Viinimaa & The Glass // Nederburg-viinintekijäillallinen 19.9.2022



Viinimaa ja The Glass-ravintola järjestivät 19.9.2022 Nederburg-viinintekijäillallisen (79 €), jonka isännöi talon viinintekijä Samuel Viljoen. Viiden ruokalajin illallisella nautittiin seitsemän viiniä ja jälkiruokalikööri. Pyysimme eteläafrikkalaisen kaverimme mukaan ja pian huomasimmekin olevamme afrikaansin peruskurssilla...

Eteläafrikkalaisen, Paarlin alueella sijaitsevan Nederburgin viinitalon tarina alkoi vuonna 1791. Vuosisatojen aikana tila ehti vaihtaa omistajaa muutamaan kertaan, kunnes vuonna 1966 sen osti Stellenbosch Farmers' Winery, joka on nykyisin osa vuonna 2000 muodostettua Distell Groupia. 



Nederburg on yksi Etelä-Afrikan suurimmista viinintuottajista. Se valmistaa monentyylisiä ja -hintaisia viinejä paikallisista lajikkeista, kuten Pinotagesta ja Chenin Blancista, sekä kansainvälisistä lajikkeista. 



Alkumalja ja amuse-bouche
Pongrácz Méthode Cap Classique Brut
Pinot Noir, Chardonnay; 15,98 €

Ilta ei kuitenkaan alkanut Nederburgilla, vaan alkumaljana oli Nederburgin viinitalon tavoin Distill Groupiin kuuluvan Poncráczin kuohuviiniä. Sen seurana tarjottiin keittiön makupala: lohen mätiä, hopeasipulia ja smetanaa ohrarieskalla. 

Perinteisellä menetelmällä (Méthode Cap Classique) valmistettu kuohuviini oli pirteän hapokas, sen aromeissa oli sitruunaa, vihreää omenaa ja hieman mineraalisuutta ja paahteisuuttakin. Se sopi makupalan kanssa oikein hyvin ja maistui mainiosti sellaisenaankin illan alkuun. 

Kuohuviinin rosé-versiota olemme maistaneet aikaisemmin Basen viiniklubissa



Kuohkeaa metsäsienikeittoa ja rosmariinia
Nederburg Private Bin R172 Pinotage 2011

Kuohkean metsäsienikeiton kanssa tarjoiltiin Private Bin R172 Pinotage 2011

Yli kymmenen vuotta kypsyneen viinin tuoksussa oli marjoja, runsaasti kahvia ja tummaa suklaata. Keskitäyteläisessä maussa tuntui tuoksun aromien lisäksi pippuria ja mustaherukkaa. Jälkimakua hallitsivat kahvi ja kumi (eikä kumi ollut ollenkaan häiritsevää tai hallitsevaa niin kuin se joskus voi olla).

Pinotage tuntui aluksi melko tuhdilta aloitusviiniltä, mutta se toimi erinomaisesti metsäsienikeiton voimakkaiden makujen kanssa. Lisäksi vuodet olivat tehneet viinille hyvää, sillä viini oli erittäin hurmaava ja miellyttävää juotavaa ihan sellaisenaankin.


Sokerisuolattua ja miedosti savustettua siikaa, mallasta ja valkuaista
Nederburg Winemasters Sauvignon Blanc 2021

Sokerisuolatun ja miedosti savustetun siian seuraksi oli valittu Winemasters Sauvignon Blanc 2021

Viinin tuoksussa oli sauvignon blancille tyypillisesti herukanlehteä ja karviaista, mutta sen herukanlehtisyys oli miellyttävän kevyttä eikä liian vahvaa. Sekä tuoksussa että kepeän hapokkaassa maussa oli lisäksi limettiä. Viini oli melko tyypillinen sauvignon blanc ja toisaalta myös mielenkiintoinen tuttavuus, sillä juuri nyt mieleen ei tule toista eteläafrikkalaista sauvignon blancia.

Siika on melko miedon makuinen kala eikä sen savustusta huomannut oikeastaan yhtään, sokerisuolaus maistui annoksessa enemmän. Sen lisäksi maltainen rouhe toi annokseen mukavasti rapsakkuutta. Viini sopi siian kanssa ihan hyvin, kumpikaan ei jyrännyt toista alleen. 



