ja hyvin haudutettujen liharuokien ja riistankin kanssa.

Masi Brolo di Campofiorin Oro 2014
Rosso del Veronese IGT; Corvina, Oseleta, Rondinella; 19,98 €

Brolo Campofiorin Oro on tehty samaan tapaan helposti lähestyttäväksi kuin Campofiorin, mutta rypälesekoituksessa on Molinaran sijaan Oseletaa. Brolo tarkoittaa aidan ympäröimää viinitarhaa eli samaa kuin ranskan kielen sana clos. Oseletaa viljellään vain Veneton alueella ja välillä se ehti melkein kuolla sukupuuttoon ennen kuin Masin viinitalo otti tehtäväkseen lajikkeen elvyttämisen.

Jos nyt ihan rehellisiä ollaan, niin viinin tuoksu oli omituinen, jopa niin omituinen, että se sai tastingin lopussa kysymään, onko sen tarkoituskin olla sellainen... Viiniä on vaikea kuvailla, se oli toisaalta lihaisa ja nahkainen, toisaalta sen tuoksussa oli makeita marjoja, herukkahilloa, yrttejä ja maustepippuria. Viinin maku oli kuiva ja kohtuullisen täyteläinen, myös tanniineja oli enemmän kuin kahdessa edellisessä viinissä. Niiden lisäksi viinissä oli luumua ja lakritsaa sekä tammikypsytyksen tuomaa vaniljaa.

2014 on hyvä vuosikerta, mikä paljastuu etiketissä olevasta viidestä tähdestä. Viini maistui hyvin juustojen, varsinkin goudan kanssa, ja sen kanssa voisi kokeilla myös ankkaa. 

Masi Costasera Amarone Classico 2015
Amarone della Valpolicella Classico DOC; Corvina, Rondinella, Molinara; 39,99 €

Ripasson jälkeen oli aika tutustua amaroneihin. Niistä ensimmäisen tuoksussa oli marjoja laidasta laitaan; kirsikkaa, punaherukkaa ja vadelmaa sekä kypsää luumua, mustikkaa ja herukkaa. Niiden lisäksi tuoksussa tuntui lämpimiä jouluisia mausteita kuten kanelia, neilikkaa ja vaniljaa. Viinin maku oli täyteläinen, sen tanniinit olivat pehmeät ja hapokkuus tuntui myös hyvin. Tuoksusta tutut hilloiset marjat toivat makuun makeutta ja mausteet komppasivat niitä hyvin.

Kohtalaisen hyvän hintainen viini sopi hyvin goudan kanssa, mutta sen kanssa voisi nauttia myös runsaanmakuisia liharuokia tai ribsejä.

Masi Riserva di Costasera Amarone Classico 2013
Amarone della Valpolicella Classico DOC; Corvina, Rondinella, Molinara, Oseleta; 54,98 €

Riserva di Costasera Amarone Classicon valmistuksessa on käytetty Brolo di Campofiorinin tapaan Oseletaa. Amaroneille tyypillisesti alkoholia alkoi olla paljon, 15,5 %, mutta sitä ei oikeastaan huomannut runsaan tuoksun alta. Viinin tuoksussa oli kypsää, melkein hilloista kirsikkaa ja mustikkaa ja luumua ja niiden lisäksi tummaa suklaata ja hieman mausteita. Viinin maku oli runsas ja täyteläinen, tuoksun tavoin siinä oli hilloista kirsikkaa ja luumua, mutta myös hapokkuutta ja pippuria.

Viinin seuraksi sopivat parmesan ja tumma suklaa, ja myös poronkäristystä voisi kokeilla.

Masi Costasera Amarone Classico 1997
Amarone della Valpolicella Classico DOC; Corvina, Rondinella, Molinara

Illan viimeinen viini olikin erityinen yllätys meille, sillä sitä ei valitettavasti Alkosta saa. Hienosti kehittyneen, 23-vuotiaan amaronen tuoksu oli makea ja hilloinen, tummien marjojen, luumun, viikunan ja kirsikkan lisäksi tuoksussa oli mausteita, varsinkin kanelia. Viinin tanniinit olivat silkkisen pehmeät ja sen hapokkuus oli hyvä. Maussa maistui tuoksusta tuttuja marjoja, hilloista luumua ja mausteita. Kaiken kaikkiaan kokonaisuus oli tasapainoinen ja hyvin miellyttävä. 

Masi Costasera Amarone Classico 1997 oli aivan upea viini sellaisenaan ja tumman suklaan kanssa vielä upeampi. Harmi, että tällaisia herkkuja saa kovin harvoin - ei siis ollut lainkaan epäselvää, mikä oli meidän suosikkimme illan viineistä.