Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs Brut 2018

Saatu / Red Bev OyVappu tulee! Toivotamme kaikille oikein hyvää keväistä juhlaa ja annamme viime hetken viinivinkin: crémant.

Crémant ("kermainen") on Ranskassa Champagnen alueen ulkopuolella perinteisellä eli pullokäymismenetelmällä tehty kuohuviini. Niitä valmistetaan paikallisista rypäleistä kahdeksalla alueella (Alsace, Bordeaux, Burgundi, Die, Jura, Limoux, Loire ja Savoie), yhdeksänneksi alueeksi voi laskea vielä Luxemburgin. 

Bordeaux'n crémantit valmistetaan samoista lajikkeista kuin alueen muutkin viinit: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle ja Sauvignon Gris. Ne kypsyvät usein vaadittua yhdeksää kuukautta pidempään pullossa hiivasakkojensa kanssa ja saavat sen ansiosta paahteisia aromeja. Tyypillisesti alueen crémantit ovat kuivia ja niiden aromeissa on sitrusta, valkoisia kukkia ja pähkinää.

Näytteenä saamamme crémant on Blanc de Noirs eli punaisista rypäleistä (tässä tapauksessa Merlot) valmistettu valkoviini. Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs Brut 2018
AC Crémant de Bordeaux, Ranska; Merlot; 15,48 €

Tuottaja Maison Calvet (GCF)
Maahantuoja Red Bev Oy

Etiketin mukaan luonteikas crémant, jonka pehmeä hedelmäinen raikkaus tekee siitä oivallisen ruokaviinin

Rypäleen mukaan
Merlot: luumua, hedelmäisyyttä, karhunvatukkaa, mansikkaa, pehmeyttä; joskus myös kahvia, tupakkaa ja savua, yrttejä; crémanteissa punaherukkaa ja vadelmaa

Ruokana nakit ja perunasalaatti, tippaleivät

Lyhyesti: raikkaan omenainen kuohuviini

Kommentit

M: Vaalean kullankeltaisen kuohuviinin tuoksussa on aluksi runsaasti paahteisuutta, joka vähenee viinin ilmaantuessa, sekä sitrusta, valkoherukkaa ja raikasta keltaista omenaa. Samat aromit toistuvat viinin maussa. Omenainen hedelmäisyys luo vaikutelman makeudesta (sokeria on 11,5 g/l eli se on juuri erittäin kuivan rajalla), vaikka viini onkin kuiva ja hapokas, yleisvaikutelmaltaan oikeastaan hyvinkin samppanjamainen. Viini on aromikas, ja sen jälkimaku jättää kielelle sitrusta ja keltaista omenaa.

Crémant on hyvin usein varsin varteenotettava vaihtoehto, jos lompakko ei salli samppanjan ostamista. Toisaalta jos vaihtoehtoina olisivat joko pullollinen samppanjaa tai kaksi pulloa tätä crémantia, valinta voisi olla hyvinkin vaikea... Viini sopii hyvin sekä aperitiiviksi että ruokajuomaksi, miksei digestiiviksikin, ja ehkä hieman yllättäen se maistuu jopa tippaleipien kanssa. Arvosanaksi Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs Brut saa +.

J: Kullankeltaisen viinin tuoksussa on valkoherukkaa, sitrusta, keltaista omenaa ja paahteisuutta. Maku toistaa tuoksun aromeja ja on hapokkaampi kuin tuoksu antaa olettaa. Suutuntuma on melko runsas. Sitruksinen hapokkuus vahvistuu jälkimaussa, jossa on myös omenaa. Viinin ilmaantuessa paahteisuus heikkenee ja hedelmäiset aromit vahvistuvat.

Viini menee hyvin sellaisenaan aperitiivina ja sopisi vaikka piknikille. Nakkien ja perunasalaatin kanssa se ei ollut täydellinen valinta, mutta kävi hyvin tippaleipien seuraksi. Vaalea kala ja kevyet kanaruoat voisivat myös sopia sen seuraksi. Calvet Crémant de Bordeaux Blanc de Noirs Brut on oikein hyvä crémant, arvosanaksi annan  +.

***
Katso myös Calvet Célébration Rosé Brut