Ravintola Basen viiniklubi // Rotevat ja tuhdit punaviinit 11.10.2022

Ravintola Basen lokakuun viiniklubin aiheena oli syksyyn sopivasti rotevat ja tuhdit punaviinit. Viiniklubia isännöi perinteiseen tapaan ravintoloitsija ja sommelier Antti Uusitalo ravintola Vinkkelistä.

Ensi kuussa on sitten vuoden viimeinen viiniklubi, jonka aihetta ei ole vielä paljastettu.

Maistelulautasella oli viikunaa, karitsaa ja minttumajoneesia, aurajuustokeittoa, punasipulihilloketta ja Mustaleima Emmentalia.


Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2018
DOC Valpolicella Ripasso Superiore, Italia; Corvina, Molinara, Rondinella; 14,98 €

Viini on käynyt ensin terästankeissa, minkä jälkeen se on käynyt uudelleen amaronen ja recioton valmistuksesta yli jääneen kuorimassan kanssa. Lopuksi se on vielä kypsynyt slavonialaisissa tammitynnyreissä yhdeksän kuukauden ajan.

Tumman, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on tummia marjoja, hapankirsikkaa ja karhunvatukkaa sekä mausteita ja nahkaa. Viinin maku on kohtalaisen keveä ripassoksi, vaikka se onkin keskitäyteläinen, hedelmäinen ja runsas. Siinä on tuoksusta tuttuja tummia marjoja ja mausteita sekä vadelmahilloa ja mustikkaa. Mukava hapokkuus komppaa pirteitä tanniineja.

Ripassot ovat yleisesti ottaen aina hyviä, niin myös Verrocchio Valpolicella Superiore Ripasso 2018. Valmistusmenetelmä tuo niihin makua ja runsautta, joten rahalleen tuntee saavansa vastinetta varsinkin nyt, kun ilmojen viilentyessä alkaa kaivata tuhtejakin viinejä. 

Maistelulautaselta sen kanssa sopivat parhaiten karitsa ja aurajuustokeitto.

Herédias Tinto 2020
DOC Douro, Portugali; Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Amarela; 18,90 €

Viini on käynyt terästankeissa. 15 % siitä on kypsynyt 500 litran kokoisissa ranskalaisissa tammitynnyreissä kuuden kuukauden ajan.

Tumman, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksussa on makeita tummia marjoja, mustikkaa, yrttisiä mausteita sekä hieman nahkaa ja mustetta. Vaikka viinin tuoksu on samettisen pehmeä, sen maku on kuiva eikä ollenkaan hillomainen. Tanniinit tuntuvat napakoina ja mausteisuus kääntyy pippuriseen suuntaan. Viini on mehevän mustaherukkainen ja hapokkuus keventää yleisvaikutelmaa.

Herédias Tinto 2020 on ilmiselvästi ruokaviini. Se sopi hyvin Mustaleima Emmentalin kanssa ja menee varmasti myös liharuokien kanssa.

Mountain View Mourvedre 2019
WO Stellenbosch, Etelä-Afrikka; Mourvèdre; 13,49 €

Mourvèdre (eli Monastrell) saapui Etelä-Afrikkaan 1980-luvulla. Sen puolesta oli kuitenkin puhuttu jo lähes koko vuosisadan ajan, sillä sen uskottiin soveltuvan hyvin paikalliseen ilmastoon. Lajikkeen suosio onkin kasvanut, mutta se on yhä suhteellisen marginaalinen: vuonna 2016 Mourvedrea viljeltiin noin 470 hehtaarin alueella (n. 1 % punaisista lajikkeista). Siitä valmistetaan sekä lajikeviinejä että rhônelaistyylisiä sekoitteita (GSM).

Tumman, lähes läpinäkymättömän viinin tuoksu on punamarjainen ja karpaloinen, hillittyä glögimausteisuutta täydentää pieni paahteisuus. Viinin maku on pehmeän hedelmäinen ja marjainen, mausteinen ja yrttinen, mutta tanniinit tuntuvat karheina. Suutuntuma on aavistuksen hiekkainen ja paahteinen. 

