Helsinki Drink Festival 2022

Helsinki Drink Festival järjestettiin viimein kahden vuoden tauon jälkeen. Paikkana oli tällä kertaa  Pikku-Finlandia, Finlandia-talon remontin ajaksi Töölönlahden puolelle rakennettu väistötila. Kävimme paikalla tapahtuman ensimmäisenä iltana perjantaina 18.3.2022. 

Itse asiassa HDF oli viimeisin iso tapahtuma, jossa ehdimme vielä käydä ennen korona-ajan rajoituksia, joten oli varsin sopivaa, että ravintolarajoitusten poistuttua myös ensimmäinen iso tapahtuma ohjelmassamme oli HDF.

Drinkkien lisäksi tarjolla oli ruokaa ja musiikkia (joka ei tosin ollut ihan meidän tyyliämme, joten ei siitä sen enempää). Pääsyliput maksoivat 20 €, drinkit taas kohtuullisen 5 € / kpl ja olivat puolikkaina juuri sopivan kokoisia.

Tapahtuma alkoi... lupaavasti(?), kun tapasimme Tinskun, joka ohjasi meidät eli kymenlaaksolaisen ja happaman, lyhyen ja tanakan varttisavolaisen määrätietoisesti Savon kyynelen tiskille kiljun ja pontikan ääreen. 

Savon kyynel on valmistanut ilmeisesti ensimmäisenä Suomessa kaupallisiin tarkoituksiin tehtyä kiljua ihan virallisen luvan kanssa, ja sen ensimmäinen erä (20 litraa) tuli maaliskuussa myyntiin Pub Sirdiessä Helsingissä. Hieman ajatus kiljusta laittoi empimään, kun tähän ikään ehti jo päästä ilmankin, mutta loppujen lopuksi kiljutilkasta suoriutui ihan kunnialla - ja pontikka oli varsin juotavaa.

Author's Distillery on suomalaisten kirjallisuusalan ammattilaisten vuonna 2020 perustama tislaamo. Se saapui markkinoille ginillään, joka liittyi saman tien palkintoja saaneiden suomalaisten ginien sarjaan, kun siitä tehty GT valittiin IWSC:ssä maailman parhaaksi vuonna 2021. Nyt tislaamo on lanseerannut ensimmäisen Manner-Suomessa tislatun rommin  - se aiempi suomalainen rommi Ö on puolestaan valmistettu ja kypsytetty Ahvenanmaalla.

Koska Jussi on palkittu novellisti, päätimme siirtyä kirjalliseen ilmapiiriin. Parkkeerasimme vielä alkuillasta vapaina olleisiin mukaviin nojatuoleihin kirjahyllyn ääreen ja ostimme Preface Cocktailit (rommia, limeä, oleo saccharum -siirappia). Hyvin toimi!

Seuraavaksi tulevaisuudessamme olikin grogeja, kun ohjelmassa oli There's a Highball in Your Future -workshop Home Barin puolella (10 €). Maailmalla suurissa cocktailkilpailuissa hyvin pärjänneen Mika Ammunetin ohjauksessa saimme ensin maistella Johnny & Ginger -cocktailia ja pääsimme sitten tekemään yksinkertaistetun version hänen menestyneestä Golden Centuries -cocktailistaan eli Golden Highballin (Johnnie Walker Red Label, mandariinimehua, kookosvettä, vichyä).

Ruokatauon (Marjutille The Bull and the Firmin gnocchit ja Jussille Yeastie Boyn lohibagel) jälkeen oli aika perehtyä varsinaiseen tapahtumaan.

Pasilan Triplassa sijaitseva Flavorium jäi mieleen jo vuoden 2020 tapahtumasta mielenkiintoisten cocktailiensa takia eikä se pettänyt tälläkään kertaa. Jussin Wee Smoke (Ardbeg Wee Beastie, Glenmorangie X, veriappelsiini, sitrus, rooibos) kruunattiin hauskalla savupalloefektillä ja Marjutin Coco Fruit (Glenmorangie X, DR_NK Piña Colada) taas oli mukavan ananaksinen.

Tietenkin se kuudennen sijan tuonut aito ja alkuperäinen Golden Centuries -cocktail piti käydä maistamassa. Ainekset olivat suunnilleen samoja kuin workshopissa, mutta eivät kuitenkaan, sillä kaikkiin oli ahdettu lisää makua esimerkiksi uuttamalla ylijääneet mandariinin kuoret mandariinimehuun. Kieltämättä drinkki oli ihan omaa luokkaansa.

Mika Ammunet on muuten avaamassa Pikkuroballe omaa cocktailbaariaan Bar Matea - sinne siis!

HDF:ssä oli tarjolla myös alkoholittomia ja vähäalkoholisia juomia. Testasimme nyt kovin trendikkäät Nålla Kova Sooda Hard Selzerit, joissa on alkoholia kohtuulliset 4 %. Makuja oli kaksi, joista Marjut piti enemmän greipistä ja Jussi karpalosta. 

Nålla on ilahduttavasti kotimainen yritys, jonka taustalla on ihmisiä Lapista Lontooseen - ja yhtä ilahduttavasti sen vähäkalorisissa juomissa ei ole käytetty keinotekoisia makeutusaineita.

Jussi totesi, että ei drinkkifestivaalia ilman klassista Old Fashioned -drinkkiä. Tällä kertaa sellainen tuli vastaan Maker's Mark -viskistä valmistettuna. Hyvää oli!

Marjut taas pitää spritzereistä, joten Chandon Spritzer houkutteli. Se olikin varsin kiva ja kesäinen. Drinkin pohjana ollut Chandon Garden Spritz taas on argentiinalainen appelsiinilla maustettu viinipohjainen juoma  (Semillon, Chardonnay, Pinot Noir).

Samppanjasta tuttu nimi ei ole sattumaa: vuonna 1959 perustettu Chandon Argentina on ranskalaisen Moët & Chandonin tytäryhtiö ja kuuluu samaan LVMH-konserniin.

Boulevardier on käytännössä negroni, jossa gini on korvattu viskillä. Teurastamolla sijaitsevan Helsinki Distilling Companyn HDC Boulevardier (Rye Malt -viski, vermutti, Campari) olisi ollut mainio aperitiivi, mutta maistui ruoan jälkeenkin.

Jussi nautiskeli illan päätteeksi vielä Discarded Coffee Martinin (Discarded Banana Peel Rum, cold brew coffee liquer, kookosvesi). Drinkki oli runsaan banaaninen, kahvi maistui vahvimmin jälkimaussa.

Discarded on mielenkiintoinen tuoteperhe: sen valmistuksessa käytetään muuten hävikkiin tai hukkaan meneviä raaka-aineita, esimerkiksi drinkissä käytetty rommi oli tynnyrien maustamisessa käytettyä rommia, johon oli yhdistetty banaaninkuorista tehtyä uutetta. Tiskille pisteet myös piirtoheittimestä! 

Summa summarum

Olipa mahtavaa päästä hyvien cocktailien äärelle! Pikku-Finlandia oli viihtyisä ja toimiva tila, vaikka toisaalta toissavuoden Vanhalla järjestettyä tapahtumaa tuli ikävä, koska siellä oli todella mukavasti järjestetty cocktailbaarit yläkertaan ja maahantuojat alakertaan (ja Kämp Collection Hotelsin cocktailbaareja oli myös ikävä). Toisaalta tarjolla oli nytkin runsaasti kaikkea eikä kaikilla tiskeillä todellakaan kyennyt käymään, vaikka mieli olisi kuinka tehnyt, joten valittaa ei voi.