Casa Ermelinda Fat Baron Touriga Nacional Red 2020 ja Syrah Red 2020

Kaupallinen yhteistyö / Portugal Vineyards

Portugal Vineyardsin lähettämien viinien testaus jatkuu Fat Baron -viinien parissa. Päätimme maistella ne nyyttikestien merkeissä hyvässä seurassa. Illan menuksi paljastuivat juusto- ja lihafonduet eli ruoat, joita ei ensimmäisenä viinien kanssa ajattelisi, mutta lähdimme rohkeasti testaamaan yhdistelmiä.

Viinit ovat peräisin Setúbalin viinialueelta, joka sijaitsee samannimisellä niemimaalla hieman Lissabonista etelään. Viininviljely levisi alueelle Iberian niemimaan etelärannikolta tartessosilaisten kauppiaiden mukana jo noin 2 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Setúbalin niemimaalla on kaksi virallista viinialuetta, Palmela D.O. ja Setúbal D.O.

Casa Ermelinda Freitas -viinitilan perusti 1920 Leonilde Freitas. Sen nimi Casa Ermelinda tulee Leonilden lapsenlapsenlapselta Ermelindalta, joka otti viinitilan hoitaakseen miehensä kuoleman jälkeen. Vuoteen 1997 asti tilalla tuotettiin bulkkiviinejä, mutta Ermelindan tyttären Leonor Freitasin johdolla ryhdyttiin tuottamaan laadukkaampia viinejä. Tila on yksi Portugalin suurimpia tuottajia: sillä on tarhoja kaikkiaan 315 hehtaaria ja vuosituotanto on 6 miljoonaa pulloa.

Fat Baron -viinit ovat talon viinintekijän Jaime Quenderan ja Quinta de Novalin portviinitalon omistajan Baron van Zellerin yhteishanke. Nimi ei viittaa Baronin ruumiinrakenteeseen, vaan siihen, että hän pitää tuhdeista (suomeksi jotkut voisivat sanoa "läskeistä") viineistä - ne eivät siis ole keveiden ja hapokkaiden viinien ystävien viinejä, päinvastoin.

Fat Baron Touriga Nacional Red 2020
Setúbal, Portugali; Touriga Nacional; 9,60 €

Touriga Nacional: tanniineja, tummia marjoja, mustaherukkaa, vadelmaa, hedelmäisyyttä, mausteita, nahkaa, orvokkia, yrttejä, lakritsaa

Touriga Nacionalista tehtyjä lajikeviinejä ei tule kovin usein vastaan, joten viini kiinnosti sen takia.

Fat Baron Touriga Nacional Red on täyteläinen ja tumman marjainen, jopa hilloisen makea eikä kovinkaan tanniininen, toisin sanoen se vastaa nimeään hyvin. Vähintään neljä kuukautta kestänyt tammikypsytys on tuonut sen tuoksuun ja makuun vaniljaa. Lisäksi viinin aromeissa on mustikkaa, luumua ja hieman yrttejä. 

Ruoan kanssa viini sopii yllättävän hyvin, kun sen makeus helpottaa yhdistämistä mausteisen lihafonduen ja dippien kanssa ja sopii juuston suolaisuuden kanssa. Juustojen lisäksi se voisi sopia grillatun lihan, burgereiden tai ribsien kanssa.

Fat Baron Syrah Red 2020
Setúbal, Portugali; Syrah; 9,60 €

Syrah: tanniineja, marjoja (kirsikkaa, vadelmaa, luumua, karhunvatukkaa; kuumilla alueilla jopa hillomaista marjaisuutta), mausteita (neilikkaa, pippuria, valkopippuria), suklaata, kahvia, nahkaa, tupakkaa ja savua  

Touriga Nacionalin tavoin Fat Baron Syrah Red on kypsynyt vähintään neljän kuukauden ajan tammitynnyreissä, joten siinäkin on vaniljan makeutta ja pientä mausteisuutta. Samoin viini on täyteläinen ja hillomaisen makea, mutta ei kuitenkaan aivan identtinen edellisen kanssa: syrah tuo tummien marjojen lomaan pienen pippurisen puraisun. Kypsiä ja pehmeitä tanniineja tuntuu olevan jonkin verran, mutta ei kovinkaan paljon. 

Juusto- ja lihafonduen kanssa tämäkin viini toimi yllättävän hyvin. Raadin mielestä viini maistuu myös sellaisenaan ja se voisi sopia burgereiden tai grillatun lihan seuraksi.