Mountain View Mourvedre 2019 on persoonallinen grilliviini eikä ihme, tuleehan se braain luvatusta maasta. 

Kaiken Ultra Malbec 2019
Mendoza, Argentiina; Malbec; 19,99 €

Kaiken (tai caiquén) on villihanhi, joka lentää Andien vuoriston yli Chilen ja Argentiinan välillä - aivan kuin Kaiken Winesin viinintekijä, joka perusti ensin Chileen Bodega Montesin viinitilan ja asettui sen jälkeen Argentiinan Mendozaan.

Kaiken Ultra Malbecin rypäleet on kerätty käsin. Viini on maseroitunut betonitankeissa, minkä jälkeen se on käynyt sekä uusissa että vanhoissa tammitynnyreissä (kolmannes uusia, kolmannes toisen kerran käytettyjä ja kolmannes kolmannen kerran käytettyjä) vuoden verran ja kuusi kuukautta pullossa ennen myyntiin tuloaan.

Tumman, läpinäkymättömän viinin tuoksussa on kypsiä tummia marjoja, hapankirsikkaa ja herukkahilloa sekä mansikkaa, samoin hieman paahteisuutta. Viinin maku on marjainen, tanniinit tuntuvat pehmeinä. Tammikypsytys tuntuu tyylikkäänä pippurisen mausteisena lisänä ja paahteisuutena, mutta ei liian hallitsevana vaniljana, ja kaikkiaan viini on selkeä kokonaisuus.

Maistelulautaselta sen kanssa sopivat karitsa ja aurajuustokeitto.

Vanha tuttumme ja jo muutamaan kertaan hyväksi havaittu Kaiken Ultra Malbec 2019 oli meidän kummankin suosikki ja sai seurueeltamme lisäksi vielä yhden äänen.

Robert Mondavi Private Selection Bourbon Barrel-Aged Cabernet Sauvignon 2018
Monterey County, USA; Cabernet Sauvignon; 19,99 €

Kalifornialainen Robert Mondavi Wineryn viinitalo sijaitsee alueen ytimessä Napa Valleyssa, ja se tunnetaan sekä tammitynnyreiden käytöstä että kokeilunhalustaan. Ei siis ihme, että talo on tuottanut yhden ensimmäisistä yhdysvaltalaisista bourbon-tynnyreissä kypsytetyistä viineistä (vuosikerta 2014 julkaistiin vuonna 2016), toisin sanoen viinin, josta osa on kypsynyt sekä uusissa että käytetyissä bourbon-tynnyreissä. 

Tynnyrit ovat peräisin "tunnetusta kentuckylaisesta tislaamosta". Kentuckyssa on kaikkiaan 70 viskitislaamoa, mutta tunnetuimmat lienevät Jim Beam, Woodford Reserve, Maker's Mark ja Wild Turkey. Ehkä tynnyrit ovat peräisin joltakulta tästä nelikosta? 

Tummanpunaisen, läpinäkymättömän viinin tuoksussa tuntuu ensin bourbonin vanilja ja alkoholi, sen jälkeen tummat marjat ja mustaherukkahillo. Myös viinin maussa maistuvat bourbon, vanilja ja toffee sekä sen jälkeen herukkahillo, hapankirsikka ja makea mausteisuus. Tanniinit tuntuvat pehmeinä, mutta eivät kovinkaan hallitsevina.

Pehmeän hilloinen ja täyteläinen viini oli kieltämättä runsas ja ylitsepursuava kokemus. Se voisi toimia amerikkalaisen ruoan ja BBQ:n seurana, jos tarjolla olisi ylitsepursuavasti ribsejä, karamellipossua, burgereita ja brisketiä - tai miksei se maistuisi syksyllä ja talvellakin, jos bourbonkin maistuu.

Robert Mondavi Private Selection Bourbon Barrel-Aged Cabernet Sauvignon 2018 oli yhden seurueemme jäsenen suosikki.