Yön yli haudutettua hirvenlapaa, hirvi-velouté ja punajuurta
Nederburg Winemasters Cabernet Sauvignon 2020 (37,99 € / 3 l hanapakkaus)
Nederburg The Manor House Cabernet Sauvignon 2019
Nederburg Private Bin R163 Cabernet Sauvignon 2013 
(44,98 € vuosikerta 2008)

Yön yli haudutetun hirvenlavan kanssa tarjoiltiin kolme erilaista cabernet sauvignonia, joita neuvottiin myös säästämään seuraavana vuorossa olevien juustojen seuraksi.

Winemasters Cabernet Sauvignon 2020 oli aromeiltaan punamarjaisin: sen tuoksussa oli punaherukkaa, karpaloa ja hieman puolukkaa. Maku toisti tuoksun aromeja, lisäksi siinä oli hieman nahkaa. Viini oli vielä nuori, mutta jo yllättävän juotava. Kerrotaan myös ihan hyvän tahdon vuoksi, että kolmen litran hanapakkaus on nyt syksyn uutuuksia. Se oli Jussin mielestä paras valinta hirven kanssa.

The Manor House Cabernet Sauvignon 2019:n aromeissa oli samanlaista marjaisuutta kuin edellisessäkin, mutta hieman tummempana ja kypsempänä. Marjojen lisäksi aromeissa oli runsaasti yrttejä. Vaikka viini ei sellaisenaan tehnyt vaikutusta, se yllätti iloisesti ruoan kanssa ja oli Marjutin mielestä paras viini hirven kanssa.

Private Bin R163 Cabernet Sauvignon 2013 oli kolmikosta kaikkein tuhdein. Sen tuoksussa oli herukkahilloa, karhunvatukkaa, kypsää kirsikkaa ja suklaata. Täyteläisessä maussa oli tuoksun aromien lisäksi mausteita. Se oli meidän mielestämme paras ihan sellaisenaan.



Manchego- ja cheddar-juustoja, punaviinimarjahilloa sekä siemennäkkileipää

Välijuustoina tarjoiltiin manchego- ja cheddar-juustoja, punaviinimarjahilloa sekä siemennäkkileipää.

Kaikki kolme viiniä maistuivat juustojen kanssa kohtalaisen hyvin, vaikka ne eivät varsinaisesti olleetkaan juustoviinejä - tosin juustot ja näkkileipä olivat niin hyviä, että ei niiden seuraksi välttämättä viinejä kaivannutkaan.

Private Bin R163 Cabernet Sauvignon 2013 osui viineistä ehkä parhaiten juustojen kanssa.



Tarte Tatin ja vaniljakermaa
Nederburg Winemasters Noble Late Harvest 2020 
Muscat de Frontignan, Chenin Blanc; 14,98 € / 0,375 l

Tarte Tatinin kanssa oli odotetusti hunajaisen makea The Winemasters Noble Late Harvest 2020

Jalohomeisista rypäleistä valmistetun viinin aromeissa oli kuivattuja hedelmiä, aprikoosia, persikkaa ja hunajaa sekä sopivasti hapokkuuttakin tasapainottamassa makeutta. Sokeriahan viinissä on reippaat 180 g/l, joten mitä muutakaan ihminen kaipaisi enää illan päätteeksi kuin herkullisen omenaista piirakkaa ja jälkiruokaviiniä? Viinin hinta-laatusuhdekin tuntuu olevan kohdallaan.

Kahvi + Amarula Cream -kermalikööri

Pähkinäinen ja hieman sitruksinenkin Amarula-kermalikööri on melko samanhenkistä kuin toinen kermalikööri Baileys, mutta kuitenkin sitä kevyempää, hedelmäisempää ja raikkaampaa.

Afrikassa Saharan eteläpuolella kasvavaa, jopa 18 metriä korkeaa marulapuuta kutsutaan myös elefanttipuuksi, koska elefantit (ja monet muut eläimet) syövät sen kaarnaa, oksia ja hedelmiä - ja jos urbaanien legendojen maailmaan mennään, niin niiden mukaan marulapuun hedelmiä syötyään elefantit saattavat jopa olla hiprakassa kotoisten tilhiemme ja hirviemme tapaan.

Kahvin ja Amarulan voi nauttia erikseen tai sekoittaa, kuten etelä-afrikkalainen kaverimme neuvoi tekemään.