Viiniboxi // Lionel Osmin -uutuusboxi Lounais-Ranskasta

Kutsu / Viiniboxi

Viiniboxi on parisen vuotta sitten perustettu viinin verkkokauppa, jonka tarkoituksena on tehdä viinin ostamisesta ja nauttimisesta helppoa ja vaivatonta. Valmiit boxit on valittu jonkin maan tai teeman mukaan, ja jokaisen pullon mukana tulevat tarkemmat ohjeet viinin tarjoilemista ja nauttimista varten. Kuten he itse sanovat:

Ratkaisumme on tarjota ammattilaisten ja kuluttajaraadin tarkasti valittuja viinilaatikoita vuoden jokaiselle sesongille. Kuuden pullon boxit vievät sinut eri maiden viinialueille ja avaavat toivottavasti kunkin maan viinitarjontaa.

Valmiiden maistelulaatikkojen lisäksi kaupassa on myynnissä myös yksittäisiä viinejä, jos valmiista boxeista ei heti löydy mieluisia. 

Lounaisranskalainen Lionel Osmin on Viiniboxin tämän kevään uusi tuottaja. Pääsimme maistamaan Osmin-boxiin kuuluvat viinit markkinointijohtaja Tomi Naarvalan johdolla.

Lionel Osminin viinitila sijaitsee Lounais-Ranskassa Sud-Ouest-viinialueella. Alue rajoittuu etelässä Pyreneitten vuoristoon ja lännessä Atlanttiin, ja sen pohjoispuolella sijaitsee Bordeaux. Lounais-Ranskan viinialueella sijaitsee myös Armagnac, jossa valmistetaan saman nimistä brandya. Osminin tilalla ja hänen vuokraviljelijöillään on yhteensä 300 hehtaaria viinitarhoja ja vuosituotannon määrä on yli 2 miljoonaa pulloa.

Lionel Osmin-boxissa ovat mukana seuraavat viinit:

Villa Côte d´Argent Sauvignon Blanc 2020 VdF
Vin de France; Sauvignon Blanc

Viini on luokitukseltaan Vin De France (VdF) eli pöytäviini, käytännössä siis Ranskassa ranskalaisista rypäleistä valmistettu viini.

Viinin tuoksussa oli sitrusta, nokkosta, valkoherukkaa ja hillitysti herukanlehteä. Raikkaan hapokas maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli limeä, passionhedelmää ja karviaista. Hapokkuutta ei ollut liikaa, vaan oikeastaan aika lempeästi. Se sopisi vaalean kalan tai vuohenjuuston kanssa.

Villa Grand Cap Gros Manseng 2020 VdF
Vin de France; Gros Manseng

Gros Manseng on Manseng-rypäleistä se kooltaan isompi, pieni on (tietenkin) Petit Manseng ja punainen versio taas Manseng Noir. Lajiketta viljellään lähinnä Lounais-Ranskassa, ja siitä saadaan hapokkaita, kukkaisia ja hedelmäisiä viinejä.

Viinin tuoksussa oli vaaleita hedelmiä, sitrusta, ananasta ja hieman mausteisuutta. Maku oli täyteläisempi kuin edellisen, mutta viini oli silti raikas ja mukavan hapokas. Maussa oli tuoksun aromien lisäksi trooppista hedelmää ja häivähdys mineraalisuutta. Viini oli hämäävän rieslingmäinen, joten se sopisi yhtä lailla kalaruokien ja äyriäisten kanssa tai ihan sellaisenaankin.

Villa La vie en Rose 2021 VdF
Vin de France; Négrette

Négretteä viljellään lähinnä Lounais-Ranskassa. Siitä valmistetaan sekä puna- että roseeviinejä; roseeviinit ovat tyypillisesti hedelmäisiä, aromaattisia, mausteisia ja kohtalaisen täyteläisiä.

Viinin tuoksussa oli runsaasti punaista marjaa, punaherukkaa, vadelmaa ja jopa vadelmavene-karkin tyylistä makeutta. Hedelmäinen maku ei ollut yhtä makea kuin tuoksu, vaan se oli karpaloisen hapokas. Jälkimaussa maistui myös hieman mausteita. Viini ei ollut pliisu tai herkkä rosee, vaan siinä oli runsaasti väriä ja makua. Se maistui hyvin sellaisenaan tai sen voisi napata kesäiselle piknikille salaattien ja muiden naposteltavien seuraksi.

Lionel Osmin Malbec 2018
AOP Cahors; Malbec

Malbec-rypäle on kotoisin Cahorsista. AOP Cahorsin sääntöjen mukaan Malbec-viinissä tulee olla 70 % Malbecia, loput 30 % saa olla Merlot'a tai Tannatia.

Viinin tuoksussa oli punaisia marjoja, herukkaa, mustikkaa, boysenmarjaa ja mausteita. Keskitäyteläinen ja keskitanniininen maku toisti tuoksun aromeja, siinä oli lisäksi hieman tammea. Jos sitä vertaisi nykyään paremmin tunnettuihin argentiinalaisiin malbeceihin, se maistui kuivemmalta ja napakammalta kuin usein hieman hilloiset kaverinsa. Viini kaipasi seurakseen liharuokaa tai kovia juustoja.

Domaine Berthoumieu Rouge 2017 
AOP Madiran; 65 % Tannat, 20 % Cabernet Franc, 10 % Cabernet Sauvignon, 5 % Pinec

AOP Madiran -laatuluokituksen viineissä tulee olla vähintään 60 % Tannatia, muut sallitut rypälelajikkeet ovat Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon ja Pinenc. Pinenc eli Fer on pieni paikallinen tumma rypälelajike, josta saadaan herukkaisia, vähätanniinisia viinejä.

Viini tulee Domaine Berthoumieu -sopimustuottajalta, ja sen rypäleet kasvavat 20-50 vuotiaissa köynnöksissä. 

Viinin tuoksussa oli kirsikkaa, mustaherukkaa ja hapankirsikkaa. Maku oli mehevän hedelmäinen, mutta silti raikas, tuoksun aromien lisäksi siinä oli mustikkaa ja mausteita. Tanniineja oli melko runsaasti, samoin hapokkuutta, joten viini sopisi hyvin grillatun lihan tai juustojen kanssa.

Le Roi Boeuf Rouge 2017 
IGP Landes; 75 % Merlot, 15 % Tannat, 10 % Cabernet

Melko vakuuttavan etiketin saaneen viinin tuoksussa oli tammen tuomaa paahdetta, makeita tummia marjoja, viikunaa ja raikkaita yrttejä. Kuivahko maku oli marjainen, pippurinen ja mustaherukkainen. Tanniineja oli runsaasti ja ne maistuivat pitkään. Nimensä mukaisesti viini sopisi tuhtien ja mehevien liharuokien kanssa.

Summa summarum

Lionel Osminin viinit olivat tasaisen varmoja tapauksia. Valkoviinit ja rosee veivät ajatukset kesään ja auringonpaisteeseen ja punaviinit taas grillikauteen, joten koko boxille löytyisi varmasti käyttöä tulevina kuukausina.

PS. Riesling-boxi näytti myös tosi hyvältä.